Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1156
Witam,
Badanie wykonywałem już któryś raz w przeciągu 2 lat. Byłem przekonany, że to kwestia gorszego okresu, ale uśredniając cały czas wychodzi mi dosyć drastyczna różnica między testosteronem wolnym a całkowitym.
Całkowity ok .750-800 ng/dl (250-830)
Wolny ok. 11 - 13 pg/ml ( 9-32)
Nie mówiąc tu o problemach z nabraniem masy mięśniowej i problemem z redukcją, nie czuje się najlepiej. Z treningu powinienem wychodzić pełen energi, a jest wręcz odwrotnie - czuje się jak trup. Jakość życia włącznie ze snem też oceniam na kiepską. Testosteron jest g.. warty jeśli wolny jest niski - takie opinie słyszałem z ludźmi z którymi poruszałem ten temat. Zatem pytanie brzmi, co z tym zrobić ?
Zdjęcie poglądowe - 195 cm - 102 kg ok 20% BF
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12283
Napisanych postów
161007
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1236664
witaj. Przede wszystkim trzeba by bylo jeszcze oznaczyc inne hormony ktore maja wplyw na nasze samopoczucie. Skoro test calkowity jest na poziomie przyzwoitym, a test wolny jest nisko, to warto tutaj sprawdzic hormony posrednie ktore moga wiazac testa. Estradiol, SHBG, poziom DHT - tutaj mozesz miec odpowiedz na to, dlaczego test wolny jest nisko. Jak ktores beda wywalone ponad norme to znak, ze zachodzi jakas konwersja co wykorzystuje testa na inne potrzeby organizmu. Wtedy ewentualnie mozna sprobowac wplynac na te parametry
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6439
Napisanych postów
76915
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
760120
Zdecydowanie należy zgodzić się z wypowiedzią kolegi powyżej. Brakuje tutaj istotnych parametrów, takich jak chociażby LH, FSH, prolaktyna, estradiol, panel tarczycowy, plus oczywiście podstawy zdrowia, czyli morfologia, lipidogram, glukoza, aby móc odnieść się do tego holistycznie. Szersze spektrum badań powinno dać odpowiedź z czego wynika taki poziom testosteronu.
Poza tym, warto zwrócić uwagę na tryb życia, odżywianie, ilość i jakość snu, czy chociażby stres w swoim życiu. Są to podstawy generujące wraz z wiekiem poziom hormonów.
Nawiązując do tkanki tłuszczowej, to raczej bliżej 15%, niż 20.
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1156
Zrobiłem te badania Tarczyca. Wątroba morfologia ok Glukoza na czczo 75 Shbg 50 Lh 6,8 blisko górnej granicy Fsh nisko Prolaktyna 237 Miu/L Estradiol 30 pg/ml
Co dalej zatem ? Zacząłem suplementację borem magnezem cynkiem d3 i omega