SFD - po prostu najlepsze ceny! RABATY DO 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Powrót do zdrowia psychicznego i fizycznego po zajechaniu

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1876

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 3 Na forum 301 dni Przeczytanych tematów 33
Cześć,

przychodze z pytaniem jak bedac mocno dojechanym psychcznie, wrocic na treningi by ochota nie mineła + zrzucić brzuch. Szczegolnie mam problem z obliczneiem BMR ponieważ wydaje mi się, że po tych 4 ciężśzych latach mam mocno zwolniony metabolizm. Cel długotrwały to szczupla wyrzeźbiona sylwetka, cel do 24 listopada - maksymalne zrzucenie wagi, po 24 listopada, powolne schodzenie z waga ok 200-300 g na tydzień. Ankieta poniżej, a skąd zły stan pod ankieta opisałem.

Ankieta:

1. WIEK: 35
2. WAGA: 84.5
3. WZROST: 180
4. WYMIARY:
-biceps: 36
-klatka:111
-udo:56
-talia: 97/98
5. STAŻ NA SIŁOWNI: mocno przerywany, od 2011 do 2014, od 2015 do 2020, od 2022 do 2022
6. DIETA:
-białko:ok 140
-węglowodany: 140
-tłuszcz:70

11. POZIOM BF%: pewnie z 30%
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): bardzo szczuply, nadgarstki 17-18 cm
13. STAN ZDROWIA: bardzo dobry, psychicznie - wyczeprany
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB POROSTU OWŁOSIENIA: na glowie nie lysieje jeszcze, cale cialo owlosione
15. PPM (podstawowa przemiana materii): Niestety tu nie wiem co wpisać
16. WYNIKI SIŁOWE:
-klata: przed przerwą 100 kg x 5 powt.
-martwy ciąg: 150 kg x 3 powt.
-przysiad: 80-85 kg x 3 powt. front squat

za mną 4 lata które wypełniły moje zycie stresem, bezsennością kontuzjami, brakiem czasu, syfiastą dietą, anhedonią. Kontuzje - łokieć tenisisty lewa potem prawa ręka, bezsenność trwająca około 7 miesięcy, uczucie przepracowania i przemęczenia - praca na 2 etaty żeby uzbierać wkład na mieszkanie, choroba bliskiej osoby, praca w delegacji przez pol roku po 17-19 godzin dziennie (by ratować firmę, nie swoją, wiem szczyt głupoty). W tym roku powoli udało się wyjść na prostą, kosztem jednak treningów. Przez 3 lata mieszkałem w wykańczanym mieszkaniu - to najbardziej mnie męczyło, syf z mieszkania przeniósł się do głowy, jedyna rzecz która dawała mi radość to jedzenie słodyczy, picie piwa zero i oglądanie seriali i filmów. Ostatnie 4 miesiące mocno przycisnąłem, odstawiłem całkowicie sport, ale wykończyłem mieszkanie.

Przez okres ok. 3.5 roku jednak coś ćwiczyłem, z marnym efektem, nie dawało mi to radości jak 5-6 czy 10 lat temu. Szczególnie dołujący jest brzuch, 26 września miałem w pasie 102 cm.

Od 2 tygodni wróciłem na siłownie i do spacerów. Na inne kardio niż spacery nie mam ochoty i nie chce się zmuszać, chce odzyskać radość treningu, którą póki co reguluje wielkość mojego brzucha. Dobija mnie on, zawsze miałem między 80-90 cm w pasie. Nie mieszczę się już w żadną koszule, wiele podkoszulków też czeka na lepsze czasy. Przez 2 tygodnie ustaliłem, że po ułożeniu życia, zamknięciu wielu spraw trening znów daje mi radość.

Trening mam prosty, FBW Traktora który jeszcze z 2010 wziąłem stąd i omawiałem z Traktorem. Żelazny trzon to
Plan A:
Front squat 5 x 5
Martwy ciąg klasyk 5 x 5
Military press zamieniłem na wyciskanie ketla w staniu na 1 nodze
Podciąganie nachwytem 3 serie po max powtórzeń

Plan B
Front squat 5 x 5
Ławka na płasko 5 x 5
Podciaganie w lezeniu na TRX 5 x max
Dipsy 3 x max

Dodatkowo dokładam coś na brzuch, biceps, triceps - rozne cwiczenia ktore poznalem przez lata, stosuje naprzemiennie na co mam ochote :)
3 x w tygodniu szybki spacer łącznie około 16 km + wolniejszy spacer, lacznie około 8 km.

Jeżeli chodzi o diete, mam jak wyżej napisałem problem z obliczeniem BMR, poki co jem 2100-2400 kcal dziennie, nie trzymam sie jadlospisów, gotuje na co mam ochote, czasem kurczak z komosą, czasem tortilla z warzywami.

Bardziej trzymam się makro + suplementacja białka na dobicie do tych 140 g jeżeli braknie z podstawowych posiłków. Okno żywieniowe:
10-21 pierwszy posiłek ok 30-40 g białka.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problemy z erekcją - porady

Następny temat

Ocena BF, co robic dalej??

electro
Polecane artykuły