RABATY DO 90% I GRATISY W KOSZYKU! NIE CZEKAJ, PROMO TRWA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

PCT a cofnięcie atrofii jąder

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 112

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 251
Przez 7 lat byłem na TRT, bo zostałem źle zdiagnozowany.

Uparłem się i namówiłem lekarza na clomid i po miesiącu przysadka zaczęła pracować i mam własny testosteron w wielkości 500.

Lekarz teraz zamiast clomidu przepisał mi tamoxifen i anastrozol jądra wróciły do wuelkości z przed leczenia TRT, ale testosteron jest obecnie 570. Jądra nie są w stanie wyprodukować więcej testo.

Objętość jąder, to 8ml a norma jest od 15ml. Czy jest szansa, że z czasem objętość jąder się zwiększy i będę miał swój testo?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 251
Tzn. czy będę miał więcej testo.
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9277 Napisanych postów 83755 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 708079
Siedem lat TRT to kawał czasu wiec cudów nie będzie od razu, ale to, że przysadka ruszyła i masz własny testosteron w okolicach 500–570, to już naprawdę dobry znak. To oznacza, że oś HPTA nie jest martwa.
Objętość jąder 8 ml przy normie 15 ml to jeszcze nie dramaT da się to poprawić, tylko trzeba cierpliwości. Zwykle pełna regeneracja po tak długiej supresji trwa miesiące, a czesem ponad rok. Same SERM-y (Clomid, Tamoxifen) moga zatrzymać się w połowie drogi, więc jeśli chcesz pobudzić gonady mocniej, warto rozważyć czasową stymulację HCG (np. 2 razy w tygodniu po 250–500 IU), a w dalszym etapie ewentualnie HMG, jeśli priorytetem jest pełna odbudowa funkcji jąder.
W skróciE – tak, jest szansa, że objętość się zwiększy i utrzymasz własny testosteron, ale tylko przy konsekwencji, cierpliwoścI i regularnych kontrolach FSH, LH, estradiolu i prolaktyny. Jądra potrzebują czasu, żeby znowu „nauczyć się” pracować w pełnym zakresie.

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2025-11-01 11:23:39

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Niski wzrost - złe samopoczucie

Następny temat

Libido bliskie zeru na cyklu

Protein drink
Polecane artykuły