Z poprzedniego postu napisanego przeze mnie wywnioskowałem, ze jednak trzeba wziąść 3,5 grama WW na kilogram masy ciała, jezeli cwiczy sie minimum 4 razy na tydzien (a ja bede cwiczył 5 razy na tydzien).
Jednak pojawił sie duzo wiekszy problem. Przedstawie tu najpierw wszystkie moje obliczenia, a na koncu wykaże na czym polega moj problem. Poprostu przepisze to co pisałem sobie na kartce układając wyliczenia do diety.
Waże 72 kilogramy
B - białka
WW - węglowodany
T - tłuszcze
3395 kcal- moje zapotrzebowanie dzienne kalorii (bez rozróżnienia na dni treningowe i nietreningowe, bo bede cwiczył 5 razy na tydzien). Postanowiłem, ze odejme od tego 495 kcal.
3395-495 = 2900 kcal (odjąłem właśnie 495, zeby wyszła mi tutaj równa liczba). :)
1 gram B = 4 kcal
1 gram WW = 4 kcal
1 gram T = 9 kcal
Obliczanie Białek:
2 gramy B na kg masy ciała
2 gramy B razy 72 kg = 144 gramy B na dobę
144 gramy B razy 4 kcal = 576 kcal
2900 - 576 = 2324 kcal
Obliczanie Węglowodanów:
3,5 gram WW na kg masy ciała
3,5 gram WW razy 72 kg = 252 gram WW na dobę
252 gram WW razy 4 kcal = 1008 kcal
2324 - 1008 = 1316 kcal
Zostało mi 1316 kcal na tłuszcze i tutaj pojawia się mój problem. Oto fragment z artykułu "Fitness - Dieta - Zrób To Sam(a)" :
"Przeciętnie na tradycyjnych dietach redukcyjnych zaleca się spożycie od 0,5 grama do 1 grama tłuszczy na 1 kg masy ciała - zobaczmy co nam wyszło."
Więc wyliczam T:
1316 : 9 kcal = 146 gram T
146 : 72 = 2
Czyli wychodzi mi, że 2 gram T na kilogram masy ciała, a nie jest to zgodne do teorii z tego artykułu (nawet nie jest zbliżone). I tutaj własnie jest moj problem. Nie mam pojecia co z tym zrobic, bo przeciez od początku wszystko robiłem zgodnie z artykułem. Moze mi ktos jasno i konkretnie powiedziec co zrobic - a moze gdzies zrobiłem błąd ?
Przypominam, ze ma to byc własnie dieta na zrzucenie tkanki tłuszczowej, czyli na schudnięcie.
Mówiliście, zebym czytał i ewentualnie pytał - no to widzicie jaksobie to do serca wziąłem :), bo mi naprawde zależy.