Witam o tą książke mi chodziło, źle podałem tytuł. Czy mozna znaleźć w niej coś wartościowego dla kulturysty amatora?
...
Napisał(a)
https://merlin.pl/dieta-i-trening-jak-zdrowo-budowac-sile-i-wytrzymalosc-bilous-katarzyna/7072310/?gclid=CP3R9r2eh88CFeUAcwodE2QPOw
Witam o tą książke mi chodziło, źle podałem tytuł. Czy mozna znaleźć w niej coś wartościowego dla kulturysty amatora?
Witam o tą książke mi chodziło, źle podałem tytuł. Czy mozna znaleźć w niej coś wartościowego dla kulturysty amatora?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!
16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!
Sprawdź
...
Napisał(a)
Raczej nie, nie znam pozycji ale zerknąłem w spis treści i znalazłem w pdfie rozdział 6 w którym tak naprawdę nie ma nic ciekawego, i jak reszt tak samo jest opisana to słabo.
http://www.jezykiobce.net/jezykiobce_images/cms/1/1407_dieta-i-trening-rozdzial-6.pdf
Wstęp – moda na ruch ratunkiem dla zdrowia
Długi dystans – naturalne środowisko człowieka
1. Podstawowe badania kontrolne
Rodzaje dostępnych badań
Badania laboratoryjne
Badania fizjologiczne
Badania kardiologiczne
Ocena sposobu odżywiania
Badania fizjoterapeutyczne
Wyniki badań oraz ich przełożenie na strategie żywieniowo-treningowe
Wpływ intensywnego treningu na organizm
Przeciwwskazania do uprawiania sportów wytrzymałościowych:
Anemia
Astma
Nadciśnienie
Niedoczynność tarczycy
Nadczynność tarczycy
Cukrzyca
Alergia wziewna
2. Ciało sportowca
Tkanka kostna – dbaj oswoją po(d)stawę!
Duże obciążenie – złamania zmęczeniowe kości
Błędy żywieniowe – osteoporoza
Woda – najważniejszy składnik
Tkanka mięśniowa – walka o jej optymalną zawartość
Tkanka tłuszczowa – cienka czerwona linia
Prawidłowe badanie składu ciała
Rozsądne gospodarowanie wagą startową
3. Prawidłowe odżywianie a odchudzanie
Różnice pomiędzy zdrowym odżywianiem a odchudzaniem
Dlaczego sposób odżywiania powinien być dobierany indywidualnie?
Dieta wspomagająca redukcję cellulitu
Różne priorytety sportowców – zalecenia żywieniowe a rodzaj dyscypliny
4. Źródła siły sportowca
Mięśnie – skąd czerpią energię do pracy?
Wysiłek o charakterze beztlenowym
Wysiłek o charakterze tlenowym
Zapas energii w sportach wytrzymałościowych
Trening na czczo – plusy i minusy
5. Rola składników odżywczych w diecie sportowca
Dlaczego ilość energii nie jest najważniejsza w diecie sportowca?
Węglowodany – „paliwo” sportowca
Ilość węglowodanów w codziennym jadłospisie
Tankowanie na zapas – glikogen
Zawartość węglowodanów w różnych produktach żywnościowych
Białka – sprawna regeneracja
Tłuszcze – nie taki diabeł straszny…
Witaminy i składniki mineralne – małe elementy o wielkim znaczeniu
Antyoksydanty – sposób na wolne rodniki
Wpływ stresu oksydacyjnego na organizm
Jak walczyć ze stresem oksydacyjnym?
