Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Plan treningowy - porady

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 246

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 268 dni Przeczytanych tematów 86
Siemka! w końcu nadszedł ten czas że i ja do was dołączam. Na siłownie chodzę sobie od 2 tygodni i narazie macam maszyny, więc robię bardziej fbw, ale ćwiczyłem coś w domu od ponad roku.

Obecnie jestem na redukcji i raczej w większości czasu zawsze byłem, lecz teraz już nie jestem aż tak ulany.
Info
182cm, 93.5kg, mężczyzna, 28 lat, cel treningowy - ćwiczenie sobie dla zdrowia i ogolnego rozwoju siły, jestem na redukcji, ale jednak chciałbym być minimalnie większy niż raczej fit.
Rekordy w wyciskaniu
Płaska - smith 100kg (nie robiłem max rep), płaska to z 90kg na pewno, nie maxowałem nigdy bo nie miałem asekuracji.
Mc - 130kg z zapasem, nie dzwigałem więcej - robie dobrze poprawnie tylną taśmą z nie zaokrąglonymi plecami
Przysiad ze sztangą - 100kg wezmę
OHP 30-35kg sobie dźwigam, nie znam maxa moze i ponad 4 dychy bym na raz wziął lekko
Biceps szstangą robie sobie 34kg zaczynając od 12pow konczac 8
JESTEM NA REDU WIEC BIORE MNIEJSZE CIEZARY W SERII

Dostęp do sprzetu mam chyba wszystkie maszyny i caly sprzet potrzebny na silke.
Do tego robie cardio, lekkie, bieznia/chód tempem 6km/h 4x w tygodniu (1h dziennie) (około 15k~kroków z całego dnia)
Moja dieta to 180-200g białka czystego, 60-70g tłuszczy, reszta węgle. PS. nie wiem jak wegle rozbic na dni treningowe i DNT

PLAN TRENINGOWY
trenuje w pon+wtorek, sobota+piątek. Reszte dni musze miec wolne. Rozpisalem to tak jak mi pasuje, ale nie jestem pewien czy taki format bedzie miał sens.. dlatego proszę o wszystkie wskazówki i dziękuje za kazdą rade i odpowiedz

jeszcze chciałbym zaznaczyć i omówić lekko ten plan, że w pon się skupiam na klacie i robie 4 serie robocze+rozgrzewke 3 serie. skos robie w piatek. Jak widać w piątek robie troche fbw, nie wiem czy moze to tak zostać. Co do nóg to się zastanawiam czy nie dodać po 1-2 serie na odwodzenie nog na maszynie. WE WTOREK głowny cel to wiosła, ale t-bar jest w razie w jak by było pozajmowane. DZIĘKI

ps. mysle czy w sobote nie dodac wiosla hantla (lekko) jednoracz w oparicu o laweczke. Młotki robie hantlem lub linką. Podciagac sie nie podciagne, do brody jedynie, ale cos pozwisam sobie. Brzuch bede sobie wrzucał tam w jakieś dni, na luzie.
Mozna tak cwiczyc? ew. co zmienic co poprawic, dziękuje

Zmieniony przez - Kokoseq w dniu 2025-11-24 09:27:34

Zmieniony przez - Kokoseq w dniu 2025-11-24 09:28:38
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12528 Napisanych postów 162154 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1241938
Siemka,
Tutaj mamy ewidentny przykład na to, że boty jeszcze słabo radzą w zastępstwie za trenera, czy dietetyka%) Na co musisz zwrócić? Jesteś na redukcji - plan treningowy powinien być zwięzły, dać dobry bodziec i do domu. Nie masz konkretnego celu - chcesz siłe, ale jednak redukujesz, nie chcesz bić fit, chcesz pozostać nieco masywniejszy. Więc w sumie chcesz budować siłę, ale chcesz zredukować fat, jednocześnie pozostać rozmiarami duzy :) no ciezko to bedzie ugryźć za jednym razem.
Polecamy również: Najlepszy plan treningowy na siłownie?

