SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Plan treningowy - porady.

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 231

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 17 dni Przeczytanych tematów 35
Waga : 82
Wzrost : 170
Cel treningowy : Redukcja
Staż treningowy na siłowni : 2-3 lata stażu w wieku 16-19 lat. Od tamtego czasu do 27r.ż zero.
Uprawiane inne sporty : Brak
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : Full osprzęt
Dieta : 2200 kcal
Przeciwskazania medyczne : Brak
Zażywane suplementy : Brak
Ostatnio przerabiany plan: Brak

Trening A
Martwy ciąg 5x5
Przysiad 5x5
Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 5x10
Uginanie nóg na maszynie (dwójki) 5x10
Plank/Kółko abs 3 serie

Trening B
Ściąganie drążka na wyciągu do klatki 5x10 (Docelowo podciąganie na drążku)
Wyciskanie sztangi leżąc 5x5
Ohp 5x5
Prostowanie ramion na wyciągu + uginanie ramion ze sztangą stojąc, super seria 5x10.

Trening 3/4 razy w tygodniu ABA BAB lub ABAB ABA itd. Po każdym treningu cardio 15min.

Progresja ciężaru w głównych bojach: piramida dochodząc w ostatniej serii w której 5 powtórzeń danym ciężarem sprawia trudności, lecz jest do zrobienia.
Progresja w ćwiczeniach dodatkowych: Stały ciężar umożliwiający poprawne wykonanie 5x10.

Dzień dobry prosiłbym o ocenę planu treningowego oraz porady co by można było zmienić w razie negatywnej oceny.

Pytanie też mam dotyczące głównych bojów, czy robić tak jak w planie Martwy>Przysiad 5x5 oraz Płaska>ohp 5x5 na każdym treningu czy spróbować dać priorytet na dane ćwiczenie i zrobić np.

Trening A1
Martwy 5x5
Przysiad 5x10

Trening A2
Przysiad 5x5
Martwy 5x10

Trening B analogicznie, progresja ciężaru oraz ćwiczenia dodatkowe jak w planie oryginalnym.

Z góry dziękuje za porady :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6782 Napisanych postów 62755 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 783015

Zacznijmy może od paru zdań na temat diety. Jeśli dopiero rozpoczynasz redukcję to jak dla mnie kaloryka diety jest bardzo nisko. Przypuszczam, że przy Twoich gabarytach zapotrzebowanie kaloryczne na utrzymanie wagi będzie w granicach 3000kcal więc jak zaczynasz od 2200 kcal to masz bardzo duży deficyt na start. Za jakiś czas nie będziesz mieć żadnej możliwości manewru dietą bo niżej to już będzie głodówka.

Co do planu treningowego to ja bym go trochę zmodyfikował.

Jak masz dwa zestawy A i B to nie pakowałbym martwego ciągu i przysiadów do tego samego dnia treningowego.
Rozumiem, że plan ma być w miarę minimalistyczny ale można by było do treningu A dołożyć po jednym ćwiczeniu na klatkę piersiową i barki.

Przysiad dałbym do treningu B wówczas plany będą nadal skondensowane i krótkie czasowo do wykonania ale będą bardziej fbw.
Na razie bym nie kombinował za bardzo z tymi planami tylko w jednym dniu dał martwy, a w drugim przysiad i wykonywał je zamiennie przez co raz będzie dwa razy tygodniu mc, a w kolejnym tygodniu przysiad.

Progresja ciężarowa mile widziana ale przy takiej niskiej kaloryce może być ciężko.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-09 14:06:48
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki za odpowiedź. Jak chodzi o ilość kcal to niska ze względu, że trening + cardio po nim to jedyna aktywność moja w ciągu dnia. Tak to siedzący tryb dnia. Jak na ten moment przy 2200 waga stoi :oo. Wcześniej nie dopisałem, na siłownie teraz chodzę od 3 tygodni.

Jak chodzi o trening to zmieniłem według twoich zaleceń i wyszło mi coś takiego:

Trening A
Martwy
Ohp
Dipy
Wiosło
Dwójki
Brzuch

Trening B
Przysiad
Płaska
Ściąganie drążka (docelowo podciąganie)
Facepull / Unoszenie hantli na bok barku
Tric + Bic

Przerzuciłem przysiady do treningu B a ohp do treningu A. Do treningu A dołożone dipy a do treningu B facepull / bok barku na zmiane. System progresji taki sam, w głównych bojach 5x5 a dodatkowe 5x10. (Jedynie dipy może być problem i będzie też siłowo)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6782 Napisanych postów 62755 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 783015
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ok, dzięki.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

FBW + lekkie problemy z łokciem

Następny temat

Trening FBW - ocena

WHEY premium