SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Powrót po kontuzji

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2014

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 45 Wiek 97 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1160
Witam Panowie
Ostatnio prześladuje mnie kontuzja za kontuzją w związku z czym całkowicie jestem wybity z formy ,ale zebrałem w sobie moc sprawczą aby w poniedziałek ruszyć się na siłkę i zacząć coś ze sobą robić.
Ostatnio naderwałem przyczep tricepsa głowy bocznej ( niecałe 2 miesiące temu) i planuję zacząć od nowego tygodnia lekkie ćwiczenia na samym gryfie/gryfach bez obciążen traktując to jako rehabilitacje.
Oczywiście w tym miesiącu wykluczam wchodzenie na jakiekolwiek ciężary ponieważ jestem świadomy możliwości pogłębienia urazu więc pytanie kieruję do osób które też wracały w ten sposób do sprawności i treningów oraz miały styczność z tego typu urazami. Do meritum ..chodzi mi o opis i przebieg takich treningów jak wyglądały u was , progresja ciężarów, efekty , uwagi w kwestii ćwiczen ..z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2111 Napisanych postów 49893 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 492546
byku25

Ostatnio naderwałem przyczep tricepsa głowy bocznej ( niecałe 2 miesiące temu) i planuję zacząć od nowego tygodnia lekkie ćwiczenia na samym gryfie/gryfach bez obciążen traktując to jako rehabilitacje.

ćwiczenie małym ciężarem to nie jest rehabilitacja
jak wygląda obecnie sytuacja miałeś terapię , ręka jest w pełni sprawna ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 45 Wiek 97 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1160
Ręka jest w pełni sprawna , pracuję fizycznie i nie mam z nią problemów. Przyjmowałem leki przeciwzapalne , nie było robione usg ponieważ najpierw pierwszy a potem drugi lekarz stwierdził , że "nie ma potrzeby" pomimo tego iż nalegałem o skierowanie na badanie. Także proces leczenia standardowo jak to u nas na nfz leki z recepty + czas. Podczas diagnozy nie stwierdzono problemów ruchowych i zachowaną pełną mobilność ręki bez odczuwania bólu.

Zmieniony przez - byku25 w dniu 2017-11-04 21:34:29
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2111 Napisanych postów 49893 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 492546
Jeśli ręka jest w pełni sprawna i nie odczuwasz żadnych dolegliwości bólowych dyskomfortu to możesz rozpocząć treningi , ważne żeby stopniowo zwiększać ich intensywność.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
BPL-G Planuje cale dwa tygodnie probowac na pustych gryfach po 8 powtorzen od 10kg do 20kg gryfem olimpijskim max i dopiero po 2 tyg na pusto dodac raz w tyg do kazdego cwiczenia 2,5kg obciazenia az do pelnej sprawnosci. Czy taki system ma sens?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Tak , będzie to delikatne wejście w trening i niska intensywność , pamiętaj też o rozciąganiu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Czy odczuwalnie bólu w tricepsie bedzie normalne podczas pierwszych ćwiczeń po tego typu urazie czy należy wtedy przerwać treningi i odczekać jeszcze kilka tygodni? Ostatnie pytanie i już nie męcze hehe :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Spoko , możesz pytać

Ból jako zmęczenie mięśni normalne ale wtedy to musi być porównywalne do drugiej kończyny natomiast jeśli będzie występował sam ból w urazowej kończynie znaczy że nie wszystko jest jeszcze tam ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ok dzieki za pomoc :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Spoko, jakby się coś pojawiło w trakcie śmiało pytaj w tym temacie. Pozdrawiam i powodzenia
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
a więc tak jestem już po dwóch treningach , były barki , biceps i całe nogi jako takich dolegliwości bólowych nie odczuwałem podczas treningu , ciężary były małe a ruchy dokładne i techniczne ale po treningu mniej więcej w odstępie 3-4 godzin pojawiał się czasami punktowy ból przez 10-15 sekund po czym znikał oraz czasami albo bardzo nielicznie lekkie drganie mięsnia , jakie kroki podejmować ? odpuścić jeszcze czy jest to normalna reakcja mięśnia ?

Zmieniony przez - byku25 w dniu 2017-11-08 13:59:38
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Olej lniany

nutloveb