SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening Push Pull Legs - ocena

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 281

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 210
Witam, staż około 2 lata, 175 cm waga ok. 82 kg, ze względu na zmianę pracy i ilośc obowiązków w domu, mam czas ma 3 dni treningowe wcześniej ćwiczyłem Splitem 4 dniowym, potem fbw teraz Push Pull Legs, chciałbym się spytać czy obecny plan się nadaje czy coś powinienem zmienić, generalnie progres jest w szczególności w barkach i czwórkach. Właśnie te partie chciałem poprawić

I dzień
OHP 4x8
Płaska Ławka 4x10-6p
Skos hantle 4x8p
Rozpiętki płaska 3x10p
Wznosy bokiem 3x10p
Wznosy w przód 3x10p
Francuskie wyciskanie zza głowy 4x10-8p
Prostowanie ramion na wyciągu 3x12p
Brzuch 3 serie

II dzień
Przysiady 4x8-6-6-6
Prostowanie na maszynie 3x10p
Uginanie na maszynie 3x10p
Suwnica 3x10p
Martwy na prostych 3x8p
Łydki 2 serie siedząc i 2 serie stojąc

III dzień
Podciąganie 4x6 p( co serie dokładanie ciężaru na pasie )
Wioslowanie 4 x 10-8-8-6
Martwy ciąg 3 x 8-6 p
Wyciąg poziomy v uchwytem 3x10-8-6p
Tył barków 3x10 p
Uginanie hantlami z supinacja stojac oburacz 3x12-10p
Młotkowo stojąc oburacz 2x12-10p
Uginanie hantla o kolano 3x10p
Brzuch 3 s
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6736 Napisanych postów 62621 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 781278

Nie za bardzo rozumiem koncepcję tego, że plan push zaczynasz od ohp, później wskakujesz na ćwiczenia klatki piersiowej, później znów wracasz do barków i kończysz tricepsem.
Jeśli zależy Ci na wyniku w ohp to jest to sensowne ustawienie, ale musisz się liczyć z tym, że jednak nie pozostanie bez wpływu na klatkę piersiową.

Po takiej ilości wyciskań na triceps powinno wystarczyć jedno ćwiczenie na tzw. dobitkę ale sprawdź na sobie.

W dniu nóg bym zmienił kolejność ćwiczeń i nie zostawiał martwego na prostych na sam koniec tylko zrobił go zaraz po przysiadach. Kolejna rzecz to masz sporo maszyn w tym dniu, a zamiast takiego prostowania na maszynie dałbym coś bardziej złożonego na przykład wykroki bądź przysiad bułgarski.

W dniu pull też bym dał martwy ciąg wcześniej w planie treningowym, a na biceps też bym zmniejszył ilość ćwiczeń bo nie jest Ci tyle potrzebne.

Na brzuch daj jakieś różnorodne ćwiczenia żeby brzuch/rdzeń zaatakować pod różnymi kątami i wszystkie mięśnie.
To takie kosmetyczne zmiany, ale tak bym to widział.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-08 11:42:36
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 210
będzie dobrze?

I dzień
Płaska Ławka 4x10-6p
Skos hantle 4x8p
Rozpiętki płaska 3x10p
OHP 3x8p
Wznosy bokiem 3x10p
Wznosy w przód 3x10p
Francuskie wyciskanie zza głowy 3x10-8p
Prostowanie ramion na wyciągu 2x12p
Brzuch 3 serie

II dzień
Przysiady 4x8-6-6-6
Martwy na prostych 3x8p
Suwnica 3x10p
Uginanie nóg na maszynie 3x10p
Wykroki 3 x 20p
Łydki 2 serie siedząc i 2 serie stojąc

III dzień
Podciąganie 4x6 p( co serie dokładanie ciężaru na pasie )
Martwy ciąg 3 x 8-6 p
Wiosłowanie 4x10x8x8x6
Wyciąg poziomy v uchwytem 3x10-8-6p
Tył barków 3x10 p
Uginanie hantlami z supinacja stojac oburacz 2x12-10p
Młotkowo stojąc oburacz 2x12-10p
Uginanie hantla o kolano 2x10p
Brzuch 3 s

Triceps właśnie dobrze czuje przy 2 ćwiczeniach tylko zmniejszyłem ilość serii, biceps też ilość serii, OHP dodałem po klatce, i dałem Martwy ciąg zaraz po podciąganiu, w nogach zrobiłem Martwy po siadach i wyrzuciłem prostowanie i dałem w zamian wykroki przed lydkami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6480 Napisanych postów 77150 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761569
Po wprowadzeniu sugerowanych powyżej zmian, Twój plan treningowy wygląda zdecydowanie lepiej. Jak najbardziej bazować w pierwszej kolejności warto na większych partiach mięśniowych i ćwiczeniach wielostawowych/złożonych, czyli tych które w największym stopniu angażują układ nerwowo-mięśniowy.

Nawiązując do widocznego w Twoim planie treningowym zaangażowania mięśni brzucha, sugeruję poczytać na ten temat:

https://www.sfd.pl/art/Trening/Trening_mięśni_głębokich__najważniejsze_ćwiczenia_core,_których_nie_robisz_-a4465.html

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DOMS-y, a trening partii antagonistycznych

Następny temat

Plany treningowe - porady

WHEY premium