Wybierz sobie jeden cel. Budowanie siły z redukcja srednio idzie w parze, wiec mozna typowe wzorce z treningu siłowego zostawic na okres typowo masowy. Trening i jego rozklad jeszcze nie jest az tak tragiczny, widze, ze probowal tutaj wypluc cos typu PUSH PULL Góra Dół. Co do diety i makrosów, tutaj kwestia calosci zapotrzebowania obecnego. klasycznie w DT wiecej wegli niz w DNT, w DT wiekszosc pakujesz przed i po treningu.

TRENING
Poniedziałek:
- w treningu poniedzialkowym masz cwiczenie na barki w srodku treningu klaty%)
- dwa rodzaje rozpietek, na kablach i na maszynie... dublowanie ruchu, ktory mozna wykorzystac inaczej, nie ma nic np. na skosie dodatnim.
- na koniec prawie taka sama objetość na małe tricepsy, jak na klate
Poprawki: Zostaw wyciskanie, jako drugie daj np. wyciskanie na skosie hantle/maszyna, trzecie moze byc peck deck, po klacie wykonaj jedno solidne wyciskanie na bary, ten hammer moze byc, i dobij tricka 3 seriami roboczymi wyciskania francuskiego (czacholamacza) i powinno starczyc

Wtorek
- jedna opcja wioslowania wystarczy i koniecznie bym celowal w nachwyt sztanga
- t-bar moze zostac - aczkolwiek bym wrzucil cos jednostronnie jak klasyczna hantla, no chyba, ze jendoracz na maszynie
Poprawki: w zależności od celu, wyciag mozna by bylo przesunac na poczatek treningu, z gory, jak ma byc zastepcze dla podciagania, aby nauczyc sie ruchu, zbudowac baze pod podciaganie, pozniej wioslowanie sztanga, wioslowanie jednoracz, szrugsy, tyl barkow, i tuaj podobnie jedno solidne cwiczenie na bica powinno na razie spelnic swoje zadanie, bo bicki juz

Piatek
- to te ciagi przed klata tutaj to nie wiem co maja na celu? W planie trobojowym ok, tutaj w piatek meczysz ciagi, a na drugi dzien trening nog, przesun sobie je na sobote np. w formie RDL lub jak we wskazaniu sumo
- no tutaj zamieszanie na maksa, jak miala byc to opcja gora dol, to pozamieniaj kolejnosc
dipy
podciaganie
wl smith +
seal row
jakies wyciskanie na barki
i szczerze, ja bym zamknal juz kwestie treningu, na upartego po jendym ruchu izolacji na bicka i tricka w superserii 2-3 serie i do domu

Sobota
-no tutaj bym zostawil sobie sobote typowo pod nogi juz.
-siady, wykroki, rdl, uginanie podudzi lezac/siedzac, wyprosty, glute bridge/hip thrust, na koniec lydka 2 cwiczenia i do domu

jak obencie cwiczyles FBW, zapoznajesz sie z silka, to mozna uderzyc w klasyczny PUSH PULL 4 razy w tygodniu, a mocniej podzielic plan ewentualnie w okresie juz masowym/budowania sily. PUSH PULL LEGS z rotacja na 4 dni czy podobne cos typu PUSH PULL gora dol, czy PUSH PULL FBW itd

Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2025-11-24 12:30:00

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
@TomQ-MAG

Dzieki ze odniosles sie do wszystkiego
wczesniej w domu cwiczylem podobnie, ale po czasie zauwazylem ze wlasnie tricka moglbym jeszcze dobic dlatego wrzucilem sobie 1cw w poniedzialek dodatkowo. Jeżeli chodzi o klate po ciagach no to wiesz, martwe robic ciezko, a klata raczej dopompowac sobie i zeby "zaliczyc" góre klatki. Czy lepiej wrzucić ją do poniedziałku? Generalnie to moj cel to jest redukcja, ale chcialbym te cwiczenia robic i nie koneicznie progresowac w nich podczas redukcji :)

