SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pigułki, które mogą zabijać.

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8731

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 55031
Znalazłem starsza gazetę Dziennik - Polska, Europa, Świat Przeglądałem ją i zauważyłem bardzo ciekawy artykuł. Data: 04.08.2006r.

Witamina C, E, beta-karoten to hity ostatnich lat. Bierzemy je codziennie w trosce o zdrowie. Jednak' jak wynika z badań "cudowne" preparaty z przeciwutleniaczami w wielu przypadkach mogą przyczynić się do rozwoju groźnych schorzeń. Raport obalający mic przeciwutleniaczy publikuje najnowszy "New Scientist".

Moda na te preparaty sięga lat 50. ubiegłego wieku, kiedy odkryto iż większość poważnych chorób m.in.: Parkinson, Alzheimer, nowotwory, jaskra czy cukrzyca, ma związek z wolnymi rodnikami, które m.in. uszkadzają DNA.

W trakcie eksperymentów laboratoryjnych okazało się, że przeciwutleniacze znakomicie radzą sobie z wolnymi rodnikami. Substancji tych jest dużo w pożywieniu. Trudno jednak jeść tylko brokuły lub pić zieloną herbatę. Dlatego już kilkadziesiąt lat temu farmaceuci zaproponowali zwollennikom zdrowego trybu życia preparaty zawierające końską dawki przeciwutleniaczy. Niestety, jak się własnie okazuje, uwięzione w kapsułkach substancje mogą być trucizną dla naszego ciała.

Najbardziej spektakularnym przypadkiem przeciwutleniacza, który miał pomagać, a może śmiertlenie szkodzić, jest beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A. Codziennie łykanie kapsułek z tą substanjcą miało znacznie obniżać ryzyko raka płuc, bo jak wynikało z wczesniejszych obserwacji, osoby jedzące dużo marchewek - jednego z naturalnych źródeł beta-karotenu - radziej zapadały na ta chorobę. Ale to były tylko obserwacje, badacze amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka postanowili więc znaleźć naukowe potwierdzenie hipotezy. W ekperymencie wzieło udział 18 tys. osób objetych ryzykiem nowotworu z powodu palenia papierosów lub kontaktu z azbestem. Połowa ochotników miała codziennie przyjmować kapsułki z beta-karotenem, a połowa nie. Choć badania zaplanowano na 6 lat, przerwano juz po 4. Okazało się bowiem, iż w grupie przyjmujacej beta-karoten notuje się aż o 1/3 wiecej przypadków nowotworów płuc oraz 17 proc. więcej zgonów. W rezulatacie Narodowe Instytuty Zdrowia w USA wydały oświadczenie, iż nie ma żadnych potwierdzonych wskazań, by osoby zdrowe zażywały beta-karoten, a palacze i osoby pracujące w miejscach, gdzie jest azbest, w ogóle powinny go unikać.

Innym przykładem zabójczego przeciwutleniacza jest witamina E, która miała zapobiegać zawałom czy nowotworom. Bazując na obserwacjach, iż osoby spożywające dużo produktów z witaminą E rzadziej zapadają na te choroby, zalecono jej przyjmowanie. Jednak badania przeprowadzone z udziałem ludzi łykających duże dawki witaminy E wykazały, że nie polepsza ona stanu ich zdrowia. W jednej z prób stwierodzono nawet, iż przyjmowanie jej duzych dawek może zwiększyć ryzyko ataku serca oraz śmierci.

Podobne wyniki uzyskano w przypadku witaminy C, której przyjmowanie nie chroni przed przeziębieniem, a jeśli mamy cukrzycę - może przyspieszyć rozwój miażdżycy tetnic. Zażywając reklamowane preparaty, można więc nie tylko stracić pieniądze, ale także zdrowie.

Małgorzata Minta
dziennikarz działu nauka

www.newscientist.com






Zmieniony przez - misOO w dniu 2007-07-05 20:42:00

Zmieniony przez - misOO w dniu 2007-07-05 21:28:49
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Usunięty przez misOO za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 156 Napisanych postów 18766 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78763
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 156 Napisanych postów 18766 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78763
hmmmmm, warte przemyślenia, bo sam łykam dziennie ponad 1,5g wit C. może ktoś w temacie się jeszcze wypowie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 88360
wrzuc link do fotki :) bo jest tylko do tej malej...

