Szacuny
0
Napisanych postów
21
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
661
Witam ; )
Od ok. tygodnia zacząłem trenować MMA sporo treningów mamy na razie z parteru i tu mi się nasuwa pierwsze pytanie. Możliwe że mi się to wydaje ale mam sztywne biodra/kolana nie potrafię się tak dokręcić dokładnie np. do trójkąta/balachy nie wiem czy to kwestia wprawy ?
Jakieś ćwiczenia w domu polecacie aby to usprawnić ?
Znalazłem coś takiego ->
Proszę o wszelkie informacje aby być bardziej gibki. Dziękuję :)
Szacuny
266
Napisanych postów
6046
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
47080
Wpisz w jutub animal drills albo po prostu grappling drills, jest tego pełno. Ja też nie mogłem dopinać trójkąta na początku, dokręcić się do omoplaty, przyszło z czasem
jeszcze z filmików jakieś może hip mobility albo coś, na ruchliwość w biedrach, jeszcze jest chyba coś takiego jak gymnastica for fighters na jutub, poszukaj
Zmieniony przez - ziumol w dniu 2013-10-30 23:33:19
Szacuny
1
Napisanych postów
121
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
686
Jeżeli dopiero niedawno zacząłeś trenować to jest raczej jeszcze kwestia złej techniki. Z czasem zacznie Ci wszystko wychodzić, musisz być cierpliwy. Ja na początku też miałem problemy z wykonaniem różnych technik podczas treningu, a w sparingach to już w ogóle była masakra. Rozciągaj się po każdym treningu i wzmacniaj brzuch to na pewno w jakimś stopniu Ci pomoże, a reszta przyjdzie z czasem ;) Najważniejsze żeby się nie łamać :)
WIELU LUDZI POWIE CI, ŻE NIE DASZ RADY. TY PO PROSTU ODWRÓĆ SIĘ, I POWIEDZ - NO TO PATRZ!
Szacuny
266
Napisanych postów
6046
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
47080
Nie bądź na treningach też zbyt ambitny, próbuj robić techniki, nawet kosztem jakiejś porażki przez poddanie, ja miałem problem ze spinatorstwem na początku byleby nie przeyebać przez poddanie i żałuję. Wszystko przyjdzie za kilka miechów ;)
Szacuny
1
Napisanych postów
121
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
686
Chyba każdy się na początku spinał ;) Ale ziumol ma rację, podczas sparingów trzeba próbować robić te techniki, które ćwiczyło się na treningu bo robienie cały czas tego samego jest lekko bezsensu, trzeba starać się zaskoczyć ;D
WIELU LUDZI POWIE CI, ŻE NIE DASZ RADY. TY PO PROSTU ODWRÓĆ SIĘ, I POWIEDZ - NO TO PATRZ!
Szacuny
0
Napisanych postów
171
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2014
Ziumol 100% racja. Na początku się spinałem strasznie, czyli przetrzymać na całą siłę. Potem z czasem coraz mniej siły a więcej techniki. Ciągle robiłem 1 technikę, akurat była naprawdę skuteczna. A potem to już tylko można się rozkręcić, zacząłem powoli wszystkie techniki, kontrola itp. to wszystko trzeba sobie wyszlifować.
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
125433
Na sam początek nie są Ci potrzebne żadne dodatkowe ćwiczenia - wystarczy, że będziesz się uczył techniki i nie spinał się za bardzo.
Natomiast jeśli po jakimś czasie nie zauważysz u siebie postępów, to oprócz wspomnianych przez kolegów wyżej porad, warto zastosować rozciąganie statyczne PO treningu, a jeszcze lepiej jako osobną jednostę treningową.