...
Napisał(a)
Witam, wygospodarowałem sobie jedno pomieszczenie w domu na mini siłownię, mam podstawowy sprzęt , ławka , gryfy , stojaki jednak bardzo mi brakuje podciągania. Nie montowałem drążka ponieważ to bardzo niskie pomieszczenie. Na siłowniach miejskich nigdy nie mialem planu treningowego bez podciągania i czuje ze mi bardzo brakuje. Jedyna opcja to zamontować drążek na wys ok 1,5m i podciągać się z całkowice podkulonymi nogami lub tkz L sit Pull Ups. Tutaj przechodze do pytania, kiedyś wszyscy podciągali się z podkulonymi nogami jednak w ostatnich latach coraz wiecej osób zwraca uwagę że nie jest to zdrowa pozycja, obciąża odcinek lędźwiowy i trudniaj aktywować brzuch. Co myślicie o takim podciąganiu? Pzdr
...
Napisał(a)

W teorii w podciąganiu na drążku powinieneś mieć wyprostowaną sylwetkę, nogi wyprostowane ponieważ tak ułożone ciało wymaga w większym stopniu użycia mięśnie stabilizujących, a jak ciało jest napięte i proste są mniejsze możliwości oszukiwania w ruchu podciągania.
W podciąganiu jest cała masa możliwych błędów od zbyt krótkiego zakresu ruchu, przez bujanie tułowiem po niesymetryczne podciąganie. Jeśli ma się możliwość trenowanie w pełnym zakresie z wyprostowaną sylwetką to tak powinno się podciągać aby kręgosłup miał zachowane naturalne krzywizny.
Zgięcie nóg często powoduje rozjechanie pozycji technicznej i przesadne wyginanie się na drążku w łuk. Jednak jeśli nie masz możliwości bo drążek jest za nisko to ja bym ugiął te nogi i się podciągał bo podciąganie na drążku jest jednym z najlepszych ćwiczeń i lepiej robić je z ugiętymi nogami niż nie robić go w ogóle.
Choć nie każdy trener uważa, że sylwetka powinna być wyprostowana to niejednokrotnie możliwości sprzętowe zmuszą nas do modyfikacji ćwiczenia i czerpania z niego korzyści.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-23 10:48:58
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Nic ci sie zlego nie stanie od takiego podciagania, nie uszkodzisz sie, nie ma mozliwosci przeciazenia kregopslupa ani innych uszkodzen, wiszac kregoslup jest w odciazeniu niezaleznie jak ma nogi, nawet jak jestes odgiety, nadmierne niebezpieczne sily tam zadne nie beda dzialac tym bardziej jak bedziesz sie podciagal z masa ciala bez duzego dowieszonego ciezaru
.
Jedyne co tracisz na takim podciaganiu to dodatkowe profity jak wlasnie praca miesni wspomagajacych, brzucha, ale to jest tylko dodatek, nie jest niezbedny bys wyciagnal ogrom korzysci z podciagania. Jest troche latwiej podciagac sie z podkulonymi nogami wlasnie dlatego ze nie ma tych dodatkowych elementow, ale jakie to ma znaczenie, cwiczenie i tak bedzie ogolnorozwojowe i da ci benefity. Nic tylko robic, a core wzmacniac innymi cwiczeniami.
.
Jedyne co tracisz na takim podciaganiu to dodatkowe profity jak wlasnie praca miesni wspomagajacych, brzucha, ale to jest tylko dodatek, nie jest niezbedny bys wyciagnal ogrom korzysci z podciagania. Jest troche latwiej podciagac sie z podkulonymi nogami wlasnie dlatego ze nie ma tych dodatkowych elementow, ale jakie to ma znaczenie, cwiczenie i tak bedzie ogolnorozwojowe i da ci benefity. Nic tylko robic, a core wzmacniac innymi cwiczeniami.
3
...
Napisał(a)
Zobacz sobie feet elevated pull ups albo reverse rows.
Moze cos takiego pokombinuj.
Zmieniony przez - mm1209 w dniu 1/24/2025 12:15:31 PM
Moze cos takiego pokombinuj.

Zmieniony przez - mm1209 w dniu 1/24/2025 12:15:31 PM
https://www.youtube.com/watch?v=qBkOJJMnpJE Nie bądź p**dą! - David Goggins
Następny temat
Ocena planu
Polecane artykuły