Co do poniedziałku i barków w środku klaty no to wiadomo ze chce przetrenowac sobie od razu te barki jak ida tez przy wyciskaniu+tric, robie je w srodku poniewaz jest to wymagajace cwiczenie, bardziej niz rozpietki, a rozpietki robie pod 2 kątami i tam jak widac w 1 cwiczeniu mam 1 serie, a pozniej mam 2 serie, wiec uwazam ze to jest hmm ok ? na bicki tam wlecialo duzo zeby przetrenowac od razu z plecami i miec z glowy na caly tydzien, ale zastosuje sie do tej rady Twojej napewno

Jedyne co mi się zakleszczało to własnie martwe a pozniej nogi na nastepny dzien, ale ogolnie siady robie rozgrzewkowo+4 robocze i robocze na 5-6 powtorzen, ciagi rowniez 4-6 powtorzen.

Zmieniony przez - Kokoseq w dniu 2025-11-24 14:27:15
...
Napisał(a)
Początkujący
Przepraszam za double posta ale nie chce zeby sie pomieszało. Zrobie tak jak mówisz choc nie wiem czy dam rade zrobic siady i martwe w 1 dniu xD
Dodałeś mi wyciskanie na skosie dodatnim w pon i w piatek, tak ma byc? Jak tak to zostawiam.

PONIEDZIAŁEK
1. Wyciskanie płaska – 4
2. Wyciskanie skos dodatni – 3
3. Pec Deck – 2-3
4. Shoulder Press maszyna – 3
5. Czachołamacze – 3

WTOREK
1. Ściąganie drążka wyciąg – 4
2. Wiosłowanie sztangą nachwyt – 4
3. Wiosłowanie jednorącz – 3
4. Szrugsy – 3
5. Face Pull / Reverse Fly – 3
6. Biceps jedno ćwiczenie – 3

PIĄTEK
1. Dipy – 3
2. Podciąganie lub wyciąg – 3-4
3. Wyciskanie skos dodatni – 3
4. Seal Row – 3
5. Shoulder Press maszyna 2-3
6. Superseria biceps + triceps – 2-3

SOBOTA
1. Przysiady – 4
2. Wykroki lub Bułgary – 3
3. RDL – 3
4. Uginanie nóg – 3
5. Prostowanie nóg – 3
6. Hip Thrust – 2-3
7. Łydki – 3-4 (2 cwiczenia pewnie stojac i siedzac)

ewentualnie ten piątek jest do dyspozycji, jak brakuje jakichs cw to moge je tu wrzucic, wydaje sie byc "lekki" dlatego tez wrzucilem tutaj sobie martwe ciagi kiedys

Zmieniony przez - Kokoseq w dniu 2025-11-24 14:45:58
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Mimo tego, że podciąganie na drążku nie wychodzi Tobie najlepiej, to i tak bym sugerował wprowadzić je do planu treningowego. Inaczej nie nauczysz się jego prawidłowego wykonywania i większej ilości powtórzeń, a odgrywa istotną rolę jako ćwiczenie wielostawowe/złożone. Sugeruję zamienić je za ściganie drążka wyciągu górnego i wspomóc się ewentualnie gumami oporowymi, czy też wprowadzać serie negatywne. Poza tym, zwrócić uwagę na podstawy techniki.

https://www.sfd.pl/art/Trening/Podciąganie_na_drążku__jak_zacząć_Jak_nie_stanąć_w_miejscu_-a752.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Dziękuję za odpowiedź. Po kilku treningach/seriach na przyciąganie linki wyciągu górnego wczoraj się już podciągłem 1 raz i nawet z pełnego zwisu udało mi się do góry dostać<3. Czy mogę te dwa ćwiczenia robić sobię czy mam wybrać między wyciągiem a podciąganiem ? Btw. dipy robiłem na triceps, mam nadzieję że w tym planie zostało to uwzględnione jako serie na trica
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Split - ocena

Następny temat

Trening Split - ocena

swieta
Polecane artykuły