średni pomidor
cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 - 150ml jogurtu naturalnego
bazylia (szczypta)
sól czosnkowa (1 łyżeczka)
oliwa z oliwek
Brokuły gotujemy we wrzacej, osolonej wodzie aż do miękkości.
Pomidora sparzamy (zalewamy wrzątkiem na kilka minut), obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę (miąższ usuwamy)
Cebulę,oraz paprykę również kroimy w kosteczkę.
Do garnka wkładamy pomidora z cebulą. DELIKATNIE podlewamy oliwą. Co chwilę mieszamy, aby nie przywarło do dna. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i zamieszamy.
Przekładamy do miski, gdzie nastepnie łaczymy warzywa z ugotowanymi brokułami, zalewamy ok 100 -150ml jogurtu naturalnego, posypujemy bazylią i solą czosnkową. mieszamy. Można podać z małą il. startego sera dla dekoracji.
Pojecam z pieczoną rybą!
Smacznego :)