Zwracam się do Was z prośbą o ocenę moich postępów, treningu, planów i suplementacji.
Przygodę z "profesjonalnym" trenowaniem zacząłem w marcu 2018r. Wcześniej tego nie liczę, bo to była zabawa.
Wykupiłem plany treningowe i dietetyczne w jednej z firm w Internecie (nie z tej strony).
Mam problem w tym, że pomiary ciała stoją w miejscu, waga ma wahania. W marcu 2018 startowałem z wagą 81kg przy wzroście 188cm. Moja sylwetka to typowy ektomorfik. Początkowo przy zakupie planów i diety wybrałem zły cel, bo zwiększenie masy. Dopiero później zmieniono mi to na redukcje tkanki tłuszczowej. Teraz mam zwiększenie masy mięśniowej. W połowie 2019 r. udało mi się zjechać do poziomu 72kg, by później aż do teraz dobić do "aż" 75kg. Pomijam moje błędy treningowe w postaci źle dobieranego obciążenia, warunków.
Obecnie jest to 188cm, 75.3kg. a moje wymiary po prawie 2 latach treningów są takie:
1. obwód klatki piersiowej: 94.5 cm
2. obwód talii: 83 cm
3. obwód bioder: 93.5 cm
4. obwód ramienia: 30 cm
5. obwód przedramienia: 26cm
6. obwód nadgarstka: 17cm
7. obwód uda: 54 cm
8. obwód łydki: 36cm
Trenuję w warunkach głównie domowych. Dysponuję sprzętem w postaci:
- hantle 2x i obciążenie 4x5kg, 4x2,5kg, 4x1,25kg
- gryf prosty 180cm – 8kg
- stojaki regulowane na sztangę z asekuracją
- drążek stacjonarny
- ławka prosta, ławka łamana, regulowane
Stosuję plan dietetyczny układany przez trenerów, oraz biorę odżywki:
1. Białko wołowe tylko w dni treningowe
2. Kreatyna codziennie 1 porcja
3. Bcaa codziennie
4. Odżywka carbo tylko w dni treningowe
5. Glutamina codziennie
6. Magnez, potas + omega3 i d3
Mam jeszcze jabłczan cytruliny, beta alaninę, odżywkę przedtreningową ale obecnie ich nie stosuję.
Wcześniej używałem białka z jajek ale zmieniono mi na wołowe. Mam nietolerancję laktozy i wolałem nie brać zwykłego białka.
Obecnie w przykładowych ćwiczeniach moje obciążenie wygląda tak:
1. przysiad ze sztangą na plecach: 33kg
2. wiosło pendleya: 38kg
3. wyciskanie sztangi na ławce płaskiej: 40,5 kg
4. klasyczny martwy ciąg: 40,5kg
5. podciąganie na drążku: 40x
6. wyciskanie sztangi nad głowę: 20,5kg
W obecnych planach mam ćwiczyć 4x (do niedawna 3x) . Mam serie łączone i normalny trening w stałych seriach i malejących.
Moje pytanie brzmi – jak ocenianie moje postępy? Mam na myśli wagę, pomiary i szczególnie obciążenia w treningach. Ćwiczenia, zestaw ćwiczeń mam zmieniany co 3-4 tygodnie. Jeśli będzie potrzeba napiszę aktualny zestaw ćwiczeń, zdjęcia sylwetki.
Jestem trochę sfrustrowany tym, że waga stoi w miejscu, pomiary również, szczególnie ramion prawie od dwóch lat.
Albo robię coś źle, albo za małe obciążenia albo nie wiem co.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.