SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pompki na poręczach - wątpliwości

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 790

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 759 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 10888
tak jak w tytule
wykonywałem te ćwiczenie wiele czasu z powodzeniem
robiłem kilkanaście powtórzeń w seriach prawidłowo, opuszczałem do dołu w sam raz (nie za głeboko nie za nisko) nie bujałem tułowiem ani troche , a klaty z tego nie ma w ogole, ani przełożenia w wyciskaniu leżac. tak wiem mógłbym robić je z obciążeniem wtedy efekt byłby spoko i faktycznie jak do plecaka wkładałem 12 kg to klata była napompowana ale chyba nie o to chodzi. przerzuciłem się na klasyczne pompki na uchwytach i już poczułem zakwasy mimo tego że wczesniej robiłem dipy więc teoretycznie podobne ćwiczenie. moge wrzucić filmik ja je robie. moim zdaniem to jest ćwiczenie do niczego, ciut na klate ciut na barki ciut na triceps typowe core ktoś ma podobne zdanie?

Zmieniony przez - aa3 w dniu 2024-10-03 23:19:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6762 Napisanych postów 62676 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 781794

Dla mnie pompki na poręczach to jest najlepsze ćwiczenie push dla góry ciała. Przy czym jak do każdego innego ćwiczenia trzeba podejść z odpowiednią techniką i progresją.

To, że wykonasz kilka czy kilkanaście powtórzeń nie znaczy, że cokolwiek tym ćwiczeniem poprawisz. Tutaj jest zależność występująca jak w każdym innym ćwiczeniu. Początkowo zyski będą ale później następuje adaptacja do danego ćwiczenia i efekty są co raz mniejsze. I to jest całkiem naturalne.

Można modyfikować tak wykonanie poręczy, że mocniej będzie zaangażowana klatka piersiowa lub triceps, ale zawsze one będą mocno pracować. Jak doszedłeś powiedzmy do 10-15 powtórzeń to wówczas należy dokładać ciężar żeby dać silniejszy bodziec mięśniom i układowi nerwowemu.

Po zamianie ćwiczenia odczuwasz mikrouszkodzenia bo zmieniłeś bodziec, potrenuje z nowym ćwiczeniem kilka tygodni i będzie podobna sytuacja co z poręczami.
Mam teraz na siłowni kilku chłopaków zafascynowanych kalisteniką. Super ale po początkowych domsach po zwykłych pompkach przyszła adaptacja i teraz chłop robi w serii 20-30 pompek i nic się w sylwetce nie zmienia. Jest sprawniejszy, wytrzymalszy, ale sylwetkowo stoi w miejscu.

Kolejna rzecz najbardziej podstawowa to fakt, że nie każde ćwiczenie jest dla Ciebie optymalne. Jeśli wykonujesz je poprawnie, progresujesz i nie widzisz zysków zmień na inne.

Polecamy również: Pompki na poręczach (wersja na klatkę) - Chest Dip

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-10-08 10:25:44
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6501 Napisanych postów 77278 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 762419
Niestety, ale ciężko jest w jakikolwiek sposób ustosunkować się do tego co napisałeś, ponieważ niewiele z tego wynika. To jakie uzyskujemy efekty kształtowania sylwetki, czy też po prostu sportowe, uzależnione jest od podstaw w tym kierunku. Będzie to cały plan treningowy, odżywianie, systematyczność trzymania się założeń, technika i czucie nerwowo-mięśniowe, itp. Jest tego żeby wiele, żeby móc stwierdzić dlaczego akurat Ty nie masz efektów, a tym bardziej, że pompki na poręczach są słabym ćwiczeniem.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 732 Napisanych postów 373 Wiek 32 lat Na forum 216 dni Przeczytanych tematów 8395
Ale dipy nie są przecież ćwiczeniem stricte na klatę a po Twoim wpisie wnioskuję że takiego efektu oczekiwaleś. Dipy są moim zdaniem świetne na triceps i najbardziej porównywalne do wyciskania sztangi na ławce płaskiej wąskim chwytem, co poprawnie wykonywane powinno właśnie triceps najmocniej angażować. Oczywiście klatka również będzie pracować ale nie tak intensywnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17843 Napisanych postów 132587 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1462754
To tak nie działa że robisz jakieś cwiczenie i poprawisz osiągi w innym boju od tak sobie, w którym masz np słaby trening. Mozesz spróbować dipów w wesji na klatkę czyli nie pochylasz się w przód a sylwetka bardziej wyprostowana, nogi wyciągniete w przód

