Szacuny
0
Napisanych postów
31
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1034
Witam
Potrzebuje porady ponieważ staram się przytyć ,a jednak mi nie wychodzi.
Zanijmy od początku. Mam 17 lat ,waże 64 kg ,wzrost to 183 cm. Miesiąc temu zacząłem chodzić na siłownie (3 razy w tygodniu) ,robię ćwiczenia FBW. Starałem się ułożyć sobie dietę i jej przestrzegać ,ale jak wiadomo w wieku 17 lat nie jest to takie proste. Tak więc moja dieta jest taka połowicza ,czyli jem więcej ,staram się wybierać rzeczy wartościowe itp.
Robię tak już miesiąc i moja waga nie uległa zwiększeniu. Wiecie jak mi pomóc ?...sporo czytałem o gainerach ,może to jest odpowiedź na moje pytanie ?... Piszcie co myślicie.
Szacuny
395
Napisanych postów
24621
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
105095
gainer to tylko łata w diecie, żarcie w prochu . załóż dietę bo bez niej nie będzie "masy" musisz mieć po prostu dodatni bilans kaloryczny a jedząc na oko bez doświadczenia nie dojdziesz do niego
Szacuny
0
Napisanych postów
31
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1034
To rozumiem ,ale bardziej chodziło mi o to ,żeby na przykład posiłki nie były o stałej porze ,a lekko ruchome. Tak samo jakieś zamienniki do posiłków itp.
Szacuny
395
Napisanych postów
24621
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
105095
nie wciągaj się w tekst, przy rozpisaniu diety kieruj się tymi pkt
1. Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h
2. Należy w każdym posiłku spożywać „pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy)
3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców
4. Należy dbać aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne białko 5. Należy dbać aby węglowodany we wszystkich posiłkach poza posiłkami przed i po treningowym pochodziły z warzyw i owoców o niskim IG. Posiłki około treningowe powinny zawierać węglowodany o wyższym I/G
6.Należy dbać aby posiłek po treningowy zawierał węglowodany proste i łatwo przyswajalne białko w proporcji 2:1
7. Należy pilnować aby 25-35%spożywanych kalorii w diecie pochodziło z tłuszczy z podziałem na : 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych), 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, avocado), a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi , orzechy i nasiona itp.)
8. Należy unikać napoi innych niż: woda mineralna niegazowana, zielona herbata itp.
9. Należy dbać o to by każdy posiłek za wyjątkiem posiłków około treningowych składał się z naturalnego, nie przetworzonego pożywienia, należy unikać słodzików, konserwantów, polepszaczy itp.
10.Należy spożywać większe ilości węglowodanów tylko w okolicach treningowych (przed i po treningu) , posiłki te powinny być ubogie w tłuszcz. W innych posiłkach powinna występować przewaga tłuszczy nad węglowodanami pochodzącymi z warzyw i owoców