WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Przejście z redukcji na powolną masę

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1596

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 312 dni Przeczytanych tematów 35
Cześć,
Mam 32 lata, 176cm, siłownia teoretycznie od 15 lat, ale zazwyczaj bez diety i ciągłości, tzn potrenowalem 0,5-1roku i później kilka miesięcy albo i dłużej przerwy i powrót na siłkę jak zajawka wracała.
Właśnie kończę redukcję trwająca 4 miesiące. Był to powrót po roku do jakiegokolwiek ruchu innego niż spacery z synem. Przez te 4 miesiące z aktywności fizycznej była siłownia 3x w tyg i 1-2x w tyg rower rekreacyjnie i od wiosny co jakiś czas pracę ogrodowe, często siłowe.
Waga z 93kg -->81kg,
Brzuch: 103cm-90,5cm
Biceps: 38,5 -->37,8
Jeżeli chodzi o dietę to po prostu starałem się jeść zdrowo, około 150g białka dziennie i pilnowałem kcal. Zacząłem od 2500kcal, po około 40 dniach waga stanęła, zszedłem do 2300kcal, a jak znowu stanęła waga to zszedłem do 2100 i jadłem tak przez ostatnie 1,5 miesiąca.
Planuje dalej jeść zdrowo i prowadzić w miarę aktywny tryb życia i chciałbym trochę zbudować mięśni. Nie zależy mi na szybkich efektach, ale chciałbym utrzymać formę i powoli budować mięśnie.
Wole przez jakiś czas nie urosnąć niż urosnąć i nadmiernie się zalać.
Już kilka razy w przeszłości schudłem około 10kg, ale później wracałem do starych nawyków i wszystko wracało.
Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w zaplanowaniu łagodnego przejścia z redukcji na budowę masy z jak najmniejszym odkładaniem tłuszczu.
Planowałem na początku wskoczyć na 2300kcal i obserwować wagę, jeżeli nie wzrośnie przez 2 tyg, wskoczyć na 2500 itd. Proszę o opinie czy to dobry pomysł, czy jakoś inaczej to rozplanować.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, opinie, propozycje czy pytania jeżeli coś pominalem.
Jeżeli chodzi o suple, to właśnie mija 1,5 miesiąca przerwy od kreatyny, więc zamierzam zacząć kolejny cykl kreatynowy.
W przerwie od kreatyny jadłem aakg dla oka i motywacji oraz beta alanine.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Szacuny 107772 Napisanych postów 380406 Wiek 50 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1717726
Kreatynę stosuj caly rok bez przerwy
Jeśli chodzi o wyjście z.redu na masę
Najpierw wyskocz na zero kcal ,następnie dokladaj kcal
Kcal które podałeś ciężko się odnieść bo trzeba wyliczyć twoje zero aby mieć odniesienie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6422 Napisanych postów 79065 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773405
Jak najbardziej słuszne zakładasz, że mięśnie należy budować powoli. Szybko niestety dojdzie jedynie do odkładania nadmiaru tkanki tłuszczowej i wody w naszym organizmie. Poza tym, warto jest budować mięśnie z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Jeżeli taki obecnie masz, to jesteś na dobrej drodze.

Sugeruję w takiej sytuacji wejść na zerowy bilans energetyczny i obserwować organizm. Istotna będzie reakcja obwodów ciała, a niekoniecznie masy ciała. Nie jest ona dobrym wyznacznikiem efektów kształtowania sylwetki.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 312 dni Przeczytanych tematów 35
Dzięki, za odpowiedzi. Według kalkulatorów, moje zero wynosi 2800-2900 i pewnie to się sprawdzi. Pierwszą połowę maja jadłem 2400kcal (dodane 300kcal), drugą połowę 2600. W trakcie było dużo cheat dayow, a i tak przez ten miesiąc schudłem jeszcze 1kg i 2,5cm w pasie, łapa bez zmian.
Od poniedziałku prawdopodobnie wejdę na 2800, ale jeszcze się zastanawiam, bo cieszy że brzuch spada, a nie chodzę głodny i praktycznie nie absorbuje mnie te trzymanie kcal
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6422 Napisanych postów 79065 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773405
Jak więc widać bilans energetyczny organizmu jest cały czas ujemnym, a zwiększenie ilości spożywanych kalorii mogło przyczynić się jeszcze do lekkiego podkręcenia metabolizmu, co czasami jest spotykane w takich sytuacjach. Jeżeli więc zależy Tobie jeszcze na tym, żeby dalej redukować, to jak najbardziej można to zrobić w ten sposób, zamiast od razu zwiększać ilość kalorii do teoretycznie zapotrzebowania energetycznego organizmu.

