SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Objętość treningu - porady

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 220

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 45 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1266
Cześć,

Już od dłuższego czasu czytam o różnych rodzajach periodyzacji i nie wiem czy coś mi wciąż umyka, czy może czegoś nie rozumiem

Załóżmy że robię periodyzację liniową, wyciskanie sztangi

Jakaś tam przykładowa liczba 3 serie po 8 powtórzeń

I jak to periodyzacja liniowa, to przez cały mezocykl zwiększamy intensywność, jednocześnie zmniejszając liczbę powtórzeń..
Na koniec robimy jakiś deload i zaczynamy od nowa mezocykl z większym ciężarem..

Ale w którym miejscu powinno się dołożyć np. 4 serie?

Właściwie to nie dotyczy to tylko periodyzacji, ale nawet w kontekście zwykłej progresji - kiedy powinno się dołożyć dodatkową serię?

Zmieniony przez - thepstr w dniu 2024-09-02 20:13:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6736 Napisanych postów 62621 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 781273

Wiesz co tutaj jest problem bo podjeść do objętości treningowej jest tylu ilu trenerów.

Założenia periodyzacji liniowej są jasne zwiększenie intensywności treningowej (1RM) a z czasem zmniejszenie objętości postrzeganej jako ilość serii i powtórzeń.
Przy czym jest różnica na, którą warto zwrócić uwagę. Zwiększa się intensywność, ale nie zawsze objętość całkowita liczona jaki liczba serii x liczba powtórzeń x ciężar się zwiększa.

Dla przykładu
3 x 8 x 100kg łączny tonaż przerzucony na treningu to 2400kg
3 x 5 x 140kg łączny tonaż przerzucony na treningu to 2100kg

Intensywność treningu wzrosła ale łączna objętość zmalała. I znam osoby, które uważają, że w takiej sytuacji nastąpił regres. Oczywiście tutaj się pojawiają kolejne elementy jak większa intensywność, a za tym idzie adaptacja układu nerwowego i większa ilość jednostek motorycznych zaangażowana do pracy.

Ja w podstawowej progresji staram się aby ten łączny tonaż rósł. Czyli zachowuje stałą liczbę powtórzeń i progresuje ciężarem, a jak się tutaj skończy możliwość wówczas obniżam zakres powtórzeń.

Kiedy dokładać serię to jak zawsze zależy. Ja staram się robić tak aby ta podstawowa objętość mniej więcej byłą utrzymana. Czyli jak planuję komuś trening to początkowo daję. 3x10 później 3 x 8, a kolejne 4 x 6, później mogę dać 5x5, a później 6 x 3. Mam wówczas dość duże pole manewru ale jednocześnie staram się pilnować aby ta ilość efektywnej pracy była odpowiednia.

Temat bardzo szeroki.

Polecamy również: Duża objętość czy ciężar? Którą metodę progresji treningowej wybrać?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-10 12:40:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Push Pull Legs - ocena

Następny temat

Kalistenika - jak zacząć?

WHEY premium