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Jest liderem w tym dziale Szacuny 67 Napisanych postów 139 Wiek 51 lat Na forum 110 dni Przeczytanych tematów 1752
Dipy- ćwiczenie na klate i triceps. Czy zauważyłeś u siebie efekty, czy też nie. Uważam, że nie warto z nich rezygnować. Mogą służyć jako urozmaicenie treningu. Decydując się na robienie dipów w płaszczyźnie pionowej, gdzie kręgosłup, głowa są w jednej linii, nacisk położony jest na triceps. Jeżeli wychylisz się do przodu, gdzie uzyskujemy kąt około 45 stopni, będzie pracowała klata.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6501 Napisanych postów 77278 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 762419
Jeżeli więc chciałbyś poprawić swoje wyniki sportowe, w tym sylwetkowe, czy też pod kątem kształtowania siły, lub też ilości powtórzeń, to nie pozostaje nic innego, jak przeanalizować cały Twój plan treningowy i kilka przykładowych dni diety, zgodnie z opisem w regulaminie działu. Do tego obliczenia zapotrzebowania kalorycznego organizmu i podział na ilości składników odżywczych. Poza tym, warto jest również wrzucić filmy z tego w jaki sposób wykonujesz najważniejsze ćwiczenia wielostawowe/złożone.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Szacuny 10558 Napisanych postów 30893 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 731637
Wrzuć przy okazji filmik,jak robisz dipy,pewnie to duzo wyjaśni.
Bo jest to ,wg mnie jedno z bardziej wartościowych ćwiczeń i n tricepsy i na klatę i barki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 759 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 10888
masti
Wrzuć przy okazji filmik,jak robisz dipy,pewnie to duzo wyjaśni.
Bo jest to ,wg mnie jedno z bardziej wartościowych ćwiczeń i n tricepsy i na klatę i barki.

wrzuce jesli odpowiesz mi na pytanie
dajmy na to ze jesli zrobie 15-18 prawidłowych dipów typowo na klate to taki wynik oznaczać powininen ze bede wyciskać na sztandze własną mase ciała lub zbliżoną wartośc ? bo jęsli odpiszesz że tak, to chętnie nagram film i wrzuce w yt, jeśli nie to nie ma sensu. ktoś tam pisał że dipy nie są typowo na klate- zgadzam sie, tylko pytanie w takim razie dlaczego to jest takie cudowne ćwiczenie na klate według forumowiczów??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Jest liderem w tym dziale Szacuny 67 Napisanych postów 139 Wiek 51 lat Na forum 110 dni Przeczytanych tematów 1752
Spójrzmy na to z innej strony, ze strony logicznego myślenia. Odpowiedzmy sobie na kilka pytań.
Jakie mięśnie pracują podczas wykonywania dipów?
Czy podczas pracy danego mięśnia, dostaje on bodziec do rozrostu? Czyli, podczas mikrouszkodzeń włokien mięśniowych, następuje regeneracja i mięsięń rośnie.
Najławiej to sprawdzić w ten sposób. Odpuść sobie na dwa tygodnie dipy, całkowicie. Po czym wróć do ćwiczenia dipów, "skatuj" je (tylko nie uszkodź za bardzo :) i na drugi i trzeci dzień zobaczysz które mięśnie się "odezwą".

Zmieniony przez - Tomasz 50 w dniu 2024-10-06 12:20:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7505 Napisanych postów 12678 Wiek 65 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 88247
Cudowne nie cudowne a na pewno przydatne .
Można przećwiczyć sporo partii mięśni bez dostępu do sztangi czy sztangielek np. w terenie .
A jeżeli chodzi o klatkę to dobre ćwiczenie na jej dolny akton .
No masti masz to co lubisz czyli teleturniej w miare prosty tylko jedna odpowiedź będzie nagrodzona filmem
Chłopie jak wykonujesz 15 dipów to raczej bym się żdziwił że nie mozesz wycisnąć swojego ciężaru ciała na poziomej ławce .Chyba że te dipy nie sa poprawnie wykonywane o przy ruchach ułatwiających wykonanie nie będę się rozpisywał .Tak czy siak najłatwiej mozna by było Ci pomóc widząc jak je wykonujesz .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Jutro wrzucę film
Mam nadzieję że faktycznie nie robie ich do końca poprawnie i ztad nie ma przełożenia na klatę i wyciskanie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Psychoza lękowa i trening

Następny temat

Efekty treningów - porady

WHEY premium