prosilbym jesli czas pozwoli zajrzec do mojego posta str 1 i 2.
ponadto chcialbym zapytac o najlepsze publikacje wg dostene na rynku na temat zywienia czlowieka w sporcie a takze ksiazek treningu silowego i kulturystyki( nie chodzi mi o zdjecia obrazki a raczej o bogaty material merytoryczny)
Szacuny
206
Napisanych postów
3300
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
28032
co do ksiązek w jezyku pl które uwazma za przydatne w temacie żywienia człowieka to na pewno godna jest polecenia ksiązka pod red gawecki, hryniewiecki pt żywienie człowieka zdrowego i chorego wyd. pwn
skorzystasz też na pewno zaopatrując się w zółte wydanie prof ziemlanskiego traktujące o normach zywienia nie pamietam tytulu,
co do zywienia w sporcie nie ma jednej publikacji traktującej jedynie o tym temacie, powiem nawet że brak jest konkretnej publikacji, wez pod uwagę że amerykanie przodują w temcie żywienia i suplementacji polecam stare wydania pl flexa , warto , mozesz tam spotkac art. zywieniowe których nie znajdziesz z zadnym innym pismie.
polecam tez udanie sie do biblioteki izz i kserowanie art zawartych w ich wydawnictwach tzn szukanie tego co cie interesjie i skserowania konkretnego art. jesli nie jestes z w wy zamow tel prenumerate ich kwartalnika w kazdym z nich na pewno znajdziesz cos ciekawego.
sam korzystam tez z wiedzy mych znajomych majacych dostep dp angielskojezycznych publikacji zza oceanu, jak znajde strony www to ci je podam.
w sumie temat zywienia czlowieka w podst stopniu wystarczy ci to co podalem czyli zywienie czlowieka zdrowego i chorego wyd pwn, jednak jesli chcesz zdobyc w iedze w zywieniu w sporcie to bedzisz mial sporo szukania.
pozdr
mc
Szacuny
7
Napisanych postów
5052
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
61437
Gawęcki:
Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu / 1998
Żywienie człowieka t.1 Żywienie człowieka : podstawy nauk o żywieniu / 1998
Żywienie człowieka zdrowego i chorego / 2000
Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu / 2000
Żywienie człowieka t.1 Żywienie człowieka : podstawy nauk o żywieniu / 2000
Żywienie człowieka t.2 Żywienie człowieka zdrowego i chorego / 2000
Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu / 2004
Żywienie człowieka t.1 Żywienie człowieka : podstawy nauk o żywieniu / 2004
Tytuły z rokiem wydania, może się przyda
pozdrawiam
Szacuny
11082
Napisanych postów
51076
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dzięki
za spis
Edit: Mam pytanie:
Czy książki opłaca się kupić przez osobę która mnie więcej wie coś o odżywianiu? Bo pisze "podstawy", nie chciałbym wydać niepotrzebnie.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-02-14 08:03:37
Szacuny
89
Napisanych postów
6759
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
50256
Co myślicie o tej publikacji? Jest dostępna u mnie w bibliotece:
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Ciborowska Helena ; Rudnicka Anna ; Ciborowski Artur. - Warszawa : Wydawawnictwo PZWL
Dietetyka / Hasik Jan ; Hryniewiecki Lech ; Grzymisławski Marian
Jest i taka pozycja
Przejrzałem pierwszą pozycję. Polecam. W pierwszym rozdziałach znajdują się informacje o składnikach odżywczy, witaminach ich roli w żywieniu itp. Potem są diety, wraz z przeznacznieami, opisami, wyliczeniami zapotrzebowania itp. Książka nowa bo z 2006 roku. Polecam
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2008-02-21 11:50:53
Szacuny
206
Napisanych postów
3300
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
28032
jak najbardziej
obydwie pisane przystepnym zrozumialym dla wszystkich jezykiem.
jednak co do zywienia w sporcie to jest tam bardzo malo informacji
pozdr
mc