SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Plan treningowy - różne ćwiczenia co tydzień

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 220

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 55 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 768
Witam,

czy ktoś może próbował plany treningowego od
Vladimira Shmondenko? Kupiłem go jakiś czas temu, plan zakłada 8 tygodni ćwiczeń (dla początkujących). Moje obawy budzi jedynie ciągła zmiana ćwiczeń.
Martwy ciąg, przysiad, wyciskanie na ławce jest jako stały element treningów, ale pozostałe ćwiczenia różnią się z tygodnia na tydzień. Nie wiem czy mogę wkleić kilka przykładowych tygodni, czy nie posadzi mnie ktoś zaraz o rozprzestrzenianie własności intelektualnej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6736 Napisanych postów 62621 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 781273

Wiesz co trudno wyczuć co tak na prawdę autor ma na myśli i jak wygląda struktura treningu jako całości.

Taki plan, w którym baza siłowa jest stała czyli przysiad, martwy ciąg i wyciskanie leżąc może się udać. Tylko jak dla mnie te ćwiczenia są bazą planu treningowego i powinny być niezmienne no chyba, że zmianie ulega forma danego ćwiczenia.
Ale bez całego treningu ciężko ocenić czy to ma jakiś sens.

Vladimir to nie jest jakiś randomowy trener, ale dość znany powerlifter więc o treningu siłowym ma pojęcie. Ale jak każdy trener może coś ciekawego wymyślił, a może po prostu szuka dziwnych rozwiązań dla popularności.

Osobiście mimo, że w planach najczęściej stosuję podobną bazę ćwiczeń jak trzon planu treningowego to u początkujących rzadko zalecam rotowanie ćwiczeniami co tydzień bo w przy tak częstych zmianach trudno jest stwierdzić czy dane ćwiczenie na nas działa i jest efektywne czy też nie.

A skuteczność takich niecodziennych planów ciężko ocenić bo w przypadku początkujących większość planów działa nawet jeśli nie do końca są dobrze skomponowane.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-13 13:49:17
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17828 Napisanych postów 132539 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1462505
Dla mnie słaby pomysł, bo jak masz zrobic jakiś progres jak cały czas zmieniasz ćwiczenia, organizm się uczy danego ruchu i dno niego się przyzwyczaja i dzieki temu widzisz czy jest progres, czy dane ćwiczenie dobrze na Ciebie działa.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6480 Napisanych postów 77148 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761553
Nie wiem niestety jaką jest zasada tego planu treningowego i jak on ogólnie wygląda. Ciężko jest mi w takiej sytuacji odnieść się do tego co napisałeś w jakimś większym stopniu. To, co wiadomo, to to, że dla osób poszukujących najważniejsze są podstawy. Będzie to bazowanie na ćwiczeniach wielostawowych/złożonych, nauka ich prawidłowej techniki i czucia nerwowo-mięśniowego. Wraz z czasem progres siłowy, czy też w innym kierunku. Ciężko mi w takiej sytuacji wyobrazić sobie w jaki sposób miałby wyglądać ten progres.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 55 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 768
Skoro już go kupiłem i jestem na 6 tygodniu to głupio by bylo nie dojechać do końca. Mam zanotowane ciężary jakich używałem, więc myślę, że zrobię go drugi raz i zobaczymy jaki jest progres

Zmieniony przez - Bartek22055 w dniu 2024-09-10 11:25:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9277 Napisanych postów 83111 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 702956
Wstaw ten plan
...
Napisał(a)
Usunięty przez flex1976 za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening cardio - porady

Następny temat

Trening Split - ocena

WHEY premium