SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Progresja, i juz wielka niewiadoma.

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 515

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 75 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1762
Witam wszystkich, problem jest taki ze juz pogubilem się w progresji, a spowodowane jest to tym ze mój trening byl źle skomponowany, zamiast odpoczywać cwiczylem i zamiast dokladac ciężaru to byl na odwrot bo organizm się nie regenerowal.
Cwicze juz pare lat, znane jest mi 5/3/1, rep goal, progresja liniowa i inne.

Problem jest jednak taki ze się w tym pogubilem, jak progresowac z ciężarem gdy jest coraz ciężej?
Obecnie cwicze stalym ciężarem, np ohp staly ciężar 3 x 8, za tyd dokladka 2,5 kg, gdy zaczyna się ciężko dokladam tylko w jednej serii lub zwiększa ilość powtórzeń nawet o jedno by dac większą objetosc, potem rozladowanie treningu start z zanizonego ciężaru trochę większego od poprzedniego poczatku.

Pytanie moje brzmi, lepiej dokladac ciężaru i schodzić z powtórzeń

Czy walić stalym? I pilnować tylko objętości? Skupiam sie w tym momencie tylko na objętości i to jest moja metoda progresji by z tyg. Na tyd. Zwiększyć ja zawsze na plus.

Bo nawet gdybym zwiekszal ciężar i schodzil przykladowo z powtórzeń, to prawdopodobnie i tak gdybym pomnozyl ten większy ciężar x 5, to przeważnie da mi to mniejsza objętość niż mniejszy ciężar x 8, przeczytalem juz dużo, i może ktoś z was wyjaśni mi jak to porządnie rozgryzc, dzięki z gory, pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!

16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 75 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1762
Przyklad wioslowanie hantla

Tyd 1 34 x 8 x 3, tyd 2 36 x 8 x 3, tyd 3 38 x 8 x 3, tyd 4 40 x 8 x 3, tyd. 5 42,5 x 8 x 3, tyd 6 45 x 8, 42,5 x 8, 42,5 x 8, tyd. 7 45 x 8, 45 x 8, 42,5 x 8, tyd. 45 x 8, 45 x 8, 45 x 7

I widzicie w tyg 7 42,5 x 8 daje mi większą objętość niż w tyg 8 45 x 7.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy jest mozliwe..

Następny temat

w jakie dni trenować?

Sztos