Szacuny
12
Napisanych postów
2552
Wiek
32 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
51919
Mam pytanie: Jak zredukuje się watrość odżywcza makaronu kiedy:
gotując 50 mg suchego, surowego makaronu po odgotowaniu w określnonym czasie (5min)
jego objętość wzrasta z masą o około 100 gram więcej.
Czy wartości tj.
Białko 11g
Węglowodany 75g
zredukują sie podczas gotowania?
Chciałbym wiedzieć czy jedząc 500g już gotowanego makaronu będę spożywał
51g białka
375 g węgli
Czy musze ugotować 500g suchego makaronu żeby uzyskać powyższą liczbę wartosci?
Szacuny
1
Napisanych postów
2934
Wiek
29 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
25646
Ważymy jedzenie przed obróbką termiczną, 100g surowego makaronu ma wartości takie jak na etykiecie. 100g SUROWEGO. jeśli go ugotujesz i będzie ważył 400, to nadal te 400 będzie miało wartości 100g surowego.
Szacuny
0
Napisanych postów
446
Wiek
30 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2525
mógł by ktoś przybliżyć bliżej o co chodzi w przyśpieszeniu metabolizmu przez cheat meale czyli oszukane posiłki? że organizm dostaję sygnał, że wszystko ok?
tzn., że szybciej zjadamy posiłki czy coś w tym stylu? albo jakiś art. podrzucić? bo ja np. około 3 miesiace na diecie bez jakichś cheat meali i dziś specjalnie cheat meal bo jutro masę zaczynam,:)
Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
37030
generalnie chodzi o to by:
- wyrwac organizm z "monotonii" codziennego rezimu dietetycznego
- pozwolic psychice na "odreagowanie", zjesc cos mniej zdrowego raz na jakis czas zeby "nie zwariowac"