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 384 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8029
W ostatnich latach prowadzone badania udowodniły, że witamina C brana w zbyt dużych dawkach powoduje powstawanie RFT (reaktywnych form tlenu), które uszkadzają błony komórkowe oraz kwasy nukleinowe. Czyli w zbyt dużych ilościach witamina C przestaje być antyutleniaczem.

War is the only proper school for a surgeon.

Primum non nocere.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 55031
teraz jest ok :)
misoo

Zmieniony przez - misOO w dniu 2007-07-05 21:29:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1587 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 56426
ciekawe jak jest np z K-R-ALA lub luteiną,
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 15438
Opublikowany artykuł nie jest sensacyjnym odkryciem, lecz fragmentarycznym wyrwaniem pewnych treści naukowych z całokształtu materiałów jakie ukazują się na temat roli antyoksydantów w prewencji współczesnych chorób cywilizacyjnych. Przeciwnicy stosowowania suplementów witaminowych wciąż opierają sie do znudzenia właściwie tylko na jednym doniesieniu badaczy skandynawskich z lat 70-tych, że przyjmowanie beta-karotenu może powodować raka u palaczy. Wyniki tej pracy z różnych powodów były wielokrotnie kwestionowane i w rzeczywistości brak jest innych konkretnych doniesień które by je potwierdzały. Jeżeli nawet coś w tym jest, to oznacza to, że suplementacja traci całkowicie sens? Niestety nie.
Niemal wszystkie prowadzone współcześnie badania jednoznacznie wskazują, że w wyniku uprzemysłowienia, narastającego skażenia środowiska oraz popełnianych błędów w stylu życia, nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania na te wazne składniki, w wyniku czego borykamy się z różnymi schorzeniami. Co więcej, okazuje się, że nasze zapotrzebowanie na określone witaminy i minerały wciąż sie zwiększa. Przykładem może być witamina C. Aby zapobiegać klasycznym niedoborom witaminy C, wystarczy jej spożycie na poziomie 50-60mg/osobę/dobę. Tymczasem, jak sie obecnie uważa, optymalne zapotrzebowanie na ten składnik waha się w granicach 200mg. To samo dotyczy innej witaminy antyoksydacyjnej – witaminy E. Dotychczas uważano, że podaż tego składnika w diecie powinna być na poziomie 8-10mg. Biorąc jednak pod uwagę wielorakie funkcje jakie odgrywa witamina E w organizmie człowieka coraz częściej pojawiają się opinie które kwestionują dotychczasowe normy uważając je jako zbyt niskie . Stwierdza się , iż zalecana podaż pozwala jedynie uniknąć ewidentnych niedoborów , natomiast nie odgrywa większej roli w profilaktyce chorób degeneracyjnych i ochronie przed procesem starzenia się ustroju . Z tego tytułu coraz częściej mówi się o dawce prewencyjnej w ilości 25-30mg na dobę, którą niestety bardzo trudno pozyskać droga tradycyjnego żywienia.
W wyniku otaczających nas niekorzystnych czynników środowiskowych, pogarszającej sie jakości żywności, błędów w stylu życia, nieustannie towarzyszącego stresu, uzupełnianie racji pokarmowych w niedoborowe składniki odżywcze staje się nie modą lecz powoli koniecznością. Żywieniowcy wciąż zachęcają nas do poszukiwania cennych substancji pokarmowych w naturalnych produktach żywnościowych, sugerując nam że racjonalny sposób odżywiania jest w stanie zaspokoić wszystkie niezbędne potrzeby organizmu. Być może. Musimy jednak zadać sobie jedno pytanie – ile osób przy obecnym stylu życia jest w stanie przestrzegać ścisłych zasad żywieniowych, zrezygnować z niezdrowych przyzwyczajeń i upodobań kulinarnych oraz poddać się nowym surowym regułom gry? Badania nad oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia prowadzone w naszym kraju wskazują jednoznacznie na niezodawalające spożycie wielu mikroskładników pokarmowych oraz zwiększające się ryzyko wystąpienia ich niedoborów w organizmie (1)
