To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Odżywka białkowa czy tu jest problem

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 468

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 1 rok Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 158
Dzień dobry :) Otóż zaczęłam ok.3 miesiące temu ćwiczenia, które miały pomóc rozbudować pośladki. Robiłam glute bridge (ok. 50-70 ), przysiady z kettleball (8kg -może ok. 50), wymachy nóg.... ćwiczenia robiłam 2x w tygodniu. Generalnie plan był taki, żeby ruszyć się z kanapy i ćwiczyć cokolwiek z najczęściej polecanych ćwiczeń, żeby jakoś te pośladki powiększyć (jestem bardzo szczupła 172cm /60kg). Niestety po tych ćwiczeniach zauważyłam , że jest gorzej :( tzn. pośladki stały się uniesione w górnej części, ale ich dolna część się zmniejszyła!!! :( są po prostu mniejsze, widzę , że nawet spodnie które wcześniej nosiłam, leżą też gorzej. Jadłam więcej białka, ale na pewno nie tyle, żeby było codziennie 90gram (czyli 1,5 na każdy kg masy ciała) -czyli np. z 2 skyry na dzień + inne rzeczy w których było białko. Te 3 miesiące temu ważyłam 58kg, więc niby trochę przytyłam , ale wyglądam moim zdaniem gorzej. Czy to może być kwestia tego białka?Czy kupić odżywkę białkową i wtedy dopiero zacząć ćwiczyć?
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12543 Napisanych postów 162227 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242468
Cześć!
To, co opisujesz – uniesienie górnej części pośladków przy "spłaszczeniu" dolnej – to klasyczny efekt niewłaściwego doboru ćwiczeń i zbyt małej objętości treningowej. Pośladek to trzy mięśnie: wielki (gluteus maximus – największy, odpowiada za objętość), średni i mały. Glute bridge głównie aktywuje górną część i średni pośladek, ale przy zbyt dużej liczbie powtórzeń z małym obciążeniem (50-70 reps) trenujesz głównie wytrzymałość, nie wzrost mięśni.
Dodatkowo, 2 treningi/tydzień to absolutne minimum, a przy Twojej szczupłej budowie (60kg/172cm, BMI ~20) i niewystarczającej podaży białka (poniżej 90g/dzień), organizm nie miał "budulca" do wzrostu mięśni. Prawdopodobnie straciłaś też trochę tkanki tłuszczowej z pośladków (stąd mniejsza objętość), a przyrost masy to głównie woda i glikogen w mięśniach, nie nowa masa mięśniowa.
Polecamy również: Jak trenować pośladki? Najlepszy trening na kształtne pośladki

Główne błędy:
-Zbyt duża liczba powtórzeń (wytrzymałość zamiast hipertrofii)
-Zbyt mała częstotliwość (2x/tydzień to minimum)
-Niewystarczające białko (poniżej 1,6g/kg)
-Brak progresji obciążeń
-Brak ćwiczeń na dolną część pośladków

Co zmienić?
-3-4 treningi pośladków/tydzień (np. pon, śr, pt, niedz opcjonalnie)
-Zakres powtórzeń: 8-15 (hipertrofia, nie wytrzymałość!)
-Progresja obciążeń: Co tydzień dodawaj 1-2kg lub 1-2 powtórzenia
-Tempo: 2s faza koncentryczna, 1s pauza, 3s ekscentryczna (kontrola!)
-Objętość: 12-16 serii tygodniowo bezpośrednio na pośladki

Bilans kaloryczny
Nadwyżka +200-300 kcal/dzień (ok. 2200-2400 kcal przy Twoim wzroście/wadze).
Białko minimum 90-100g/dzień (1,5-1,7g/kg)
Węglowodany: 3-4g/kg (180-240g)
Tłuszcze: 1g/kg (60g)

Suplementacja
TAK, odżywka białkowa może pomóc, ale nie jest magicznym rozwiązaniem – to tylko wygodne źródło białka.

Podsumowując główny problem to Twój trening oraz całość diety, odżywka białkowa sama w sobie tutaj nie wyratuje sytuacji.

Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2026-01-19 12:46:57
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Prośba o poradę w celu dalszego planu treningowego

Następny temat

Guess who's back - Lilka, 14 lat i 3 ciaze pozniej

deynn show
Polecane artykuły