Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 108

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 28 dni Przeczytanych tematów 14
Hej, zacząłem niedawno z treningami i uznałem, że nie chcę korzystać z gotowych planów tylko nauczyć się je robić. Skleiłem coś takiego i proszę o ewentualne poprawki. Priorytet oczywiście górne partie, a na nogi mało ćwiczeń głównie przez moje kolano, które trochę mi przeszkadza.
Trening A
Glute bridge 3x12
Wiosłowanie hantlami w opadzie tułowia 3x12
rozpiętki leżąc na ziemii 3x12
Arnoldki 3x12
uginanie ramion z hantlami stojąc 3x10(na rękę)
plank 3xMAX
wspięcia na palce 3x20

Trening B
Przysiady 3x15
Wiosłowanie hantla w oparciu o ławkę 3x10(na stronę)
pompki 3xMAX
szrugsy 3x12
uginanie ramion chwyt młotkowy 3x12
wznosy hantli w opadzie tułowia bokiem 3x12
russian twists 3x20

Trening C
martwy ciąg na prostych nogach z hantlami 3x12
wykroki do tyłu 3x12 (na nogę)
wyciskanie hantli leżąc na ziemii 3x12
unoszenie hantli w przód 3x10(na rękę)
odwrócone pompki 3xMAX
mountain climbers 3x10 (na nogę)
spięcia brzucha 3x15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6837 Napisanych postów 62860 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784481

Zacząłbym od tego, że jak dopiero zaczynasz trenować to nie są Ci potrzebne 3 zestawy treningowe, oczywiście nikt Ci nie zabroni, ale najpierw trzeba zbudować podstawy.
Nie napisałeś co jest nie tak z Twoim kolanem ale jeśli w jakikolwiek doskwiera to trzeba by był się dowiedzieć co z nim nie tak i spróbować poprawić sprawę tak żebyś mógł swobodnie trenować.

Jeśli Twoim założeniem jest trening fbw to w treningu A trzeba coś dać co będziesz w stanie wykonać angażując nogi do pracy. Zamiast rozpiętek na klatkę piersiową daj jakąś formę wyciskania leżąc. na grzbiet i nogi daj spokojnie po 4 serie każdego ćwiczenia.

W treningu B przysiadów i wiosłowania po 4 serie spokojnie możesz dać. Dołożyć trzeba ćwiczenie na mięśnie naramienne zamiast tych szrugsów, które są zbędne.

W planie treningowym C zamiast martwego na prostych nogach daj klasyczny martwy ciąg. Unoszenie hantli w przód daj wersję nachwytem. Brakuje ćwiczenia na biceps. Przydałoby się podciąganie na drążku w tym dniu.

Spokojnie mógłbyś skondensować te 3 zestawy do 2 i opierać się początkowo na mniejszej ilości ćwiczeń. Do tego dieta obowiązkowo pod cel treningowy.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-03-28 11:34:14
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9152 Napisanych postów 83455 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705602
Plan wygląda całkiem ok, ale kilka rzeczy możnaa poprawić:
Więcej ćwiczeń wielostawowych na górę – obecnie jest sporo izolacji (np. wznosy, uginania). Dobrze byłoby dodać np. podciąganie (jeśli możesz) lub więcej wyciskania.
Brak wyciskania pionowego – Arnoldki to fajne ćwiczenie, ale dobrze byłoby dorzucić klasyczne wyciskanie hantli nad głowę w którymś dniu.
Brzuch w każdym treningu – można by to trochę zróżnicować lub zmniejszyć objętość, bo może to być zbędne.
Przysiady 3x15 – jeśli kolano sprawia problemy, to może lepszą opcją byłoby np. goblet squat (łatwiej kontrolować technikę) lub przysiady bułgarskie.

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78010 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766861
Sugeruję jednak rozpocząć od dokładnego przedstawienia swojej osoby. Jest to podstawą tego, żeby ułożyć, sprawdzić i poprawić plan treningowy, dietę, czy stosowaną suplementację. Gdyby to nie miało znaczenia, to każdy z nas mógłby trenować tym samym planem treningowym, a tak nie jest. Zapraszam do zapoznania się z regulaminem działu i ankietą. Wypełnij ją dokładnie i wklej tutaj. Opisz również jaki dokładnie masz problem z kolanem.

https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_ANKIETA_DZIAŁU-t473858.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Upper Lower - ocena

Następny temat

Wybór celu treningowego

Alldeynn
Polecane artykuły