Szacuny
9
Napisanych postów
2988
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
27831
Jaki mam stosować rozstaw dłoni dla klasycznego wyciskania sztangi leżąc? Pytanie do osób o wzroście zbliżonym do mojego (182). Albo jak to obliczyć?
A zadaję takie dziwne pytanie, bo od lat wykonuję wyciskanie z rozstawem (między dłońmi) tylko 47cm. Ponieważ mam w domu krótki gryf (wkrótce kupię nową rurkę) i źle skonstruowany stojak (ale za niedługo go zmienię).
Dziasiaj próbowałem z rozstwem 78cm, ale wydaje mi się to cholernie dużo i szło mi raczej kiepsko. Trudno mi ocenić, moje mięśnie mają złe przyzwyczajenia i może te 78 to jednak prawidłowa odległość.
Dzięki za odpowiedzi.
Szacuny
11083
Napisanych postów
51093
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Heja, nie wiem czy mam racje, jednak juz spotkalem sie kilka razy z wskazowka tego typu ze przy opuszczeniu ramion ze sztanga do lini barkow lokiec powinien tworzyc kat prosty. Zatem mozesz zobaczyc jaki rozstaw dloni powinines miec w swojej sytuacji.
Szacuny
9
Napisanych postów
2988
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
27831
Dzięki.
Shogun, ale na czuja właśnie nie mogę, bo mam nawyk taki, że wszystko ponad 0,5 metra to mi się wydaje za dużo, a chciałbym zacząć prawidłowo rozwijać klatkę.
Szacuny
291
Napisanych postów
17217
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
86319
Tak jak napisal Kamio jest optymalnie. Teoretycznie niezaleznie od długosci ramion i szerokosci barkow taki schemat bedzie powodowal rownomierne pobudzenie miesni klatki piersiowej.
Znam natomiast wysokich kolesi cisnacych ok 170 kg w chwycie nie szerszym niz 50 cm i maja imponujace klaty. Ale to raczej wyjatki.