Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
36 dni
Przeczytanych tematów
2
Cześć,
zacząłem chodzić na siłownię z trenerem personalnym. Co mnie zdziwiło, to brak typowej rozgrzewki i przejście od razu na ćwiczenia siłowe z hantlami i maszynami.
Jedyna rozgrzewka to 10 min na rowerku, potem robienie jakiegoś ćwiczenia zaczynając od małych ciężarów i stopniowo zwiększając ciężar, np. dwie serie hantelkami po 6kg, potem 8kg i na koniec 10kg.
Zapytałem trenera to mówił, że takie podejście jest ok(jakoś to nazwał jak taki system się nazywa, ale nie pamiętam), więc nie drążyłem tematu bo to ja tu jestem nowicjusz a trener wygląda bardzo dobrze, więc jakąś wiedzę musi mieć.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6736
Napisanych postów
62621
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
781278
Jak masz jakiekolwiek wątpliwości związane ze swoim planem to pytaj trenera personalnego od tego go masz żeby Ci wyjaśniał wszelakie wątpliwości. Płacisz za usługę to wymagasz i na każdym etapie współpracy powinieneś wyjaśniać wątpliwości.
Ale można polecieć dalej i zastanowić się czy to co Ci proponuje przed treningiem czyli ten aerobowy wysiłek na bieżni 10 minut, a później to ćwiczenie z hantlami to dla Twojego trenera nie jest właśnie rozgrzewką?
Osobiście traktuję rozgrzewkę szerzej ma więcej elementów ale może Twój trener taką stosuje u swoich klientów.
Kolejna rzecz to jak Ty się czujesz po tej "rozgrzewce" ? Jeśli wykonujesz 10 minut wysiłku np na bieżni, a następnie ćwiczenie z hantlami i czujesz, że Twoje ciało jest rozgrzane, czujesz pobudzenie i gotowość do treningu siłowego to nie ma problemu. Bo takie jest zadanie rozgrzewki przygotować Cię do treningu oporowego jeśli to co Ci serwuje trener wystarcza nie ma problemu.
Ale jeśli czujesz, że to dla Ciebie za mało i potrzebujesz więcej aktywności na daną grupę, aktywacji, jakiegoś rozciągania dynamicznego itd. to po prostu mu to powiedz, że potrzebujesz lepszej rozgrzewki bo to chodzi o bezpieczeństwo Twojego treningu czyli rzecz najważniejszą.
34135
Napisanych postów
24069
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
280051
Jak wyżej, rozgrzewka to obowiazek i najlepiej przeprowadzić rozgzrewkę z zastosowaniem protokołu RAMP bo samo cardio przed siłowym to za mało a cardio krótkie to tylko jeden z elementów rozgrzewki . U nas na siłowni żaden trener który nie naciąga klientów nie robi z nim rozgzrewki tylko mówi jak masz się rozgrzać i
robisz to sam przed opłaconym treningiem zeby nie tracic kasy na personalny gdzie sie jeszcze musisz rozgrzac
Szacuny
427
Napisanych postów
867
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
6911
Normalnie cię rozgrzewa po prostu robisz dodatkowe mobilizację jak masz coś pospinane a tak to używasz ruchu który za chwilę będziesz robił. Twój trener to pewnie nazwał feeder set metoda spopularyzowana przez Johna Meadowsa wpisz YT i będziesz miał wyjaśnione
6480
Napisanych postów
77150
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
761569
Każdy trener personalny ma trochę inne podejście do tematu rozgrywki. Jeżeli już masz te 10 minut na bieżni, a następnie serie rozgrzewkowe mniejszym obciążeniem, to dla osoby początkującej, która dopiero zaczyna swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki, raczej powinno być ok. Być może jak wejdziecie już na większe obciążenia, to trener poświęci więcej czasu na mobilizację, czy też rozgrzewkę dynamiczną. W sytuacji, gdy trener ma niewiele czasu na przeprowadzenie treningu, zapewne ogranicza rozgrzewkę do minimum.