Chciałbym rozpocząć swą dyskusję od podziękowań. Ale mam także kilka pytań odnośnie tego co mi napisałeś (Si2uiel).
Co do pierwszej wskazówki to rozumiem. Śniadanie „poważniejsze” nawet od obiadu, tak?
A czy 5000 kcal to trochę nie za dużo ??? (mam 17 lat i ważę 80 kg)
wyliczyłem że w moim przypadku zapotrzebowanie powinno wynosić:
białko 2,5g x 80kg = 200g
węgle 12g x 80 kg = 960g
tłuszcze 2,1g x 80 kg = 168g
Czy spożywanie ok. 5000 kcal dotyczy każdego dnia (zarówno tych z treningiem jak i bez treningu) ?.
Co do przyjmowania pokarmów – wszystko rozumiem.
Nie wiedziałem też że zapotrzebowanie na witaminki wynosi aż 300% - dzięki za radę.
Wiesz może jaki rodzaj węgli powinno się przyjmować na określony czas
przed treningiem – jakie powinny dominować: proste czy złożone a może trochę takich i trochę takich ?. Napisałeś mi że:
„W dni treningu jemy wysokokalorycznie lecz mało objętościowo, ograniczmy ciężkostrawne i duże objętościowo pokarmy na rzecz tych które szybko zostaną zamienione w energie.” Czy to znaczy że tylko węgle proste ???
Czytałem gdzieś że powinna to być mieszanka zarówno węgli złożonych jak i prostych. By jedne dostarczyły energii na samym początku zaś złożone pozwoliły kontynuować trening do końca. Jeden kolega zaproponował mi odżywkę: Olimp Cargo lub węgle HI-TECa (nie pamiętam już nazwy). Co o Tym sądzisz ?. Ale prawdę mówiąc jestem bardziej zainteresowany dietą niż odżywkami, to troszkę później. Chyba że jest coś niedrogiego (np. któraś z tych którą wymieniłem) a zarazem sprawdzonego to zakupię.
Na razie kończę bo interesuje mnie Twoja wypowiedzi na ten temat.
MAM TYLKO NADZIEJĘ ŻE TO MA SPORE POWIĄZANIE Z KOLARSTWEM J
ZAPROSZENIE DLA WSZYSTKICH RORUMOWICZÓW ZAINTERESOWANYCH TEMATEM !!!
Pozdrowienia
Tam, gdzie jest nasza niemoc, tam też jest siła.