Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6289
Napisanych postów
77629
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
764588
Nadal nie rozumiem. Dlaczego omega 3 liczysz jako kwas tłuszczowy ALA, a EPA i DHA nie uwzględniasz w tym zestawieniu? W takiej sytuacji obliczenia są nieprawidłowe. Chyba, że uwzględniasz, a zapomniałeś o tym napisać. Wtedy bardzo mało omega 3 Tobie wychodzi. Wystarczy dodać trochę orzechów włoskich, siemię lniane, czy też nasiona chia i spokojnie podbijesz ALA. Z kolei EPA i DHA dolicz z tłustych ryb morskich i suplementacji. Wtedy proporcje wyjdą inne. Raczej warto jest zwiększać omega 3 a niekoniecznie martwić się omega 6.
12351
Napisanych postów
161598
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1238989
Siemka
Jeśli Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 3000 kcal, a tłuszcze mają stanowić 30% kalorii, to tak, wychodzi ci 100g fatu na dobę, to dosc sporo jak na taka kalorycznosc, czyms kierujesz sie w doborze takich proporcji? Czy po prostu tak ci pasujes?
Moze byc to na zasadzie 1;1;1 a mozesz dac tez 1;2;1 w proporcjach fatu, wiec Twoje wyliczenia sa jak najbardziej ok,
pamietaj, ze dieta to nie metematyka :) tutaj jak jednego dnia zjesz wiecej jakiegos fatu, drugiego dnia mniej, to bedzie ok, wazne by w skali tygodnia plus minus wszystko sie zgadzalo
1
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja [email protected]
Szacuny
9
Napisanych postów
13
Na forum
28 dni
Przeczytanych tematów
514
TomQ-MAG z góry dzięki za odpowiedź!
100g fatu kieruję się tym bo jest to 30% z mojego zapotrzebowania a jeśli resztę kalorii wypełnię węglowodanami to jest to wystarczajaca ilość węgli na cały dzień.
Druga sprawa to dyskomfort z jakim się spotykam przy posiłkach dużych objętościowo... Staram się kontrolować blonnik w granicach 20g na dzień. Przy większych ilościach błonnika po prostu mnie zatyka. (blonnik nierozpuszczalny z produktów pełnoziarnistych a rozpuszczalny głównie z jabłek i owoców cytrusowych).
Szacuny
12
Napisanych postów
105
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3539
30% tłuszczu tyle ile ja - czym się kierowałem nie czuję energii z węgli, ale z drugiej strony połowa zapotrzebowania pochodzi z węgli to mało ? czy jest idealna proporcja ? może istnieje, a komu wierzyć i na jakiej podstawie, wiek na pewno ma znaczenie sam potrzebuje ~118g a wychodzi nawet czasem 130 to tnę z węgli chory jesteś że będziesz liczył do x.xxx g ? nie jesteś w stanie tego określić, za dużo danych i niewiadomych
Szacuny
9
Napisanych postów
13
Na forum
28 dni
Przeczytanych tematów
514
Co do dziennych dawek: efekty stosowania widać już przy 250mg EPA/DHA dziennie (co zresztą jest minimalnym dziennym zaleceniem), efekty terapeutyczne od około 1g (czyli np. protekcyjne względem układu sercowo-naczyniowego i mózgu, oraz oczu)
Znalazłem to na forum... Co o tym sądzicie?
Jeśli 120g łososia daje mi 2g dha/epa to chyba jest ok?
Czy obliczać jednonienasycone i wielonienasycone z produktów zbozowych i makaronów?
Czy nie obliczać tego?
Np. W 100g kaszy gryczanej są to śladowe ilości ale w skali tygodnia jest już więcej...
6289
Napisanych postów
77629
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
764588
Założenia z które podałeś w swojej pierwszej wypowiedzi wydają się sensowne. W praktyce nie będzie to miało większego znaczenia, czy tych tłuszczów będzie 100 gramów, czy też 80 gramów. Raczej nie schodzi się niżej niż 0,7 grama na kilogram masy ciała. Proporcje kwasów tłuszczowych z nieznaczną przewagą jednonienasyconych wydają się lepszym rozwiązaniem, chociażby z uwagi na to, że łatwiej będzie się w tej sposób trzymać diety. Poza tym, niewiele to zmieni, jak jednego dnia zjesz więcej wielonienasyconych, a innego jednonienasyconych. Raczej bym nie tracił czasu na analizowanie tego, a po prostu bazował na różnych, zalecanych źródłach i urozmaicał.
W skrócie:
-tłuszcz ogółem 30-40% (podniesienie widełek w stosunku do norm z 2020)
-Nasycone i transy - tak nisko, jak to możliwe, przy zachowaniu jakościowym diety
-EPA/DHA - 250mg/doba
-LA - 4%
-ALA - 0,5% energii
W praktyce - ryba 2x w tygodniu (w tym raz tłusta), ewentualnie suplementacja o-3, bazowanie głównie na tłuszczach roślinnych (oczywiście nie wliczamy tu oleju kokosowego) i wszystko powyższe pokryjesz bez rozkminiania % i proporcji.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2025-01-09 11:27:58
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
6289
Napisanych postów
77629
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
764588
Nawiązując jeszcze do kwestii tłuszczów w diecie, ich znaczenia, źródeł, itp. warto jest poszerzyć swoją wiedzę bazując na różnego rodzaju artykułach i publikacjach. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat:
3021
Napisanych postów
51818
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350505
4% całkowitego zapotrzebowania na energię, więc jak Twoje zapotrzebowanie będzie wynosiło np. 2500kcal to będzie około 10g,
ale tak jak pisałem - w praktyce nie ma potrzeby aby to liczyć tak skrupulatnie.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2025-01-15 17:29:55
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]