Damian moje koleżanki w tego typu dietach najbardziej narzekały na marnowanie jedzenia. Jednego dnia miały np. pół pomidora pół plastra sera czy 1/3 opakowania czegoś tam i przez kolejne kilka dni produkt nie pojawiał się w jadłospisie. I co zrobić z tą połową co została? Wyrzucić?
...
Napisał(a)
Zgadzam się z tym, że jak dieta jest przesadnie zróżnicowana to ciężko się bawić w trzymanie założeń. Szczególnie jeśli każdy składnik trzeba ważyć to przy dużej ilości różnych składników zajmuje to mnóstwo czasu i bywa irytujące. Sama od jakiegoś czasu unikam liczenia kcal, bo licząc staram się robić posiłki jak najprostsze i często właśnie mało urozmaicone. Tak jest wygodniej. Jak jem "na oko" to wtedy korzystam z dużo większej ilości produktów.
Damian moje koleżanki w tego typu dietach najbardziej narzekały na marnowanie jedzenia. Jednego dnia miały np. pół pomidora pół plastra sera czy 1/3 opakowania czegoś tam i przez kolejne kilka dni produkt nie pojawiał się w jadłospisie. I co zrobić z tą połową co została? Wyrzucić?
Damian moje koleżanki w tego typu dietach najbardziej narzekały na marnowanie jedzenia. Jednego dnia miały np. pół pomidora pół plastra sera czy 1/3 opakowania czegoś tam i przez kolejne kilka dni produkt nie pojawiał się w jadłospisie. I co zrobić z tą połową co została? Wyrzucić?
...
Napisał(a)
No dokładnie.
Często się z tym spotykam i to powoduje bardzo często odrzucenie od planu.
Dlatego ja nie robię diet tylko wprowadzam u podopiecznych nawyki żywieniowe nastawiane na konkretną stategię żywieniową.
Model żywienia powinien być dostosowany do naszych możliwości i potrzeb.
Powtarzam i zawsze będę to powtarzał.
Często się z tym spotykam i to powoduje bardzo często odrzucenie od planu.
Dlatego ja nie robię diet tylko wprowadzam u podopiecznych nawyki żywieniowe nastawiane na konkretną stategię żywieniową.
Model żywienia powinien być dostosowany do naszych możliwości i potrzeb.
Powtarzam i zawsze będę to powtarzał.
Kolarz Ultra Na Osi - MyBike Team
Mój dziennik: https://www.sfd.pl/Kolarski_Damian__Road_to_Tatra_Road_Race_2020-t1191921.html
...
Napisał(a)
Oczywiście, dostosowanie planu żywieniowego pod nasze preferencje jest jednym z pierwszych czynników jakie należy brać pod uwagę. Szczególnie wśród osób początkujących, co może być decydujące w utrzymaniu nowego stylu życia. Nawet to słabsze urozmaicenie i tak będzie krokiem do przodu dla większości osób odżywiających się byle jak. Chodzi tylko i wyłącznie o świadomość takich osób, wraz z czasem, co warto, a czego nie i jak to zrobić, aby nie wpłynęło np. na konieczność przeznaczenia większej ilości czasu w kuchni. Ugotowane w jednym garnku ryżu i kaszy to ten sam czas pracy poświęcony na przygotowanie źródła węglowodanów jak tylko ryżu.
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły