Szacuny
0
Napisanych postów
19
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2582
Od ok. 9 miesięcy jestem na diecie. Aktualnie jest to dieta pudełkowa 1500 kcal. Waga z ~74 kg spadała do ~63,5 kg.
Od około 2 miesięcy spadek tygodniowo wynosi 0,7 kg . Zauważyłem też niestety że jeżeli pozwolę sobie na drobne podjadanie, waga szybko podskakuje. Z informacji które przeczytałem w internecie jest to spowodowane "stanem metabolizmu". I tu jest moje pytanie: Czy istnieje jakieś badanie/test (itp.), które pozwala określić stan metabolizmu ?
Szacuny
3111
Napisanych postów
15808
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
146709
Dlaczego 1500 kcal ? Toć to dla drobnej kobietki za mało...a dla dorosłego faceta? Liczyłeś zapotrzbowanie? Metabolizm zwolnił, bo ...za mało kalorii dajesz. Ponadto wagąs ię nie sugerujemy, a obwodami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17758
Napisanych postów
133470
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1467379
Możesz po sobie to stwierdzić czy masz dobry metabolizm czy nie jesteś ospały masz ochotę na treningi, nie jesteś ospały jesz spore ilosci jedzenia a nadal chudniesz.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
1665
Napisanych postów
27216
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
516400
To nic dziwnego bowiem niskokaloryczne diety przyczyniają się m.in. do wzrostu sekrecji kortyzolu, upośledzenia wydzielania leptyny, a także do obniżenia poziomu hormonów tarczycy, w tym przypadku tempo metabolizmu ulega spowolnieniu a spowolniona przemiana materii sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6379
Napisanych postów
79282
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
774738
Niestety narobiłeś sobie problemów. Może być ciężko teraz wyjść z załamania metabolicznego. Polecam zacząć od jak najszybszego zwiększenia kcal i wykonania badań:
Szacuny
0
Napisanych postów
19
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2582
Dziękuje za wszystkie linki jak i zainteresowanie się tematem ;)
Jeżeli chodzi o pytanie: "Dlaczego tak mało kalorii?". Taka kaloryczność została mi nadana przez jeden z portali dietetycznych. Następnie kontynuowałem taką ilość kalorii zamawiając dietę pudełkową - ponieważ waga spadała w odpowiednim dla mnie tempie.
Po pewnym czasie zauważyłem że pomimo stałego spadku pojawia się tez wzrost wagi przy lekkim podjadaniu. Poczytałem o tym temacie i postanowiłem naprawić ten problem z metabolizmem. Stąd własnie pojawił się ten temat ;)