Badanie wykonałem z ciekawości jak zmiana trybu życia (o tym dalej) wpłynie na niektóre hormony, ale też dlatego, że w ostatnich miesiącach zaczęły mi wypadać włosy z głowy, mimo że nic wielkiego się u mnie w życiu ostatnio jeszcze nie zmieniło. Wizualnie przede wszystkim zakola zrobiły się nieco widoczne. Ogólnie na tę chwilę jest jeszcze dobry stan włosów na głowie, ale był bardzo dobry i ciągle się pogarsza, dlatego staram się reagować w porę, o ile da się coś zrobić. Domyślam się, że to łysienie androgenowe, ale czy na pewno (włosy najbardziej przerzedziły się w okolicy zakoli, i chyba ogólnie u góry głowy, ale wypadają z całej głowy, po bokach i z tyłu też, a to chyba nieco nietypowe dla łysienia androgenowego?). Z tego co wyczytałem, żeby to stwierdzić trzeba przede wszystkim zbadać poziom DHT.
Poziom TSH sprawdziłem, bo mam sporo objawów jak ludzie z problemami z tarczycą (np. to wypadanie włosów, ale i wiele innych), ale niby TSH wyszło poprawne. Wyczytałem, że ten hormon warto badać jednocześnie z hormonami fT3 i fT4, nie wiem czy to konieczne.
Tu wynik badania:

Wynik tekstowy dla osób, którym nie wyświetla się obraz:
Nazwa badania/wynik badania/zakres referencyjny
Tyreotropina (TSH) 1,53 µU/ml 0,27 — 4,20
Testosteron 10,070 ng/ml 2,500 — 8,060
Testosteron jest ponad zakresem referencyjnym, jest się czym przejmować? Przeszukałem internet i to forum w poszukiwaniu podobnych przypadków, ale najczęściej są ludzie z problemami w drugą stronę (testosteron poniżej normy) albo ludzie na dopingu z zawyżonymi poziomami hormonów. Czy mój zawyżony poziom testosteronu prawdopodobnie wpływa na wypadanie włosów?
Ten wynik jest o tyle dziwny, że mój tryb życia kilka lat temu zmienił się diametralnie (na gorsze jeżeli chodzi o stronę fizyczną). Od dzieciaka byłem bardzo aktywny fizycznie, regularna gra w piłkę przez lata, przez cały okres edukacji (kilkanaście lat) może 2-3 zwolnienia z WF-u na pojedyncze zajęcia, częsta jazda na rowerze, ciągle na świeżym powietrzu. Krótko mówiąc - bardzo aktywnie.
Ale wszystko w tej kwestii zmieniło się po wyjeździe, rozpoczęciu studiów i później pracy. Od ponad 3 lat praktycznie mam 0 dodatkowej aktywności fizycznej ponad to co konieczne. Największa aktywność obecnie to chodzenie do sklepu (kilkaset metrów), ewentualnie co jakiś czas na uczelnie (1km). Poza tym większość dnia w mieszkaniu / przed komputerem (praca zdalna przez internet, więc nie muszę do niej wychodzić). Sen totalnie rozregulowany, raz śpię w nocy, innym razem w ciągu dnia. Często wpada jakieś jedzenie z dostawą do mieszkania, ale mimo tak wielu negatywnych czynników nie tyję, podczas gdy współlokator z podobnym trybem życia ulał się niesamowicie w tych ostatnich 3 latach. Miałem kiedyś nawet taki "maraton" jedzenia rożnych fastfoodów przez ponad miesiąc, co drugi dzień zamawiałem pizze/kebaba/jakieś KFC Maki itp., przybyło kilka kilogramów, ale wszystko szybko wróciło do normy/zeszło, jak tylko przestałem się obżerać fastfoodami co drugi dzień (nadal wpadały, ale powiedzmy 2 razy w tygodniu). Ogólnie całe życie na bardzo niskim poziomie tkanki tłuszczowej.
Tak się teraz zastanawiam, czy to może być w sporym stopniu zasługa podwyższonego poziomu testosteronu?
Co do tych wyników dodam jeszce, że mam obecnie 22 lata. Chyba dosyć wcześnie jak na łysienie androgenowe. Ojciec ma zakola, ale nadal ma sporo/większość włosów, a jest 30 lat starszy.
Wkrótce będę miał sporo więcej wolnego czasu, więc planuję powrócić do aktywności fizycznej (siłownia + basen), jakaś zdrowsza dieta. W artykułach w internecie wyczytałem, że na poziom testosteronu spory wpływ ma właśnie aktywność i dieta, podobno realnie można podnieść jego poziom w ten sposob o 30-40% wg niektórych badań. U mnie w takim przypadku - o ile rzeczywiście się podniesie po zmianie - byłoby to już kilkanaście ng/ml, a to zbliżałoby się do przekroczenia zakresu podwójnie, czy to nadal bezpieczne? Badanie pewnie potwórzę po jakimś czasie jak już te plany wejdą w życie.
Jak się komuś chciało przeczytać całość i potrafi coś doradzić/ma jakieś wskazówki - chętnie posłucham.
Zmieniony przez - Phantomix w dniu 2019-02-19 02:08:46