Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
224
Moje pytanie wyda się pewnie niektórym naiwne, ale kto pyta, nie błądzi.
Wprowadziłem do swojej diety otręby owsiane, ale wyczytałem, że jednym z działań jest cyt.
"Główną zaletą otrębów owsianych jest fakt, że skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, pochłaniają tłuszcz, który wraz z nimi jest wydalany z organizmu."
W mojej diecie jest dużo tłustych ryb, makrele, trewale etc
Pytanie czy jedząc otręby nie pozbywam się z organizmu dopiero do dostarczonych tłuszczy omega-3?
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
224
Jem po 1,5 łyżki owsianych i 1,5 pszennych. Pszenne dodałem ze względu na błonnik i to, że wypełniają żołądek (odchudzam się), owsiane ze względu na obniżanie poziomu cholesterolu... i tu pojawiła się wątpliwość czy w ogóle jest sens je dodawać czy raczej powinienem skupić się na rybach?
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
224
Ok, trochę spóźnione dzięki za pomoc :)
Na low carb jestem jak najbardziej. Cały mój błonnik dzienny to tyle co w 100g chleba żytniego rano, 150g ziemniaków i trochę kapusty, więc trochę mało, otręby też mają za zadanie uzupełnić te braki.
W każdym bądź razie po prostu wyczytałem w kilku artykułach, że błonnik owsiany wchłania tłuszcze, tylko takie artykuły często są pisane na kolanie przez niewiadomo kogo, więc zawsze lepiej się dopytać.
Zmieniony przez - Rovsky w dniu 2016-04-10 20:29:04