Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6289
Napisanych postów
77629
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
764588
Zapomniałeś o najważniejszych kwasach tłuszczowych z rodziny omega 3, czyli EPA i DHA, które występują głównie w tłustych rybach morskich. Znaczenie ich pod kątem prozdrowotnym będzie dość istotne. Dlaczego uwzględniasz tylko ALA? W takiej sytuacji proporcja ta nie wygląda najlepiej. Zakładając rybę np. raz w tygodniu, a dodatkowo również suplementację, wyjdzie już zupełnie inaczej.
Szacuny
9
Napisanych postów
13
Wiek
32 lat
Na forum
28 dni
Przeczytanych tematów
514
Tak z pewnością spróbuję zadbać o to aby było 250mg DHA/EPA na dobę czy to będzie tłusta ryba czy suplement Omega 3...
Pytanie które zadałem wcześniej to czy dobrze liczę te procenty i wychodzi dobrze ilość w gramach?
3000kcal to bedzie:
-LA - 4% - 13g
-ALA - 0,5% - 1.6g
Z przeczytanych postów czy artykułów wiem że O3 do O6 powinno być w granicach 1:5. W moich obliczeń jeśli są poprawne to jest 1:8.
Czy po prostu liczyć to w proporcjach Nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1:1:1 bądź 1:2:1?
A O3 do O6 1:3?
Wiem że nie będę tego dokładnie liczyć w przyszłości ale chce być świadomy tego co spożywam i jakie są poprawne ilości bo będę miał jakiś punkt odniesienia.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6289
Napisanych postów
77629
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
764588
Nadal nie rozumiem. Dlaczego omega 3 liczysz jako kwas tłuszczowy ALA, a EPA i DHA nie uwzględniasz w tym zestawieniu? W takiej sytuacji obliczenia są nieprawidłowe. Chyba, że uwzględniasz, a zapomniałeś o tym napisać. Wtedy bardzo mało omega 3 Tobie wychodzi. Wystarczy dodać trochę orzechów włoskich, siemię lniane, czy też nasiona chia i spokojnie podbijesz ALA. Z kolei EPA i DHA dolicz z tłustych ryb morskich i suplementacji. Wtedy proporcje wyjdą inne. Raczej warto jest zwiększać omega 3 a niekoniecznie martwić się omega 6.