HMB(czyli Hydroksymetylomaślan) należy do grupy tzw. Zaawansowanych produktów proteolizy. Powstaje w efekcie katabolizmu białek po to, aby chronić je przed niszczeniem i rzuca „na pożarcie kwas tłuszczowy" - szczególnie jednego z aminokwasów rozgałęzionych - leucyny. W zasadzie wszystkie produkty zaawansowane proteolizy posiadają zdolność hamowania aktywności enzymów katabolicznych, z tym, że HMB jest z nich najskuteczniejszy. Jak się przypuszcza, może to być związane z faktem, iż hydroksyl-metylo-maślan dostarcza grup metylowych do metyzacji ubikwityny - procesu dezaktywacji najsilniejszego enzymu katabolicznego.
Prawdopodobnie HMB dostarcza również grup izoprenowych do syntezy testosteronu. W związku z czym, może wykazywać również umiarkowaną aktywność anaboliczną.
Jednocześnie jest jedną z niewielu substancji, posiadających zdolność bezpośredniego wnikania do wnętrz mitochondriów i stymulowania produkcji energii użytecznej w formie ATP.
Główne zastosowanie HMB:
-dla przyspieszenia i spotęgowania adaptacji wysiłkowej u osób aktywnych fizycznie oraz sportowców wyczynowych ( np. lekkoatletyka)
-jako „spalacz tłuszczu" i protektor w programach redukcji masy ciała
-dla zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym stresu środowiskowego i oksydacyjnego
-w rekonwalescencji po chorobach przebiegających ze wzmożoną utratą azotu
-dla łagodzenia przypadłości wieku późnego
Moim zdanie HMB powinno mieć zastosowanie w kulturystyce jako antykatabolik lub jako dodatek do jakiś potężniejszych suplementów (tak jak np. Tauryna). Cena jego na pewno jest wysoka i to jest główny powód, dla którego też się nie kupuje tego supla. I jeszcze jedno jeśli chodzi o wytrzymałość i wzrost siły to HMB na pewno się w tym sprawdza.
Mam nadziej, że przeczytacie i zauważycie dobre strony HMB.