SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odblok po latach

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1047

Ankieta

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 29 lat Na forum 94 dni Przeczytanych tematów 363
Cześć,
Mam problem z niskim testosteronem. Przyczyny doszukuję się w sytuacji z przed wielu lat.

Mam takie objawy jak niskie libido, problemy z erekcją, ciągłe zmęczenie, senność w ciągu dnia, bezsenne noce, problemy ze skupieniem, (prawdopodobnie spowolniony metabolizm), wahania nastroju.

Badania:
- Testosteron: 388,00 ng/dl (249 - 836)
- FSH 4,89 mIU/ml (1,5 - 12,4)
- LH 4,81 mIU/ml (1,7 - 8,6)
- Estradiol 33,90 pg/ml (11,3 - 43,2)
- Prolaktyna 216 mIU/l (86 - 324)

Aktualnie mam 29 lat. Około 7 lat temu miałem bardzo krótką styczność z dopingiem (testosteron + prawdopodobnie deka. Nie pamiętam dawek. Po dwa 'strzały' w tyg.). Byłem młody i głupi. Miałem dojście do tych substancji i przez ok. półtora miesiąca się kułem. Po tym okresie dostęp się urwał a ja z dnia na dzień to odstawiłem. Wtedy jeszcze nie miałem pojęcia, że takie coś jak odblok istnieje i jest wskazane.

Przez kilka lat z tym żyłem i nie myślałem co może być przyczyną. Ostatnio zaczęło jednak mi to doskwierać. Chciałbym poprawić jakość swojego samopoczucia.
Mam również problemy z nadwagą (104kg przy 188cm). Ćwicze od lat bardzo nieregularnie. Mam częste kontuzje po których odpuszczam. Wracam do regularnych treningów co kilka miesięcy. Do tej pory jednak nie trzymałem diety. Od miesiąca jednak jestem na kateringu dietetycznym. Spożywam w ciągu dnia ok. 2250 kcal. Wydaje mi się, ze jest to spory deficyt. Mimo tego, waga stoi. Czy może to być spowodowane niskim poziomem testosteronu w organiźmie?

Konsultowałem się ze swoimi objawami z lekarzami, robiłem badania krwi m.in na testosteron. Większość wyników jest ok. Testosteron również, jednak w dolnej granicy normy. Z tego co wiem, to po tak krótkim cyklu i tylu latach, organizm powinien dojsć do siebie, wrócić do normy. Czy to możliwe jednak, że zaburzyłem gospodarkę hormonalną i organizm nie produkuje tyle testosteronu ile powinien? (Przed wzięciem dopingu, miałem tylko raz w życiu badany testosteron w wieku 20 lat. Nie pamiętam już dokładnie wyniku ale bylo to 700+. Czy to możliwe, że naturalnie mógł spaść tak nisko (aktualnie 388,00 ng/d))?

Lekarze z którymi rozmawiałem powiedzieli, że nic z tym nie mogą zrobić i że być może terapia na zwiększenie testosteronu mogła by pomóc ale nie ma gwarancji + oni się tym nie specjalizują. Rozmawiałem z 3 specjalistami (endokrynolog, urolog, androlog).

Jakie powinienem podjąć następne kroki? Jak znaleźć lekarza, który specjalizuje się w tego typu problemach?

1. WIEK: 29
2. WAGA: 104
3. WZROST: 188
4. WYMIARY: -
5. STAŻ NA SIŁOWNI: -
6. DIETA: 2250 kcal
7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: 1, jak w opisie
8. TRENING: FBW, 3x w tyg
9. CEL CYKLU: -
10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: 7 lat
11. POZIOM BF%: ok. 26%
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): Tendencja do tycia, spore obtłuszczenie w okolicach brzucha.
13. STAN ZDROWIA: -
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB POROSTU OWŁOSIENIA: Skłonność do łysienia, mocny zarost twarzy, mocny zarost ciała
15. PPM (podstawowa przemiana materii): -
16. WYNIKI SIŁOWE: -

// Przypadkowo dodałem ankietę do tematu



Zmieniony przez - patry103 w dniu 2021-07-19 16:52:07
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 166 Napisanych postów 663 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 19299
Sen, snem ale pamietaj o diecie i uwazaj na uzywki w tym kawe i przedtreningowki jezeli uzywasz (kofeina), suplementuj magnez.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 60216 Napisanych postów 319013 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1525778
badania te masz dobre
a jak inne ? tarczyca,lipidogram,morfologia,cukier?
otyłość też może być tutaj winowajcą ,bo organizm wrócił do siebie wg wyników
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 29 lat Na forum 94 dni Przeczytanych tematów 363
Wszystko jest w normie. Z tych co wymieniłeś to jest tak:
- FT3 3,21 pg/ml (2 - 4,4)
- FT4 1,12 ng/dl (0,93 - 1,7)
- TSH 1,740 µIU/ml (0,27 - 4,2)
- Cholesterol całkowity 185,10 mg/dl (115 - 190)
- Cholesterol HDL 49,50 mg/dl
- Cholesterol nie-HDL 135,60 mg/dl
- Cholesterol LDL 112,04 mg/dl
- Trójglicerydy 117,80 mg/dl
- Glukoza 84,60 mg/dl (70 - 99)

I cała morfologia również w normie.

