Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Niski estradiol - samopoczucie

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1523

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 35 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 113
Witam. Może jesteście w stanie powiedzieć mi dlaczego estradiol jest na tak niskim poziomie i czy może to skutkować takimi objawami. Mam 34 lata i od kilku lat obserwuje zmiany w swoim życiu. Libido słabe, nic mi się nie chce, ciężko zabrać się za cokolwiek,negatywne myślenie, ogólnie czuje się wiecznie nieszczęśliwy. Bolą mnie stawy mięśnie szybko się męczą. Zawsze byłem szczupły. Aktualnie 188 cm i około 75 kg wagi :)
Z ciekawości zrobiłem sobie badania m.in. estradiol który wyniósł 9,47. Napisałem do androloga i zlecił mi badania, które mam wykonać a następnie umówić się na wizytę.
Mam wyniki wszystkich badań oprócz "testosteronu wolnego" (wynik test.wolnego będzie w przyszłym tygodniu)

Znacie się na rzeczy i może na podstawie badań powiecie mi co może być przyczyna niskiego estradiolu i jakie są możliwości wyrównania go i poprawy życia. Wychodzi na to że wyniki są bdb, tylko estradiol kuleje. Dodam, że nie biorę sterydów.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 35 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 113
Jeśli, możecie powiedzieć jakie mogą być skutki niskiego estradiolu i ewentualne przyczyny byłbym wdzięczny. Jeśli uważacie że w temacie więcej by wiedzieli w dziale dopingu to proszę o przeniesienie.
W internecie mnóstwo informacji o za wysokim estradiolu, natomiast o niższym od normy są tylko szczątkowe informacje :)
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12528 Napisanych postów 162154 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1241938
Witaj!
Kluczowy bedzie tutaj jeszcze testosteron,m na ktory czekasz :)
jednak niski poziom estradiolu zazwyczaj jest tez zwiastunem niskiego poziomu testosteronu, wiec trzeba poczekac na wszystkie wyniki i wtedy ewentualnie gdybac. Estradiol jest produktem przemiany testosteronu przez enzym aromatazę. Jeśli poziom testosteronu jest niski, może to prowadzić do niskiego poziomu estradiolu. Jednak po poziomie lh, fsh, prolaktyny widac ze przysadka sobie radzi calkiem spoko tutaj, trduno zgadywac bez poziomu testo. Jestes tez dosc szczupla osoba, przez co te estro tez moze miec nieco nizsza wartosc

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Sam w sobie poziom estradiolu w dolnej granicy normy, czy też nie dość niski poziom testosteronu nie musi decydować o tym jak się czujesz w ciągu dnia. Oczywiście może tutaj występować korelacja. Przede wszystkim jednak sugeruję zwrócić uwagę na swój styl życia. To od niego wiele będzie zależne. Również funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Wśród podstaw w tym kierunku warto zmienić w swoim życiu odżywanie, ilość stresów, ilość i jakość snu, poziom tkanki tłuszczowej, używki. To jako podstawy, a późnej ewentualnie leczenie, jeżeli zajdzie taka konieczność.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 42 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 11
Cześć,

Ja do was z podobnym tematem...
W lis 2024 wróciłem na siłownię po okresie solidnego zasiedzenia w pracy i początkach tacierzyństwa.
Niestety w cze 2025 postanowiłem zawiesić karnet na siłownie bo zaczęły dokuczać mi różne dziwne objawy.
Zaczęło się od zawrotów głowy po ćwiczeniach z wolnym ciężarem, a na koniec zmniejszałem czas sesji bo po prostu nie miałem siły.
Obecnie rano zawroty głowy trwające dłużej, jak miną to mam mdłości i słabość, problemy z koncentracją, a proste sprzątanie mieszkania przez godzinę odczuwam
jakbym robił w polu cały dzień. Odczuwam to nie tak, że ciało jest zmęczone ale tak jakoś to idzie z środka.
Od tamtego czasu nic tylko chodzę po lekarzach, którzy oferowali mi tylko reklamówkę różnych leków.
Próbując rozwikłać zagadkę zacząłem wprowadzać różne zmiany w stylu życia oraz suplementację, która mam wrażenie trochę pomaga.
Szukając dalej, doszedłem do momentu kiedy to zrobiłem badania hormonów i okazało się właśnie że jest niski LH i Estradiol.
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 42 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 11
Będę wdzięczny za jakiś komentarz jak wyjść z tej sytuacji bo chciałbym znów czuć energię i ochotę do treningów a nie zalegać na kanapie ze wzrokiem wpatrzonym w tv
czekającym kiedy będzie można iść spać.

Łącząc kropki to prawdopodobnie wszystko to było spowodowane zbyt dużą objętością treningową, brakiem odpowiedniej regeneracji,
nie do końca dobrą dietą, dużą dawką stresu oraz wiekiem 42 lata. A muszę przyznać, że w tym okresie zaczynałem
wyglądać już całkiem fajnie bo ważyłem 84kg (obecnie 79kg).

Spisałem wszystkie badania z 2025 być może komuś nasuną się jakieś wnioski.

Dzięk

Zmieniony przez - plus83 w dniu 2025-12-02 20:36:46
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zespół przedziałów powięziowych - badanie

Następny temat

Tarczyca - wpływ na libido

swieta
Polecane artykuły