SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa z oliwek - potrzebna ? Art.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5161

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 33482
Witam, od dawna zamierzałem napisać art. o oliwie z oliwek mimo, że jest ich naprawde sporo na całym naszym forum. Mimo iż nie często, ale jednak bezustannie co jakiś czas ze strony forumowiczów pojawiają się pytania typu :
Czy musze pic oliwe z oliwek - ona jest wstretna !?!?!
czy oliwa z oliwek jest konieczna ?
Dlaczego oliwa rafinowa jest gorsza od extra vergine ?
itd.

Pytań tego typu jest mnóstwo, dlatego postaram sie wam przybliżyć troche postać oliwy, jej znaczenie w naszej diecie i dlaczego ona jest jest tak ważna.
Okej, nie bede dłużej sie wywodził, zaczynam prace.

oliwa z oliwek extra vergine a inne jej typy

Oliwa extra vergine uzyskiwana jest z tłoczenia świeżych oliwek, nie podlegająca żadnym procesom chemicznym. Cechy oliwy z oliwek extra vergine, takie jak smak, kolor, zapach czy gęstość, zależą bezpośrednio od rodzaju oliwek, z jakich została wytłoczona. Zaliczenie oliwy do kategorii extra vergine wiąże się ze spełnieniem oficjalnych wymagań chemicznych.

Vergine - oliwa gorszej jakości, nie spełniająca restrykcyjnych norm jakościowych, właściwych dla oliw extra vergine. Oliwa vergine nie jest dostępna w sprzedaży. Używa się jej do uszlachetnienia oliwy rafinowanej.

Rafinowana oliwa z oliwek - oliwa otrzymywana w wyniku chemicznej rafinacji oliwy, która nie może być sklasyfikowana jako extra vergine, ze względu na jej niską jakość. W czasie rafinacji zostaje pozbawiona smaku, woni i koloru, przez co staje się zupełnie neutralna. Niewielka ilość oliwy z pierwszego tłoczenia zostaje dodana pod koniec procesu rafinacji, najlepszym wyjściem będzie użyciej jej do smażenia, gdyż sprawdzi się lepiej jak inne oleje.

Sansa (z wytłoków oliwnych) lub pomace oil - oliwa uzyskiwana przy użyciu substancji chemicznych z masy pozostałej z tłoczenia oliwek, tzw. wytłoków oliwnych. Masa ta zawiera niewielką ilość oliwy, która jest ekstrahowana za pomocą rozpuszczalnika. Następnie uzyskana oliwa podlega rafinacji (patrz opis powyżej). Jest to najniższej jakości dopuszczona do konsumpcji oliwa - absolutnie nie polecana do diety, jako do bezpośredniej konsumpcji.

Smak

Wbrew częstym opiniom ostry, drapiący w gardło a nawet gorzki smak oliwy nie jest wadą. Wręcz przeciwnie, intensywnym smakiem charakteryzują się oliwy najwyższej jakości tłoczone z oliwek zerwanych, zanim stały się w pełni dojrzałe i natychmiast przetworzonych. Dzięki temu zachowują one najcenniejsze substancje zdrowotne, takie jak polifenole i witamina E, które pełniąc rolę antyutleniaczy. Należy pamiętać, że oliwa z oliwek nie nabiera wartości i smaku z wiekiem. Oliwę należy spożywać świeżą, ponieważ z czasem traci swoje cenne właściwości zdrowotne i smakowe.

Aby znaleźć smak, który najbardziej nam odpowiada, najlepiej przetestować kilka rodzajów oliw, pamiętając jednak, że tylko oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia) posiada istotne dla zdrowia elementy. Oliwy poddane rafinacji tracą smak i zapach oraz większość substancji zdrowotnych, m.in. antyutleniacze.

Istota oliwy z oliwek w naszych dietach

Jak wiadomo, to właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za proces utleniania, a więc starzenia się naszych komórek czy powstawania chorób nowotworowych. Oliwa extra vergine zawiera znaczące ilości przeciwutleniaczy: witaminę E i polifenole o działaniu antyrodnikowym. Oliwa extra vergine ce****e idealna równowaga tłuszczowa. Zawiera ona bardzo małe ilości kwasów nasyconych - głównej przyczyny wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, jest natomiast bogata zarówno w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają ograniczyć ilość złego cholesterolu (LDL) bez jednoczesnego obniżania poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Najważniejszy z kwasów jednonienasyconych występujących w oliwie - kwas oleinowy wykazuje działanie lecznicze w przypadku zaburzeń trawienia, występowania kamieni żółciowych oraz obstrukcji. Oliwa extra vergine zawiera także podstawowe tłuszcze wielonienasycone (w ilościach takich, w jakich występują one w mleku matki). Należy jednak dodać do diety orzechy/pestki/olej w celu uzupelnienia pozostalej ilosc kwasow wielonienasyconych. Jeżeli tłuszcze te występują we właściwych proporcjach, pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju mózgu i w przekazywaniu impulsów nerwowych, mają pozytywny wpływ na płytki krwi, a także redukują ryzyko zatoru żylnego. Kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy z oliwek są także dużo bardziej odporne na proces utleniania.


Poniżej wkleje jeszcze tabele składu kwasów tłuszczowych w olejach pochodzenia roślinnego.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 33482


wykres - nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone - nie zwracac uwagi na kolory

źródło : wiele ich, lecz głównym

http://www.oliwazoliwek.pl/dp/index.xml?mp=mid1&mi=mid1


Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-11-02 16:42:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17596
juz miałem cie z***ać że zle kolory są a tu widze ze wytlumaczone

art krótko i na temat, fajna tabelk,a jeszcze lepsza by była gdyby bylo zestawienie z wiekszą iloscia rodzajów tluszczy

Sog.

Zmieniony przez - Majbah w dniu 2008-11-02 17:44:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 33482
Dzieki, kolory poprzestawiane niestety Starałem sie jaknajkrocej opisac wszystkie wazne elementy. Zdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1822 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8279
Wszystko czytelne i rzetelnie zrobione

bardzo pomocne <tabelka>

SOG

na redukcje nadszedł czas....

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 16414
Na obrazku "z orzeszkow" wiadomo jakich?
Bylo juz chyba,ale fajne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 33482
Na obrazku "z orzeszkow" wiadomo jakich?

arachidowych, ale głowy nie dam sobie uciąć

Pati głosik od Ciebie to jak

Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-11-02 18:26:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4069 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 44495
fajny art.

sog juz chyba nie wejdzie

HST power!!!
"niech nienawidzą- byle by sie bali"

http://www.sfd.pl/Lager90/BLOG/W_Drodze_Na_Plaze_fotki_s.33,_filmik_str.36-t459544.html - Mój blog;]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10960 Napisanych postów 50309 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Niektóre firmy do puszek wlewają oliwę gorszej jakości zaznaczając, że jest to Extra Virgin z Włoch. Lepiej więc, jak ze wszystkim wybierać sprawdzone firmy.

Niestety, nie powiem Wam które tak oszukują...

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-11-02 18:53:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 66 Napisanych postów 5820 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 42644
Fajny art

Sog wszedl...

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1039 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15123
miodzio - sog
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mam pytanie co do wzoru w układaniu diety,chodzi o kalorie spalone poza treningiem

Następny temat

Chili

nutloveb