Nie bardzo wiem już jak się leczyć. Czytałem o terapii hormonalnej. Tylko nie wiem czy jestem przypadkiem, który mógłby oczekiwać poprawy po czymś takim.
Czy to wgl jest możliwe, że podbicie testosteronu do górnej granicy normy mogło by coś zmienić? Czy to zbyt mała zmiana aby organizm mógł to odczuć?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 60216 Napisanych postów 319013 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1525778
Wszystko jest ok
Zjechał bym z tego bf komfort życia powinien się poprawić
Podbicie testa zapewne tez by wpłynęła pozytywnie
Jak ze snem u ciebie?spisz dobrze? Wysypiasz się?
Z tymi wynikami szanse na htz minimalne
Sam bym sobie zafundował delikatny cykl I wziął się za redukcje
Jak ze wspomaganiem to test plus trochę tarczycowych i tniesz
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 29 lat Na forum 94 dni Przeczytanych tematów 363
Z tym zjechaniem BF - wiem, mam niezdrową nadwyżkę i staram się zbić. Z tym, że póki co od miesiąca waga stoi na deficycie kalorycznym (2250 kcal) i treningach FBW 3x w tygodniu.
Ok. rok temu, udało mi się przez pół roku intensywnych ćwiczeń, zrzucić 9 kg. Z tym, że patrząc na zdjęcia porównawcze przed i po, nie było w sylwetce za dużej różnicy. No i wtedy się głodziłem, posiłki nie były zbilansowane. Teraz mam katering 'treningowy'.

Co do snu - śpię mało. od 3 do 5 godzin dziennie. Późno zasypiam, sen mam lekki, często się przebudzam w nocy i wcześnie wstaje bez względu na porę, o której się położę. Stosowałem coś od psychiatry na sen przez jakiś czas, z tym, że efekt był marny. W nocy miałem mega ciężką głowę i szczękę, a i tak się przebudzałem, a na drugi dzień do południa czułem się jak bym był 'wczorajszy'.

Jeszcze dzisiaj mam wizytę u Androloga. Zobaczymy co mi powie.
Żeby nie było, na psychoterapię też chodziłem pół roku. (Wiem, że krótko). Bez widocznej poprawy samopoczucia.


Zmieniony przez - patry103 w dniu 2021-07-20 08:43:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 888 Napisanych postów 2651 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 47341
patry103
Z tym zjechaniem BF - wiem, mam niezdrową nadwyżkę i staram się zbić. Z tym, że póki co od miesiąca waga stoi na deficycie kalorycznym (2250 kcal) i treningach FBW 3x w tygodniu.



Zmieniony przez - patry103 w dniu 2021-07-20 08:43:56


Skoro tak, to nie jestes w deficycie. Sen ma kolosalne znaczenie dla w zasadzie wszystkiego ...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 459 Wiek 31 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 6388
Postaraj się poprawić sen żebyś spał z 8-10 h możesz za dnia pospać i redu tu się przyda badałes progesteron magnes potas żelazo wit. D25 oh ?






Zmieniony przez - Bizon998 w dniu 2021-07-21 16:41:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 29 lat Na forum 94 dni Przeczytanych tematów 363
Sen chciałbym poprawić. Z tym, ze walka z bezsennością taka prosta nie jest.
Magnes, potas, żelazo nie badałem. Wit D mam lekki deficyt.
Wit D Metabolit 25(OH) - 19,0
Progesteron patrzę, że na skierowaniu miałem ale na wynikach nie mogę znaleźć.

Zależy mi na tym HTZ, ale na razie kiepsko. Z tego co widze to specjaliści, którzy się tym zajmują mają terminy na koniec roku.
Myślę o testosteronie w niewielkich dawkach ale bez kontroli lekarzy i z niepewnego źródła już wolał bym nie brać. Jak coś będę musiał tutaj dopytywać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 459 Wiek 31 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 6388
Zacznij brać wit.d3 z K2 jak masz nisko wit.d to może również wpłynąć na krótki sen idź do rodzinnego to ci dawke dobierze zrób resztę badań


Zmieniony przez - Bizon998 w dniu 2021-07-22 15:56:00
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1811 Napisanych postów 3496 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 95172
bo htz to zazwcyzaj droga w jedną strona a u Ciebie rwczej to wszytsko wynika z diety, trybu życia itp
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 220 Wiek 21 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 4027
arturl1986
bo htz to zazwcyzaj droga w jedną strona a u Ciebie rwczej to wszytsko wynika z diety, trybu życia itp


Zawsze można się potem odblokować. Na HTZ odblok jest łatwiejszy bo lecą małe dawki testa.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
nutloveb