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Reverse_diet_czyli_jak_zakończyć_odchudzanie_i_nie_wpaść_w_pułapkę_jo_jo_-a3913.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 37 lat Na forum 301 dni Przeczytanych tematów 29
Cześć, dzięki za bardzo szczegółowy opis naprawdę solidne podejście. Poniżej masz profesjonalną odpowiedź, uwzględniającą Twoje cele, historię i stan obecny:
Gratulacje za zakończoną redukcję 12 kg mniej i znaczna poprawa obwodów to świetny wynik! Zwłaszcza że proces był rozsądnie prowadzony stopniowa redukcja kalorii, kontrola białka i regularna aktywność. To daje mocne fundamenty pod kolejny etap, czyli łagodną rekompozycję lub budowę masy mięśniowej z minimalnym przyrostem tłuszczu.
1. Przejście z redukcji na masę jak to zrobić mądrze?
Twój pomysł ze stopniowym zwiększaniem kalorii co 2 tygodnie (2300 ➝ 2500 ➝ 2700 itd., w zależności od masy ciała) jest bardzo trafny. To tzw. reverse diet podejście preferowane w przypadku osób, które nie chcą się zalać po redukcji. Klucz to:
Obserwacja masy ciała wzrost o 0,1–0,2 kg tygodniowo to sygnał, że idziesz w dobrym kierunku.
Kontrola lustra i zdjęć sylwetki jeszcze lepszy wskaźnik niż waga.
Siła na treningach jeśli masz więcej energii i poprawia się siła, jesteś na dobrej drodze.
W Twoim przypadku warto startować z ok. 2300–2400 kcal i utrzymać ten poziom przez 2–3 tygodnie, a następnie jeśli nie ma progresu podbić o 100–150 kcal, głównie z węgli.
2. Makroskładniki trzymać balans
Białko: ~2 g/kg m.c. – 150–160 g jak najbardziej OK. Nie zmieniaj.
Tłuszcze: 25–30% całkowitej podaży kalorii (ok. 60–80 g).
Węgle: reszta kalorii. To one będą regulować energię, regenerację i tempo przyrostów.
3. Trening co teraz?
Zakładając 3–4 treningi siłowe tygodniowo, celuj w klasyczne podejście typu push/pull/legs lub góra/dół. Rekomendacje:
Zwiększaj intensywność i objętość stopniowo.
Utrzymuj progresję (więcej powtórzeń, serii lub ciężaru).
Zachowaj 1–2 sesje cardio lub aktywnego wypoczynku, np. rower, spacery z dzieckiem dla zdrowia metabolicznego i tlenowego.
4. Suplementacja jak najbardziej
Twoje podejście do supli wygląda dobrze. Polecam:
Kreatyna monohydrat: 3–5 g dziennie, codziennie.
Beta-alanina: 3–4 g dziennie przydatna przy wyższych zakresach powtórzeń.
AAKG/cytrulina: opcjonalnie przed treningiem bardziej dla „pompy” niż realnego wpływu na hipertrofię.
Omega-3, witamina D3 (zwłaszcza zimą) i magnez solidne podstawy zdrowia.
5. Utrzymanie formy i motywacji
Najważniejsze nie wracaj do starych nawyków, nawet jeśli chwilowo waga ruszy w górę. Kilka zasad:
Zostaw sobie 1–2 luźne posiłki w tygodniu, ale pilnuj całego bilansu tygodniowego.
Śledź progres raz w tygodniu: waga, obwody, zdjęcia, samopoczucie.
Znajdź sposób na regularny reset głowy dla jednych to rower, dla innych spacer z synem czy wyciszenie przy dobrej muzyce.
Podsumowanie plan działania:
- Start z 2300–2400 kcal
- Obserwacja co 2 tygodnie
- Delikatne zwiększanie kalorii co 100–150 kcal
- Utrzymanie siłowni 3–4x w tygodniu + lekkie cardio
- Kreatyna i podstawowa suplementacja
- Monitorowanie formy nie tylko waga!
Jeśli chcesz, mogę Ci też rozpisywać co miesiąc aktualizację lub pomóc w tworzeniu konkretnego splitu treningowego pod Twój sprzęt i możliwości. Daj znać!
Trzymaj formę i gratuluję jeszcze raz bardzo dobrej roboty !

Pozdrawiam: Misiek

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Węglowodany w diecie - porady

Shoty
Polecane artykuły