Skutki przedawkowania antyoksydantów
Walcz o swoją odporność
6. Praktyczne podejście do jadłospisu sportowców
Duże zapotrzebowanie energetyczne
Problemy z przeładowanym jadłospisem
Wysoka gęstość energetyczna, wysoka gęstość odżywcza
Suplementacja
Preparaty witaminowo-mineralne
Preparaty białkowe
Rozgałęziona regeneracja – BCAA
Aminokwasy w uproszczonej formie – HMB
Suplementy na stawy
Preparaty węglowodanowe
7. Nawadnianie – podstawa przygotowania sportowca
Rodzaje dostępnych napojów
Napoje hipotoniczne
Napoje izotoniczne
Przepisy na domowe napoje izotoniczne
Ból brzucha po napojach izotonicznych
Napoje hipertoniczne
Napoje gazowane
Napoje energetyzujące plus kofeina
Alkohol
Odwodnienie – zagrożenie dla życia w trakcie zawodów
Uczucie pragnienia – pierwszy sygnał?
Schemat nawadniania dostosowany do twoich potrzeb
Na kilka dni przed zawodami
Tuż przed startem
Podczas startu
Przekroczenie linii mety
8. Maraton, ultramaraton, triatlon – strategie żywieniowe
Strategie przed startem
Ładowanie węglowodanami
Przykład jadłospisu na okres superkompensacji glikogenu
Ostatni posiłek przed startem
Strategie w trakcie zawodów
Istota treningu żywieniowego przed zawodami
Jak obliczyć ilość energii zużytej podczas zawodów?
Główny cel – ochrona glikogenu
Jak wybrać odpowiednie suplementy/przekąski?
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Ból - zaakceptować czy zniwelować?
Regeneracja po zawodach
9. Zakwaszenie organizmu
Niekorzystne skutki zakwaszenia
Wypadkowa nawyków
Jak pozbyć się zakwaszenia?
Woda mineralna
Suplementacja zasadami
10. Popularne sposoby odżywiania
Diety i głodówki oczyszczające
Diety z przewagą pewnych składników odżywczych
Dieta bogatobiałkowa na przykładzie diety Pierre’a Dukana
Dieta niskowęglowodanowa na przykładzie diet Kwaśniewskiego i Atkinsa
Dieta wysokowęglowodanowa na przykładzie diety Ornisha
Specyficzne sposoby odżywiania
Dieta bezglutenowa
Dieta paleolityczna
Wegetarianizm i weganizm – wady i zalety
11. Sportowiec w sklepie i w podróży
Na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Jak czytać etykiety?
Woda mineralna vs. woda źródlana
Napoje izotoniczne vs. napoje dla sportowców
Napoje energetyczne vs. napoje energetyzujące
Substancje wspomagające odchudzanie
Superżywność
Popularne przekąski sportowców wytrzymałościowych
Mleko czekoladowe
Banany
Makarony
Zagrożenia żywieniowe w drodze na zawody
Zjawisko jetlagu
http://www.jezykiobce.net/jezykiobce_images/cms/1/1407_dieta-i-trening-rozdzial-6.pdf
Wstęp – moda na ruch ratunkiem dla zdrowia
Długi dystans – naturalne środowisko człowieka
1. Podstawowe badania kontrolne
Rodzaje dostępnych badań
Badania laboratoryjne
Badania fizjologiczne
Badania kardiologiczne
Ocena sposobu odżywiania
Badania fizjoterapeutyczne
Wyniki badań oraz ich przełożenie na strategie żywieniowo-treningowe
Wpływ intensywnego treningu na organizm
Przeciwwskazania do uprawiania sportów wytrzymałościowych:
Anemia
Astma
Nadciśnienie
Niedoczynność tarczycy
Nadczynność tarczycy
Cukrzyca
Alergia wziewna
2. Ciało sportowca
Tkanka kostna – dbaj oswoją po(d)stawę!
Duże obciążenie – złamania zmęczeniowe kości
Błędy żywieniowe – osteoporoza
Woda – najważniejszy składnik
Tkanka mięśniowa – walka o jej optymalną zawartość
Tkanka tłuszczowa – cienka czerwona linia
Prawidłowe badanie składu ciała
Rozsądne gospodarowanie wagą startową
3. Prawidłowe odżywianie a odchudzanie
Różnice pomiędzy zdrowym odżywianiem a odchudzaniem
Dlaczego sposób odżywiania powinien być dobierany indywidualnie?
