-10% NA NIEPRZECENIONE PRODUKTY KOD:PROMO10 - SPAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Powrót po kilku miesiącach, porady dla trenującej kobiety?

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 183

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 65 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3023
Cześć, ostatnie miesiące były dla mnie ciężkie pod względem psychicznym. Przez to zerwałam z siłownią na jakis czas. Aktualnie powoli wracam do treningów ale nie wiem co dalej zrobić. W planach było dokończenie redukcji i rozpoczęcie masy. Jednak trochę tluszczu wpadło w ostatnich 2 miesiącach ponieważ 2 miesiące temu poleciała dieta, a 40 dni było bez jakiegokolwiek wysiłku.
Jednak mam problem z wejściem na redukcję, kilka razy redukowałam i wszystko było dobrze, a tym razem nie potrafię w to wejść.
Myślałam, żeby najpierw wejść w odpowiednią, zdrową dietę na lekkim plusie, odbudować mięśnie i wtedy przejść na redukcję? Bo mam 20% bf, nie jestem ulana, wyglądam dobrze i nie straszne mi dodatkowe kilogramy. Ale boję się, że jak wejdę na lekki plus to nie zbuduję jakościowo i większość pójdzie w tłuszcz.

Czy może jeszcze lepiej byłoby przejść na tą całą rekompozycję, w którą jakoś nie chce mi się wierzyć?

Podpowiedzcie co robić. Na moim profilu znajdziecie zdjęcia w starych postach, to wielkiej różnicy nie ma, tam miałam około 47 kg, teraz mam 49/50 kg i 157 cm.
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6845 Napisanych postów 62864 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784670

Jeśli bierzemy pod uwagę 20% Bf to u kobiet jest to nadal eststyczna sylwetka więc tutaj nie obawiałbym się budowania masy mięśniowej. Jednak jeśli była taka przerwa od treningu i 2 miesięczna od diety to najpierw można by było wrócić do rutyny dietetycznej. Nie musisz od razu wchodzić w deficyt kaloryczny tylko spokojnie możesz jakiś czas spędzić w okolicach zapotrzebowania kalorycznego.
Wrócisz przez powiedzmy 2-3 tygodnie do reżimy dietetycznego i treningowego i później obierzesz docelowy cel treningowy.

Natomiast jeśli nie potrzebujesz żadnych okresów przejściowych i jesteś w stanie z dnia na dzień uderzyć w trening i dietę to jeszcze lepiej. Wtedy musisz po prostu stanąć przed lustrem i stwierdzić co chcesz zrobić z sylwetką. Jeśli bf jest w takich wartościach jak piszesz możesz dać lekką nadwyżką i powoli budować masę mięśniową z regularną kontrolą poziomu tkanki tłuszczowej.

Wiadomo, że ten proces budowy masy mięśniowej jest wolniejszy ale z kontrolą bf wszystko się da. Wszystko zależy od Twoich priorytetów sylwetkowych.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-05-08 11:14:35
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Ktoś coś poradzi? Pierwszy raz mam problem i nie wiem co robić. Narazie bardzo powoli wracam do diety. Małymi krokami.
Już się zastanawiam czy to nie wina rozregulowanych hormonów przez ostatnią redukcję.
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 138 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4992
pisałem Ci kiedyś:
baw się rotacjami szczególnie że jesteś kobietą i masz swoje cykle
według mnie kobieta musi mieć większy poziom bf dla zdrowia
"...nie wiem co dalej zrobić..." > to na co masz ochotę
"... Ale boję się, że jak wejdę na lekki plus to nie zbuduję jakościowo i większość pójdzie w tłuszcz." > to nie tak do końca
"...rekompozycję, w którą jakoś nie chce mi się wierzyć..." > istnieje
...
Napisał(a)
Początkujący
Chyba nie rozumiesz, że jeśli pytam tutaj to znaczy, że oczekuję odpowiedzi kogoś bardziej doświadczonego. Dużo na sobie próbowałam, chcę zbudować mięśnie, widoczne mięśnie, dlatego pytam co zrobić najlepiej, nie mam trenera bo sama próbuje od kilku lat i wiele przetestowałam. Ale pierwszy raz mam taką sytuację i chcę, żeby ktoś spojrzał z boku. Ale ktoś, kto potrafiłby pomóc. Albo pokierować lekko.
...
Napisał(a)
nightingal Moderator
Ekspert
Szacuny 6784 Napisanych postów 36338 Wiek 46 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 682127
Ja bym wszedł na mniej więcej swoje "zero" kaloryczne i tak zaczął trenować. Jak już się wkręcisz znów w trening, miną DOMSy i będziesz się czuła dobrze, to wtedy zadecyduj czy chcesz redukować czy może pobawić się w dołożenie mięśni. Na razie bym po prostu zaczął trenować i się tym bawił bez zbytniej spiny.

Zmieniony przez - nightingal w dniu 2025-05-07 08:51:48

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Początkujący
Dzięki, tak zrobiłam i powoli wracam, jednak chyba spróbuję jeszcze ze raz chociaż miesiac lekkiej redukcji, jeśli się uda utrzymać. Później lecę już w masę. Ale i tarczyce zbadam bo nie miałam nigdy badanej a teoche się o to martwię po ostatnich redukcjach. Czy nie daje o sobie znać.
...
Napisał(a)
nightingal Moderator
Ekspert
Szacuny 6784 Napisanych postów 36338 Wiek 46 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 682127
Tarczycę zbadać warto. Skoro redukcję planujesz taką krótką to być może powinnaś postawić na jakiś wysiłek bardziej interwałowy. Może trening obwodowy na jakichś krótkich obwodach po 3 ćwiczenia.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Podział partii, plan treningowy

Spalanie
Polecane artykuły