Przepis na bazie soczysta piers z kurczaka autorstwa B-50, ale z na tyle istotnymi zmianami, że postanowiłem stworzyć odrębny temat.
Składniki:
500g piersi z kurczaka
Kurczak po węgiersku - Kamis
Przyprawa chilli
Pieprz czarny
Oregano
Bazylia
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
80ml wody
Opcjonalnie: oliwki, cebula, sól, ocet winny
Kurczaka po uprzednim upolowaniu łapiemy za piersi i wyrywamy je. Kroimy jak kto woli - paski, kwadraciki, pentagramy, serduszka albo miniaturowe samolociki.
Wyjmujemy blachę, kładziemy na nią folię aluminiową, podwijamy brzegi, ładujemy kurczaka, sypiemy na bogato przyprawami (bez soli), zalewamy ciepłą wodą i trzema łyżkami oliwy, jeszcze raz sypiemy przyprawami, teraz trochę skromniej.
Ja w przypływie geniuszu dodałem odrobiny octu winnego, oliwek, cebuli i nieco tego soku z oliwek, dobra alternatywa dla soli.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, jak ktoś lubi na zimno mogą być Kelviny.
Przykrywamy kurczaka folią coby się nic nie wylało z naszego wywaru i pieczemy minimum 15 minut, ja piekłem 20 minut.
W międzyczasie nastawiamy ryż jak ktoś ma ochotę, dodajemy do ryżu curry, będzie się świetnie komponowało.
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i przerzucamy na dość spory talerz, ja osobiście kupiłem takie po 5 zł w Tesco, kasjerka śmiała się gdy patrzyła na 68 kg szczypiora twierdzącego, że na innych żarło mu się nie mieści
Jemy. Mi ta przemiła czynność zajęła 15 minut. Smacznego.
Kurczak nie jest ostry. Jest pikantny. Jak ktoś lubi na ostro - świeże papryczki jalapeno i jeszcze więcej pieprzu.
Dla fanboyów soli - jak już koniecznie chcecie solić mięcho - to na jakieś 3 minuty przed końcem pieczenia, lekko solniczką.
Wartości odżywcze:
Białko - 105 g
Węglowodany - 0 g (bez ryżu oczywiście)
Tłuszcz - ok. 15 g
Kalorie - 599 kcal (bez ryżu)
Zmieniony przez - Killaz006 w dniu 2013-03-09 19:17:55
Zmieniony przez - Killaz006 w dniu 2013-03-09 19:18:22