SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pomoc przy planie treningowym dla biegacza

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 518

Formularz - Proszę o pomoc

Mężczyzna

16

Waga

61

Wzrost

180

Cel treningowy

Bieg 1500m poniżej 4:30

Staż treningowy na siłowni

brak , bieganie 8 miesięcy

Uprawiane inne sporty

Piłka Nożna

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

dostęp do siłowni

Dieta

stosowana

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Skręcony staw barkowy

Zażywane suplementy

Nie

Ostatnio przerabiany plan

Amatorski , własny

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

siłowe brak
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 68
Witam ! Jest to mój pierwszy post więc przepraszam jeśli coś jest źle i nie tak. Przechodząc do sedna , potrzebuję osoby która pomogła by doradzić lub poprawić plan treningowy.

Dieta
; ograniczanie McDonalda , Chipsów itp itp do minimum.
Picie kefirów i jedzenie twarożków 4h przed treningiem , 5 posiłków dziennie , na śniadanko micha płatków , plus 1h przed treningiem węgle. ( postęp w miesiąc 3kg przytyłem )

Cel ; moim celem jest zejście poniżej 4:30 na dystansie 1500m
plus pobocznym celem jest przygotowanie się do biegu na 10km

Uwagi ; Mogę trenować codziennie wliczając : wtorek , czwartek jako dni w których trenuję w klubie plus niedziele mecze . Za dużo się nie męczę stojąc na bramce .

Siłownia ; raczej u mnie to rekreacyjnie raz w tygodniu na WF. Częściej robię po lekkim treningu pompki , brzuszki , podciąganie , grzbiety itp.

A teraz plan dotychczasowy wykonywany od 4 tygodni :
postęp ( drugi tydzień ok.3,3km czas 10:41 , trzeci tydzień ok. 3,3km 10:27 mniej zmęczony niż w poprzednim , czwarty tydzień 3 miejsce na zawodach , czas nie mierzony przez własny nie ogra ale czułem w nogach moc :)

Wcześniej budowałem kondycję po kontuzji. A przed kontuzją muliłem i łupałem kilometry od grudnia do lutego , kwiecień powrót do biegania i w maju trening który jest przedstawiony na dole.

Pn - siła biegowa
Wt - piłka nożna + ćwiczenia ręce
Śr - 30-45 minut truchtu + kilka szybkich przebieżek trwających 30s
Cz - piłka nożna + ćwiczenia brzuch
PT - Beztlenowy ( 500m + 500m ) lub tlenowy
SB - Rozbieganie 60 minut
Ndz - Mecz

+ zawsze rozgrzewka ( 15 minut truchtu przy intensywnych treningach + ćwiczenia gimnastyczne skipy , wymachy , cwały , przeplatanki ) i po treningu rozciąganie.

Jeśli możecie powiedźcie co mogę zmienić , dodać , poprawić.
Dziękuję za pomoc.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3321 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7967
za duzo masz aktywności, biegacze którzy biegaja po 2-3 lata biegaja 4 razy w tygodniu i ćwicza 2 razy w tygodniu siłe biegowa ( ale nie trening po treningu) raz robia interwały i raz rozbieganie a z mniejszym stazem to tylko 3 razy w tygodniu z jednym treningiem sily biegowej i naprawde ladny progress maja. Staraj sie tez powoli eliminowac inne smieciowe jedzenie. Wejdz na strone trening biegacza i tam poczytaj sobie artykuly o treningu dla poczatkujących i srenio zaawansowanych
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na brzuch

Następny temat

Push Pull Legs - 3 dni z motywem 5x5

WHEY premium