Dieta wspomagająca redukcję cellulitu
Różne priorytety sportowców – zalecenia żywieniowe a rodzaj dyscypliny
4. Źródła siły sportowca
Mięśnie – skąd czerpią energię do pracy?
Wysiłek o charakterze beztlenowym
Wysiłek o charakterze tlenowym
Zapas energii w sportach wytrzymałościowych
Trening na czczo – plusy i minusy
5. Rola składników odżywczych w diecie sportowca
Dlaczego ilość energii nie jest najważniejsza w diecie sportowca?
Węglowodany – „paliwo” sportowca
Ilość węglowodanów w codziennym jadłospisie
Tankowanie na zapas – glikogen
Zawartość węglowodanów w różnych produktach żywnościowych
Białka – sprawna regeneracja
Tłuszcze – nie taki diabeł straszny…
Witaminy i składniki mineralne – małe elementy o wielkim znaczeniu
Antyoksydanty – sposób na wolne rodniki
Wpływ stresu oksydacyjnego na organizm
Jak walczyć ze stresem oksydacyjnym?
Skutki przedawkowania antyoksydantów
Walcz o swoją odporność
6. Praktyczne podejście do jadłospisu sportowców
Duże zapotrzebowanie energetyczne
Problemy z przeładowanym jadłospisem
Wysoka gęstość energetyczna, wysoka gęstość odżywcza
Suplementacja
Preparaty witaminowo-mineralne
Preparaty białkowe
Rozgałęziona regeneracja – BCAA
Aminokwasy w uproszczonej formie – HMB
Suplementy na stawy
Preparaty węglowodanowe
7. Nawadnianie – podstawa przygotowania sportowca
Rodzaje dostępnych napojów
Napoje hipotoniczne
Napoje izotoniczne
Przepisy na domowe napoje izotoniczne
Ból brzucha po napojach izotonicznych
Napoje hipertoniczne
Napoje gazowane
Napoje energetyzujące plus kofeina
Alkohol
Odwodnienie – zagrożenie dla życia w trakcie zawodów
Uczucie pragnienia – pierwszy sygnał?
Schemat nawadniania dostosowany do twoich potrzeb
Na kilka dni przed zawodami
Tuż przed startem
Podczas startu
Przekroczenie linii mety
8. Maraton, ultramaraton, triatlon – strategie żywieniowe
Strategie przed startem
Ładowanie węglowodanami
Przykład jadłospisu na okres superkompensacji glikogenu
Ostatni posiłek przed startem
Strategie w trakcie zawodów
Istota treningu żywieniowego przed zawodami
Jak obliczyć ilość energii zużytej podczas zawodów?
Główny cel – ochrona glikogenu
Jak wybrać odpowiednie suplementy/przekąski?
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Ból - zaakceptować czy zniwelować?
Regeneracja po zawodach
9. Zakwaszenie organizmu
Niekorzystne skutki zakwaszenia
Wypadkowa nawyków
Jak pozbyć się zakwaszenia?
Woda mineralna
Suplementacja zasadami
10. Popularne sposoby odżywiania
Diety i głodówki oczyszczające
Diety z przewagą pewnych składników odżywczych
Dieta bogatobiałkowa na przykładzie diety Pierre’a Dukana
Dieta niskowęglowodanowa na przykładzie diet Kwaśniewskiego i Atkinsa
Dieta wysokowęglowodanowa na przykładzie diety Ornisha
Specyficzne sposoby odżywiania
Dieta bezglutenowa
Dieta paleolityczna
Wegetarianizm i weganizm – wady i zalety
11. Sportowiec w sklepie i w podróży
Na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Jak czytać etykiety?
Woda mineralna vs. woda źródlana
Napoje izotoniczne vs. napoje dla sportowców
Napoje energetyczne vs. napoje energetyzujące
Substancje wspomagające odchudzanie
Superżywność
Popularne przekąski sportowców wytrzymałościowych
Mleko czekoladowe
Banany
Makarony
Zagrożenia żywieniowe w drodze na zawody
Zjawisko jetlagu
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły