SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawie tradycyjne kurcze pieczone z młodymi ziemniakami i sałatą

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 2335

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 4-5 porcji:

2 kg tuszka z kurczaka
1 kg młodych ziemniaków
1 główka sałaty
Przyprawy: zioła prowansalskie, ziarna kolendry, majeranek, chilli w proszku, sól, pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
30 g masła
Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy delikatnie całego olejem i obficie oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem, chilli w proszku oraz utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kurczaka kładziemy kilka kawałków masła( ładnie się rozpuści podczas pieczenia i będzie czym go polewać.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, można je wyszorować gąbką, ale ich nie obieramy i kroimy je w ćwiartki. Następnie skrapiamy je olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150° i pieczemy kurczaka przez około 1 godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 180° i pieczemy tak przez kolejne 40 minut. W między czasie do piekarnika wkładamy nasze ziemniaki na około 40 minut przed końcem pieczenia kurczaka. Ostatnie 20 minut, kurczaka pieczemy w 200° aby ładnie się zarumienił a skórka była chrupiąca. W trakcie pieczenia kurczaka spryskuje wodą oraz polewam tłuszczem który zebrał się na dnie brytfanki dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.
Do sałaty robię prosty vinegret, z 2-3 łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego oraz soli i pieprzu. Sałatę oczywiście wcześniej myje i polewam sosem 10 minut przed podaniem. Gotowe :) , smacznego :)


Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 88 g

Węglowodany: 34 g

Tłuszcze: 20 g

Kcal: 700

Bardzo tradycyjna wersja obiadu, który często gości w naszych polskich domach w niedziele :). Prosty, wszystko wystarczy przygotować i wrzucić do piekarnika i w zasadzie robi się samo :). A my możemy zająć się treningiem czy innymi "ważnymi" sprawami. Podzieliłem wartości kaloryczne przez 5 stąd i tak dość duża wartość białka w potrawie, co dla niektórych jest na pewno dużym plusem :). Smacznego.


1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94128 Napisanych postów 363965 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667697
jak zawsze sympatyczne danie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 2237 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14236
Elegancko, często robie kurczaka w całości. Marynuje go jednak zazwyczaj dzień wcześniej i nie dolewam już do niego żadnej oliwy.

"Żółty ser tam wrzuciłeś ?
Może jeszcze narkotyki zacznij zażywać ? "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4500 Napisanych postów 35782 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263050
Jeśli "1 porcja" to tyle co na fotce to chyba jest błąd w makro? 88g białka?

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Jedna porcja to nigdy nie jest tyle ile na fotce :).normalnie nie zmieściła by się na talerzu. To ma tylko ładnie wyglądać, to chyba oczywiste :). Lodzianin możesz poprawic wartości około 74 białka., dzieląc tuszke 2kg na 5 porcji a tłuszczu około 50 g
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[BLOG] Cud,miód i MALINA

Następny temat

[BLOG] Lubie placki

WHEY premium