Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
15438
coż, porównanie do tribullusa nie wydaje mi się zbyt trafne. Tribulus przede wszystkim wpływa delikatnie na wzrost aktywności hormonalnej, likopen zawarty w pomidorach to przede wszystkim zwiazek o silnych własciwościach antyutleniających. Uważa sie, ze zapobiega on w istotny sposób uszkodzeniom DNA leukocytów i jak ostatnio donoszą badania ma bardzo duze znaczenie w zapobieganiu chorobom prostaty i nowotowrom gruczołu krokowego u mężczyzn. Jak wiadomo na tego typu patologiczne zmiany narazone sa także osoby naduzywające niedozwolone środki dopingujace, zatem dla nich likopen może okazać się bardzo przydatny. Polecam !!! Temat likopenu jest oczywiście bardziej rozległy i z pewnoscią będzie niebawem mocniej poruszony.
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
23572
Wypowiedź Darka muszę uzupełnić najaktualniejszą wiedzą.
To, że likopen ochrania prostatę, to nie przypadek. Likopen wiąże się z receptorami steroidowymi... Wykazuje tzw. zmienną aktywność receptorową, podobnie, jak, np. izoflawony sojowe. Oznacza to, że w narządach, gdzie jest za dużo sterydow, np. w prostacie, hamuje ich aktywność, natomiast, w narządach, gdzie poziom sterydów jest za mały do aktualnych potrzeb, np. w trenowanych mięśniach, wykazuje aktywność hormonalną. Może, więc działać na mięśnie sensu stricte hormonalnie - anabolicznie, tak, jak testosteron!
Na marginesie, aktualne publikacje z zakresu hormonoterapii, mówią już wprost, że izoflawony sojowe działają anabolicznie - to dodatkowy argument, za włączeniem białek sojowych do kulturystycznej diety.
Szacuny
57
Napisanych postów
10990
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
88360
ostanio na TVP2 ogladalem taki cykliczny program o odzywianiu i babka sie wypowiadala o soji...mowila ze soja zawiera cos co chamuje przyswajanie bialek...ja kiedys jadlem dosc duzo produktoow sojowych i nie przeszkadzalo mi to w osiagach...mysle ze to co Ona mowila to bzdura..
Chesz wiedziec jak zdobyc 10kg czystego miesnia w miesiac, wyciskac 200kg na klate bez sterydoow i odzywek ? nie chodzac na silownie? a przy okazji sie wzbogacic o 1000zl miesiecznie ? i miec najlepsze laski ?
Odpowiedzi poznasz wciskajac ten maly link w prawym dolnym rogu mojej wypowiedzi
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
15438
To co zostało powiedziane w telewizji, to pewnie chodziło o inhibitory trypsyny, jakie znajduja się w soi. Sa to związki które w pewien sposób hamuja trawienie białek. Z tego co mi jednak wiadomo, np. w bialku sojowym zawartym w odzywkach renomowanych firm (takze OLIMP)dzięki odpowiednim procesom technologicznych niekorzystne związki sa usuwane.
Chesz wiedziec jak zdobyc 10kg czystego miesnia w miesiac, wyciskac 200kg na klate bez sterydoow i odzywek ? nie chodzac na silownie? a przy okazji sie wzbogacic o 1000zl miesiecznie ? i miec najlepsze laski ?
Odpowiedzi poznasz wciskajac ten maly link w prawym dolnym rogu mojej wypowiedzi
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
23572
Chodzi o tzw. inhibitor proteazy Bowmana - Birka. Substancja ta ulega dezaktywacji w procesach przetwarzania soi - stanowi problem (hamuje wzrost) jedynie przy karmieniu zwierząt surową soją.