W obecnych czasach suplementacja staje się wymogiem niezbędnym, bez którego praktycznie niemożliwe jest utrzymanie organizmu w zdrowiu oraz dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Pomimo iż nie cierpimy na klasyczne choroby wynikające z niedoboru składników odżywczych takich jak szkorbut, choroby ber-beri czy krzywica, to jednak coraz powszechniej borykamy sie z tzw. utajonymi niedoborami witamin i minerałów, zwłaszcza w grupach zwiększonego ryzyka, do jakich należą dzieci i młodzież, kobiety w ciąży, matki karmiące czy ludzie w wieku podeszłym, cierpiący na różne choroby przewlekłe, zwłaszcza przewodu pokarmowego, u których zmniejsza się przyswajalność składników pokarmowych zawartych w żywności. Do grupy zwiększonego ryzyka można zaliczyć także osoby przyjmujące przewlekle różnego rodzaju leki, ludzi nadużywających alkohol, pijących kawę czy palaczy tytoniu.
Palenie papierosów nasila w ustroju niezwykle niebezpieczne reakcje wolnorodnikowe, odpowiedzialne nie tylko za przedwczesny proces starzenia się, ale także za inicjacje wielu procesów nowotworowych. Aby organizm mógł w miarę skutecznie uaktywnić system obronny, potrzebuje odpowiedniej ilości witamin antyoksydacyjnych: C, E i A. Jednak w praktyce nie zawsze jest to możliwe. Na przykład zapotrzebowanie dzienne dorosłego człowieka na witaminę C waha się w granicach 70mg, tymczasem jeden papieros potrafi zniszczyć 15-25mg tego składnika.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje także wśród osób pijących dużo kawy. Jak się okazuje ten powszechnie uwielbiany napój powoduje wyraźne obniżenie zawartości witaminy C w płucach i wątrobie, a także nasila powstawanie agresywnych cząstek wolnorodnikowych.
Picie kawy osłabia także wchłanianie witaminy B1, podobnie jak wszelkiego rodzaju napoje typu cola. Produkt ten jest wstanie zniszczyć prawie połowę tego składnika dostarczonego wraz z pokarmem. W efekcie niedoboru witaminy B1 może dochodzić do rozmaitych napięć i zaburzeń w systemie nerwowym, gdyż składnik ten jest niezbędny w przemianach metabolicznych glukozy – głównego źródła energii dla komórek mózgowych.Jak w takich sytuacjach sprawdza sie suplementacja dowodzi fakt, że wiele osób borykających się z chorobami natury psychologicznej które decyduje sie na dodatkowe systematycznie przyjmowanie witamin grupy B, z jednoczesnym ograniczeniem leków uspokajających czy pobudzaczy, odczuwa niewiarygodny przypływ sił witalnych, poprawę samopoczucia, zwiększenie odporności na stres.
Musimy pamiętać, że nawet nieznaczny niedobór jednego składnika pokarmowego może mieć bardzo poważne konsekwencje, czego doskonałym odzwierciedleniem są występujące w naszym kraju deficyty kwasu foliowego. Z powodu niedoboru tej witaminy w diecie młodych matek, ponad 20 noworodków na 1000 rodzi się z bardzo ciężkim schorzeniem – wadą cewy nerwowej. Niedobór kwasu foliowego potęguje także rozwój miażdżycy, niektórych nowotworów oraz stanów depresyjnych. Tymczasem, niebezpiecznym schorzeniom, szczególnie wadom cewy nerwowej można zapobiegać stosując właściwa suplementację, poprzez przyjmowanie kwasu foliowego w ilości zaledwie 0,4mg na dobę.

