SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Potrenujmy ten crossfit - DT

temat działu:

Strength & Endurance

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4838

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224084
Zaciekawił mnie ten temat, u nas też jest gorzej jak mamy wyższy BF z testostronem i estgrogenem.

Co do tłuszczy to hmmm :
Trochę dużo przy redukcji hmm nawet dając po 10-15 gram oliwy/oleju do 3 posiłków to mamy z 30-45 gram tłuszczy
+ np 5 gram Omeg3
+ 200 gram łososia to około 20 gram
Razem = 55-65 gram i to by wystarczyło (oczywiście jeszcze jakieś skrajne ilości z ryżu, płatków itp. dochodza do tego)

U nas też trzeba więcej węglowodanów niż u kobiet, więc jak podbijesz to i to to krucho z redukcją będzie

Ale bardzo zaciekawiło mnie to co napisałaś, chętnie przeczytałbym jak to wygląda u facetów.

i czemu coś z powiadomkami nie działa u Was też ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 59591 Wiek 15 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 228104
Dlatego myślę, że tutaj trzeba poczekać na opinię Tadzia, bo ja patrzę z punktu widzenia kobiecej fizjologii

Z powiadomkami to jest lipa

Matka Chrzestna

NIEDOCZAS mam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224084
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 90 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2017
Dzięki za rady. Posłucham Huberta. Żeby utrzymać aktualną wagę potrzebuję wmucić około 3500 kcal. A zatem dodając 150 g węglą, mając na uwadze obecny bilans dzienny wyjdzie ok. 3000 kcal i taki też ustawię sobie bilans już od dzisiaj. Zrobię też tak jak Hubert radził, czyli CC. W dni treningowe będzie więcej węgla a w nt będzie ścinał węgiel kosztem fatu.
Co do ryb, tu nie chodzi o cenę, a o to, że nie przepadam za nimi. Chociaż ten łosoś od czasu do czasu ujdze.
Jeżeli chodzi o woła, to cholernie długo się go robi, chyba że znacie jakiś myk. Mogę też wcinać polędwicę wieprzową, bo smakuje rewelacyjnie.
Jabi radząc jeść woła w dt, miałeś na myśli, to że jest bogaty w kreatynę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1420 Napisanych postów 35562 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150829
Ja akurat daleki jestem od tego by oceniać cudze priorytety sylwetkowe, jeśli ktoś chce być chudszy niż jest chudy, to dopóki nie doprowadza do niedożywienia - się nie wtrącam, zwłaszcza że mam mniej restrykcyjne podejście do restrykcji kalorycznych i fizjologiczne i zdrowotne ich pozytywne skutki leżą w kręgach moich zainteresowań. Przyznam, że jeśli stawiasz przed sobą za cel poprawę wyników czy sylwetki - to osobiście dziwni mnie tak niska podaż energii w Twoim przypadku i nie wróżę Ci sukcesów.

Jeśli chodzi o samą dietę to, żeby już nie powtarzać tego co zostało powiedziane dopowiem tylko,, że jeśli jednym z istotnych źródeł tłuszczu w Twoim menu jest masło orzechowe to dostępne zazwyczaj w marketach, to już większą przysługę byś sobie sprawił ładując zamiast niego majonez albo czekoladę. Generalnie masło orzechowe robi się prażonych fistaszków (takie warzywo strączkowe zwane niesłusznie orzeszkiem). fistaszki są niezwykle zasobne w kwasy omega 6, których spożywamy relatywnie sporo i podatne są na utlenianie co w efekcie doprowadza do powstawania wyjątkowo szkodliwych związków lipidowych. Owo utlenianie w mniejszym lub większym stopniu zachodzić może w trakcie prażenia, a także przechowywania orzeszków i finalnego produktu.

Dodatkowo orzeszki ziemne są produktem najczęściej zanieczyszczanym aflatoksyną - substancją wytwarzaną przez grzyby z rodzaju Aspergillus, która wykazuje właściwości kancerogenne. Osobną kwestią jest aglutynina "orzeszków" ziemnych (PNA). Jako ciekawostkę wspomnę, że oleju z "orzeszków" ziemnych używa do wywołania miażdżycy u zwierząt laboratoryjnych w ramach eksperymentów naukowych. (Marta kiedyś wklejała taką fotkę).

Tak więc odradzam masło orzechowe, chyba że robisz je sam - z migdałów lub orzechów włoskich

To taka ciekawostka

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-12-14 15:07:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 304520
Polędwiczka wieprzowa ok, jak najbardziej. Woła najprościej i najszybciej przyrządzić jako stek - obsmażasz po kilka minut z każdej strony, potem doprawiasz i voila. Ewentualnie tatar, ale do tego trzeba polędwicy, która swoje kosztuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 224084
Próbował ktoś zrobić tatar z udźca wołowego ? Bo ostatnio chodzi mi myśl o tym, żeby mocno zbić to mięso i dobrze przemielić. Tylko nie chce trafić na minę i mieć coś do żucia, a nie tatar.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 908 Napisanych postów 55168 Wiek 45 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 334909
zmielone nigdy nie będzie jak guma, zawsze można 2x przepuścić przez maszynkę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1420 Napisanych postów 35562 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150829
Umknęły mi pytania skierowane do mnie dotyczące niskiej podaży tłuszczu (myślałem, że temat został wyczerpany przez Martę), wiec pozwolę się jeszcze nawiązać do tej kwestii. Niskie spożycie tłuszczu u osób z niskim bf jest ma ten walor, że powoduje mniejszy spadek leptyny niż w przypadku, w którym obniżamy spożycie ww. Jednak w praktyce osobom zainteresowanym taką opcją sugerowałbym raczej wyznaczenie niskotłuszczowych dni, niż bazowanie przez dłuższy czas na takim schemacie. dlaczego? Otóż jak wspomniała Marta niskie spożycie tłuszczu sprzyja obniżeniu poziomu testosteronu. Jeśli do tego dojdzie wysokie spożycie (chudego) nabiału to u osób wrażliwych istnieje także ryzyko wzrostu poziomu estrogenów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 59591 Wiek 15 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 228104
Dzięki za odpowiedź

Co do tatara. Nie musi to być polędwica. może być ligawa lub udziec. Najlepszej jakości jest siekany nożem, ale to ciężka robota

Matka Chrzestna

NIEDOCZAS mam

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zagrożenie hemochromatozą w diecie paleolitycznej

Następny temat

pytanie do Raczka87

NutLove