Szacuny
6
Napisanych postów
202
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
10738
Cześć. Czy moglibyście ocenić moje wyniki? Chodzi mi głównie o nerki. Czy jest się czym martwić? Na stałe zażywam tritace i nebilet na nadciśnienie, izotek na trądzik, a obecnie, od dwóch tygodni, mycosyst na grzybicę. Biorę również testosteron i npp. Zaobserwowałem także dziwne zabarwienie paznokci, co wygląda mi na objaw Lindsaya, więc zaczynam panikować.
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
Zmieniony przez - Diameter w dniu 2025-01-14 15:33:56
Szacuny
4185
Napisanych postów
5081
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
117504
To nie sa paznokcie Linsaya, tak czy inaczej to jest i tak niespecyficzny objaw, z ktorego malo co wynika, no tylko tyle moze ze cos tam ci dolega :) Ale ty ich nie masz.
Jesli konkretnie pytasz o nerki to nie sa te akurat badania najlepsze do oceny pracy nerek, ale dobre jako zwykly screening i jak juz masz te akurat to sam widzisz ze sa lekko poza norma, ale to tez zalezy czy robiles blisko treningu, tez jaki masz obecny poziom bf (przy bardzo niskim eGFR bedzie zle obliczone przez maszyne i wynik bedzie nizszy niz realny), czy ostatnio jak robiles te same badania to one wtedy byly dobre, a teraz nagle jakis odchyl.
Wiec jak widzisz ciezko ci dac dobra odpowiedz z tym danych co dales. Zakladam ze jestes dosc mlody, te wyniki sa lekko odchylone, a ty masz jeszcze nadcisnienie. To wymaga po prostu conajmniej skontrolowania tych badan zwracajac uwage na tzw higiene badan, no i byc moze inne dodatkowe badania, jak chociazby zwykle badanie moczu na obecnosc bialka.
Zmieniony przez - madzia_666 w dniu 14.01.2025 15:58:28
Szacuny
4185
Napisanych postów
5081
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
117504
No niby te wyniki kreatyniny i eGFR co wrzuciłeś no to od 2023 roku stopniowo minimalnie gorsze, to może być przypadek, albo tez efekt treningowy po prostu, niekoniecznie objaw jakiejś choroby nerek, ale weź najlepiej poczytaj sobie jak się przygotować do takich badań, jaki czas po dniu treningowym, jak się nawodnić i ile żeby te wyniki były najbardziej miarodajne, i skontroluj po prostu. A jak cały czas będą jakieś odchyły to warto poszerzyć tą diagnostykę.
Szacuny
6
Napisanych postów
202
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
10738
Ok, dziękuję Ci bardzo. Jutro wrzucę aktualne badania moczu. Zawsze dzień przed badaniem jestem na treningu, a z tego co pamiętam, zalecane jest zrobić przynajmniej 24h przerwy.
Szacuny
4185
Napisanych postów
5081
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
117504
No to tak, pewnie, jak robisz badania dzien przed treningiem to spokojnie moze byc ta kreatynina podwyzszona, byc moze poprzednie badania robiles po 1-2 dniowej przerwie i jest stad roznica. Sa tez inne bardzioej dokladne badania nerek z krwi, ale uwazam ze do zwyklego screeningu kreatynina i eGFR sa naprawde wystarczajace.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12399
Napisanych postów
161714
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1239488
Madzia dobrze prawi :) Jeżeli mocno przyjmujesz się swoim stanem zdrowia i tego jak wyszły tutaj wyniki choćby kreatyniny to ja bym zrobił sobie nawet pięć siedem dni odpoczynku od siłowni zadbał tutaj o dietę lekkostrawną z umiarkowaną ilością białka oraz pilnował ilość wody by zgadzała się z minimalnym zapotrzebowaniem na wytrzymał sobie te 3,5 l wody dziennie aby organizm tutaj był odpowiednio przygotowany jeżeli chodzi o zagęszczenie krwi i obecność poszczególnych jej składowych. Oczywiście tak czy inaczej kontrola lekarza będzie tutaj wskazana Jeżeli zależy ci na tym aby wyniki były potwierdzone przez specjalistę