Wyniki niektórych badań:

- W badaniach na populacją kobiet z nadwagą i otyłością niedobory witaminy E we krwi stwierdzono u ok. 47% badanych (2). W innych badaniach prowadzonych w latach 1997-1998 wykazano, że spożycie witaminy E pokrywa jedynie 45 do 63% zalecanej normy (3). Realizacja norm w diecie w diecie młodzieży, studentów i osób w wieku podeszłym kształtowała sie na poziomie 50-60% (4)
- W badaniach nad stanem odżywienia witaminą C stwierdzono ryzyko niedoboru tego składnika u młodzieży (ok.30%), osób dorosłych (18-37%) oraz ludzi starszych (43%) (5,6). W badaniach prowadzonych w Wielkopolsce w latach 1997-1998 racje pokarmowe osób dorosłych pokrywały najnowsze zalecane normy jedynie w 44-60% (4)
- W badaniach stwierdzono ryzyko niedoboru kwasu foliowego u osób w wieku podeszłym (dużego u 22% oraz umiarkowanego u 53%), u kobiet ciężarnych (9% i 49%), u kobiet otyłych (7% i 65%) (7,8). Niskie stężenie kwasu foliowego stwierdzono u 45% osób dorosłych badanych w roku 1992, 66% w roku 1996 oraz 49% po zawale serca (9,10)
- Badania prowadzone w USA wykazały, że w grupie lekarzy przyjmujących 50mg beta-karotenu co drugi dzień ryzyko wystąpienia powikłań wieńcowych zmniejszyło sie o 44%. Po 5 latach suplementacji stwierdzono 54% rzadsze występowanie nowych przypadków choroby wieńcowej w grupie przyjmującej beta-karoten, w porównaniu z grupą kontrolną (11)
- Podczas pięcioletnich badań w Chinach na 30 000 zdrowych osób dorosłych wykazano, że w ciągu 1-2 lat spożywania diety suplementowanej witaminą E (30mg/dobę), beta-karotenem (15mg/dobę) oraz selenem (50ug/dobę), zanotowano wyraźne zmniejszenie częstotliwości występowania nowotworów (12)
- Podczas czterotygodniowej suplementacji mężczyzn w wieku 20-35 lat 200mg witaminy zanotowano 15% wzrost aktywności spermy a przy spożywaniu 1g witaminy C na dobę – 40% (13)
- Podawanie kobietom kwasu foliowego w okresie przed zajściem w ciąże i pierwszych 12 tygodniach ciąży wpływa na zmniejszenie wady cewy nerwowej u potomstwa. U kobiet zażywających 350ug kwasu foliowego dziennie, ryzyko powstawania rozszczepu kręgosłupa i wodomózgowia u dzieci zmniejsza się o 30-50%. W Polsce zaleca się suplementowanie pożywienia wszystkich kobiet w wieku rozrodczym kwasem foliowym w ilości 0,4g dziennie. (14)

Na koniec powstaje pytanie, czy witaminy o działaniu antyoksydacyjnym można przedawkowac? Oczywiście, ze tak, każdy składnik przyjmowany w nadmiarze może mieć działanie toksyczne. To samo dotyczy witamin A, E,C, które w nadmiarze mogą promować reakcje oksydacyjne i tym samym zwiększac ryzyko chorób układu krążenia czy nawet nowotworów. Powstaje tylko pytanie co znaczy nadmiar? Na ogół racjonalne dawki witamin przyjmowane w postaci suplementu nie są w stanie wywołać żadnych niepokących zaburzeń w stanie zdrowia, a na pewno pomogą wzbogacić wartość odżywczą naszej coraz uboższej diety.

Piśmiennictwo do przytoczonych badań:

