
Wiele osób rezygnując z nabiału ze względu na poglądy lub problemy zdrowotne, alergie czy niestrawność obawia się o źródła wapnia w diecie. Rzeczywiście, bardzo często eliminując pewne produkty z diety, zapominamy o tym by odpowiednio je zastąpić. Nabiał jest cennym źródłem wapnia, jednak z powodzeniem możemy z niego zrezygnować i dostarczać tego składnika mineralnego z innych produktów. W jakich produktach znajdziemy cenny wapń?
99 proc. wapnia magazynowane jest w kościach i zębach, wspomagając ich trwałość i funkcjonowanie. Pozostały jeden procent jest używany w procesie kurczenia się naczyń krwionośnych, w funkcjonowaniu mięśni, komunikacji międzykomórkowej oraz przy wydzielaniu hormonów. Dieta uboga w wapń może prowadzić do odwapniania kości. Może również przyczyniać się do braku rezultatów w redukcji masy ciała.
W przypadku zachwianej równowagi hormonalnej nawet duże spożycie wapnia z dietą może nie chronić przed hipokalcemią, czyli zmniejszenia stężenia wapnia w surowicy krwi.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4711/produkty-bogate-w-wapn