Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6255
Napisanych postów
61851
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
770823
Wiesz co ja uważam, że nie. Chyba, że słabym ogniwem w ćwiczeniach push dla góry ciała jest triceps. Wówczas w słabym ogniwie danego ćwiczenia możesz coś dołożyć. W ćwiczeniach push często jest np docisk.
A na biceps jeśli iść siłowo to w jakimś złożonym ruchu na przykład podciąganie na drążku podchwytem. Oczywiście możesz wykonywać ćwiczenia typu uginanie ramion na biceps z większym ciężarem i niższym zakresem powtórzeń ale w tych ćwiczeniach bym uważał bo nie raz się zdarzyła kontuzja jak się szaleje z ciężarem.
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!
Szacuny
9
Napisanych postów
1215
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
11600
Mam pytanko jeszcze odnośnie progresji. Lepiej będzie zwiększać z tygodnia na tydzień ciężar czy może pokusić się o inny model? Myślałem nad czymś takim..
Stala liczba serii jednak zmienna będą powtórzenia No. I tydzień 100kg 4powtorzenia II tydzień 5 powtórzeń III tydzień 6 powtórzeń IV tydzień 102,5kg 4 powtórzenia
6255
Napisanych postów
61851
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
770823
Taki sposób progresji jak najbardziej się będzie nadawał pod warunkiem, że nie jesteś w stanie już dokładać z treningu na trening.
Bo to jest fajny sposób gdzie już masz problem z dokładaniem obciążeń treningowych z tygodnia na tydzień i ogólnie progresja ciężarowa mocno zwolniła. Bo jak by nie patrzeć dokładać po 2,5kg w podstawowych ćwiczeniach na miesiąc to progresja ciężarowa jest bardzo powolna, ale zachodzi. Jednak nie u każdego się sprawdza taka forma bo bodziec nie zawsze jest wystarczający do hipertrofii.
1
6255
Napisanych postów
61851
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
770823
Tak, jeśli ma być minimum ćwiczeń to te będą idealne.
Oczywiście jako baza bo jeśli masz możliwości rozbudowania poszczególnych dni to warto dodać coś więcej, ale jeśli miałbym bardzo mało czasu na trening to z tych bym korzystał.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-06-20 13:42:49