SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Niskie żelazo i hemoglobina po usunięciu raka

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1318

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 480 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16479
Siema

Ponad rok temu wykryto u mojego ojca raka nerki, która została następnie wycięta, jednak okazało się, że jest przerzut na płuco i podczas kolejnego zabiegu ojcu usunięto 2 płaty z jednego płuca. Przez kilka następnych miesięcy ojciec jeździł na badania, które nie pokazały dalszego rozwoju choroby i ojciec został uznany za zdrowego. Przez jakiś czas czuł się bardzo dobrze, ale ostatnio ma poważne problemy z przejściem choćby kawałeczka, przez cały czas czuje się bardzo słaby. Dodam, że ma już 83 lata, ale przed chorobą całe dnie spędzał w ogródku, nawet po kilkanaście godzin na dobę, na dzień dzisiejszy problemem jest dla niego przejście kilkudziesięciu metrów. Wczoraj odebraliśmy wyniki badań, które nie są zadowalające.

Cholesterol 156.8 mg/dl (norma 140-200)
Cholesterol HDL 38.3 mg/dl (norma 35-135)
Trójglicerydy 85 mg/dl (norma 35-150)
Cholesterol LDL 101.5 mg/dl (norma xx-160)
ALT/GPT 7 U/l (norma 0-40)
AST/GOT 13 U/l (norma 0-40)
Glukoza 90 mg/dl (norma 60-105)
Kreatynina 1.5 mg/dl (norma 0.7-1.4)
Żelazo 33.59 ug/dl (norma 50-175)
CRP 80.90 mg/l (norma 0-6)
Białko Całk. 53.9 g/l (norma 64-83)
RBC 3.00 10/mm (norma 4-6)
HGB 8.00 g/dl (norma 12-18)
HCT 25.9 % (norma 35-55)


Zaraz po operacji ojciec miał podobny problem, ale uzupełnianie żelaza tabletkami pomogło, natomiast od jakiegoś czasu jest coraz gorzej, dzisiaj tata był u lekarza, który w zasadzie na żądanie pacjenta przepisał Hemofer Prolongatum, stwierdzając, że to i tak nic nie pomoże.

I tu moje pytanie, czy jest na tym forum ktoś, kto chociaż trochę zna się na rzeczy i wie, czy istnieje jakiś sposób, żeby trochę pomóc, może potrzebna jest opieka szpitalna, lub jakieś lepsze preparaty?? Czy może taka choroba i znaczny wiek wykluczają jakąkolwiek sensowną pomoc??
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12511 Napisanych postów 63364 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 542780
Konsultuj z lekarzem prowadzącym.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 480 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16479
no właśnie z tym jest największy problem, bo lekarz stwierdził, że to już i tak nic nie da, ten Hemofer przepisał w zasadzie "na odwal się" i podziękował.

ojciec ma już swoje lata i na wszelkie próby perswazji, że powinien iść do innego lekarza odpowiada, że się nie znam, także może gdybym poparł swoje zdanie jakimś sensownym uzasadnieniem to dałby się przekonać, bo na siłę go raczej nigdzie nie zawiozę, a jest już tak słaby, że gołym okiem widać, że potrzebuje jakiejś pomocy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12511 Napisanych postów 63364 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 542780
Zbyt poważny temat żeby dyskutować w necie. Pytaj innego specjalisty.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 480 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16479
spoko, dzięki, na razie karmię ojca jakimiś wiarygodnymi info z netu, może da się przekonać, że coś trzeba z tym zrobić i samo odpoczywanie nic tu nie pomoże
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12511 Napisanych postów 63364 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 542780
Na info z neta bierz zawsze poprawkę

doping & zdrowie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Krzywy kregosłup

Następny temat

nie wiem co się ze mną dzieje.. pomocy..

Masa