Waga: 85kg
Wzrost: 186cm
Staż treningowy: Początkujący
Cel: budowa masy mięśniowej. Ogólna poprawa sylwetki.
Cześć wszystkim.
Od trzech tygodni trenuję regularnie na siłowni i chciałbym Was prosić o ocenę mojego planu treningowego. Wcześniej miałem krótkie przygody z siłownią, ale zwykle kończyły się po 3-4 miesiącach, więc uznaję, że nadal jestem początkującym.
Stworzyłem swój plan, opierając się na różnych źródłach i filmikach w internecie, ale nie jestem pewien, czy jest on dobrze skonstruowany. Zależy mi, żeby rozwijać się równomiernie, uniknąć przetrenowania, ale też nie chcę, żeby plan był za lekki i nieefektywny.
Trenuję 3 razy w tygodniu. Mój system progresji polega na tym, kiedy uda mi się zrobić 3 serie po 10 powtórzeń w danym ćwiczeniu (lub zgodnie z zakładaną liczbą powtórzeń), zwiększam ciężar. Staram się zachować dobrą technikę, więc dokładam ciężar stopniowo, żeby nie ryzykować kontuzji. Jeszcze do tego wymyśliłem
Stworzyłem też czwartą opcję treningu, skupiającą się wyłącznie na partiach, na których najbardziej mi zależy, czyli klatce i barkach. Planuję wykonywać ten dodatkowy trening raz albo dwa razy w miesiącu. Tutaj również chciałbym zapytać, czy w ogóle powinienem wprowadzać taki czwarty dzień treningowy, czy może na razie lepiej sobie odpuścić i skupić się na podstawowym planie.
Coś powinienem zmienić czy jest ok?
Liczba serii i powtórzeń jest ok?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki, sugestie lub uwagi! Chcę robić to dobrze, dlatego zależy mi na Waszym doświadczeniu.