1.Ziemlański Światosław Normy żywienia człowieka. Wyd PZWL Warszawa 2001, 281
2.Moor de Burgos A. Wartanowicz M., Ziemlański Ś. Blood vitamin and lipid levels in overweight and obese women. Eur.J.Clin.Nutr., 46, 803, 1992
3.Duda G., Przysławski J., Maruszewska M. Witaminy antyoksydacyjne w całodziennych racjach osób dorosłych/ Konf. Higiena Żywnosci i Zywienia Podstawą Zdrowia. Szklarska Poręba 22-24 wrzesień 1999r, 104
4.Duda G: Badania nad wystepowaniem tokoferoli w całodziennych racjach pokarmowych populacji z regionu Wielkopolski. Tokoferole w racjach pokarmowych dzieci przedszkolnych i szkół podstawowych (Żyw.Człow. Metab. 19, 4, 252 1992). Tokoferole w racjach pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych i studentów (Żyw.Człow. Metab. 19, 4, 262 1992)
5.Gniot-Szulżycka J. Korzycka W. Stefańska J. Zawartość kwasu askorbinowego i 2-wodorosiarczanu kwasu askorbinowego w surowicy krwi osób narazonych na czynniki toskyczne. Żyw. Człow.Metab.12, 2, 95, 1985)
6.Hryniewiecki L., Dobrowolska-Zachwieja A. Grzymisławski M i wsp. Ocena stanu odzywienia wybranej populacji regionu poznańskiego. I Krajowy Kongres: Żywność, żywienie a zdrowie 56. Warszawa 1994.
7.Wartanowicz M, Ziemlański Ś. Vitamin Status of Institutionalized and Own-Home Living Elderly. Żyw.Człow.Metab. XIX, 3, 156, 1992
8.Wartanowicz M. Foliany w żywieniu (przegląd piśmiennictwa) Żyw.Człow.Metab. 24, 81, 1997
9.Wartanowicz M., Ziemlański Ś, Rudnicki S. Vitamin Status of Patients After Hearth Attack. Żyw,Człow.Metab. XIX, 4, 227, 1992
10.Wartanowicz M., Ziemlański Ś, Rudnicki S., Badania skriningowe nad zawartością witamin antyoksydacyjnych w surowicy krwi osób z niedokrwienną choroba serca badanych w latach 1995-1996 w porównaniu z 1992 rokiem. Medycyna Metaboliczna 1,2,5, 1998
11.Dixon Z.R. Burri B.J. Clifford A. Effects of a carotene-deficient diet on measures of oxidative susceptibility and superoxide-dismutaseactivity in adult women. Free Rad.Biol.Med.17, 537 1994
12.Blot W.J., Li J.Y. Taylor P.R. Nutrition intervention trials in Linxian, Cina: supplementation with specific vitamin, mineral combinations, cancer incidence and disease-specyfic mortality in the general population. J.Natl.Cancer Inst. 85, 1483, 1993
13.Legott P.J. Robertson P.B. Rothman D.L. Murray P.A. Jacob R.A.: The effect of controlled ascorbic acid depletion and supplementation on periodontal health. J.Periodontol. 57, 480-485, 1986
14. 1.Ziemlański Ś. Wartanowicz M: Kwas foliowy – niezbędny mikroskłądnik pożywienia. Medipress Ginekologia-Położnictwo vol. 5, nr 1, str. 3-8, 1999
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 10634 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 36062
pozamiatane

członek-mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 55031
Tutaj pan mówi, że przeciwnicy antyutleniczy odnoszą się tylko do jednego badania:

"Przeciwnicy stosowowania suplementów witaminowych wciąż opierają sie do znudzenia właściwie tylko na jednym doniesieniu badaczy skandynawskich z lat 70-tych, że przyjmowanie beta-karotenu może powodować raka u palaczy."

A przecież w tym artykule co podałem są podane wyniki nowych badań z 2006 roku przez Narodowy Instytut Raka w USA. Czyli jednak są najnowsze badania, a wiele badań, które pan pokazuje są z przed 2000 rokiem - więc może teraz odkryto coś nowego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 15438
W nauce często bywa tak, że wiele badań jest ze sobą sprzecznych. Jednego artykułu prasowego, w którym nie podaje się większych szczegółów, a jedynie stwierdzenia, nie można uznać za pewnik i obalić nim wszystkie badania prowadzone na przełomie kilkudziesięciu lat. Potwierdzenie tak spektakularnych doniesień (bo w dobie dzisiejszej wiedzy tak należałoby je określic) z pewnością wymaga jeszcze wielu lat badań. Nie ma jednak wątpliwości, że liczba zagrożen niesionych z tytułu niedoboru witamin jest większa niż z tytułu ich nadmiaru. Oddziałują na nas coraz bardziej szkodliwe czynniki srodowiskowe, mamy coraz gorszą żywność, coraz słabszy organizm, więc jeżeli 20 lat temu brakowało nam witamin (stad przytoczenie odległych badań), to z pewnością w XXI wieku ryzyko ich niedoboru będzie wielokrotnie większe.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Konkurs nr 4 - do wygrania duza pucha CP i SP80

Następny temat

Fruzelina