SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Podciąganie z podkulonymi nogami

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 275

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 20 dni Przeczytanych tematów 4
Witam, wygospodarowałem sobie jedno pomieszczenie w domu na mini siłownię, mam podstawowy sprzęt , ławka , gryfy , stojaki jednak bardzo mi brakuje podciągania. Nie montowałem drążka ponieważ to bardzo niskie pomieszczenie. Na siłowniach miejskich nigdy nie mialem planu treningowego bez podciągania i czuje ze mi bardzo brakuje. Jedyna opcja to zamontować drążek na wys ok 1,5m i podciągać się z całkowice podkulonymi nogami lub tkz L sit Pull Ups. Tutaj przechodze do pytania, kiedyś wszyscy podciągali się z podkulonymi nogami jednak w ostatnich latach coraz wiecej osób zwraca uwagę że nie jest to zdrowa pozycja, obciąża odcinek lędźwiowy i trudniaj aktywować brzuch. Co myślicie o takim podciąganiu? Pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6802 Napisanych postów 62778 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 783310

W teorii w podciąganiu na drążku powinieneś mieć wyprostowaną sylwetkę, nogi wyprostowane ponieważ tak ułożone ciało wymaga w większym stopniu użycia mięśnie stabilizujących, a jak ciało jest napięte i proste są mniejsze możliwości oszukiwania w ruchu podciągania.

W podciąganiu jest cała masa możliwych błędów od zbyt krótkiego zakresu ruchu, przez bujanie tułowiem po niesymetryczne podciąganie. Jeśli ma się możliwość trenowanie w pełnym zakresie z wyprostowaną sylwetką to tak powinno się podciągać aby kręgosłup miał zachowane naturalne krzywizny.

Zgięcie nóg często powoduje rozjechanie pozycji technicznej i przesadne wyginanie się na drążku w łuk. Jednak jeśli nie masz możliwości bo drążek jest za nisko to ja bym ugiął te nogi i się podciągał bo podciąganie na drążku jest jednym z najlepszych ćwiczeń i lepiej robić je z ugiętymi nogami niż nie robić go w ogóle.
Choć nie każdy trener uważa, że sylwetka powinna być wyprostowana to niejednokrotnie możliwości sprzętowe zmuszą nas do modyfikacji ćwiczenia i czerpania z niego korzyści.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-23 10:48:58
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4174 Napisanych postów 5066 Wiek 46 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 117395
Nic ci sie zlego nie stanie od takiego podciagania, nie uszkodzisz sie, nie ma mozliwosci przeciazenia kregopslupa ani innych uszkodzen, wiszac kregoslup jest w odciazeniu niezaleznie jak ma nogi, nawet jak jestes odgiety, nadmierne niebezpieczne sily tam zadne nie beda dzialac tym bardziej jak bedziesz sie podciagal z masa ciala bez duzego dowieszonego ciezaru
.
Jedyne co tracisz na takim podciaganiu to dodatkowe profity jak wlasnie praca miesni wspomagajacych, brzucha, ale to jest tylko dodatek, nie jest niezbedny bys wyciagnal ogrom korzysci z podciagania. Jest troche latwiej podciagac sie z podkulonymi nogami wlasnie dlatego ze nie ma tych dodatkowych elementow, ale jakie to ma znaczenie, cwiczenie i tak bedzie ogolnorozwojowe i da ci benefity. Nic tylko robic, a core wzmacniac innymi cwiczeniami.
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 23 dni Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 78
Zobacz sobie feet elevated pull ups albo reverse rows.

Moze cos takiego pokombinuj.

Zmieniony przez - mm1209 w dniu 1/24/2025 12:15:31 PM

https://www.youtube.com/watch?v=qBkOJJMnpJE Nie bądź p**dą! - David Goggins

...
Napisał(a)
Usunięty przez rion10 za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 2 Wiek 28 lat Na forum 13 dni Przeczytanych tematów 5
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problemy z treningiem, brak efektów, większa lewa pierś - pish, pull, legs

Następny temat

Ocena planu

WHEY premium