SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Niedoczynność tarczycy - problem niedoceniany

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 177792

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 6135 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 30354
Nawet na sklepie jest środek stabilizujący glukozę
http://www.sfd.pl/sklep/Anabolic_Designs_Matador-opis28813.html
ma chrom, cynamon, gymnemę i opuncję


Zmieniony przez - jogger w dniu 2014-03-01 19:27:41

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 50
Cześć,widzę że masz ogromną wiedzę. Mi każdy mówi i radzi coś innego, dlatego może Ty będziesz w stanie odpowiedzieć mi na dręczące mnie pytania. Mam tsh na poziomie 8, wszystko inne mam w normie, czyli przeciwciała, wolne hormony i usg tarczycy. najpierw brałam eutyrox 25 przez miesiąc spadło mi o jeden punkt a od dwóch tyg biorę 50. Jakie badania powinnam dalej zrobić? Mówią żebym odstawiła hormony anty inni że absolutnie, żebym nie zaszła w ciąży przy niedoczynności tarczycy, inni że nawet jeśli to się dawkę zwiększy. Ale tak na prawdę nie znaleźli przyczynę mojej niedoczynności. Dlatego mM pytanie czy mam odstawić, hormony anty? Jakie dalej badania zrobić? Co może być przyczyną niedoczynności gdzie tyko tsh jest wysokie? I czym mogę poprawić pracę tarczycy. Ćwicze regularnie, mam dietę zbilansowana, z duża ilością pełnowartościowego białka, biorę wit. E, selen, beta karoten, omege3, orange triad. Co mogę jeszcze zrobić. Proszę o pomóc. Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 6135 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 30354
A nie masz jednocześnie podwyższonej prolaktyny? Bo kojarzy się jednoczesny wzrost prolaktyny i TSH z pigułką anty. Co ciekawe, widziałem badania wykazujące, że poziom prolaktyny spada dopiero po 6 miesiącach po odstawieniu pigułki.

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 50
Dzięki za odpowiedź, muszę zrobić badanie prolaktyny. Powtórzętag niebawem i zobaczymy. Dzięki! Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 55
Hej, mam 22 lata i mój problem wygląda podobnie. Mam wiele objawów niedoczynności tarczycy. Bardzo sucha skóra twarzy, myślałam że to alergie, przeszłam wszystkie testy płatkowe, nic nie wykazały. Lekkie bóle w okolicy serca, na Ekg lekarz zauważył niemiarowy rytm. Zaburzenia okresu + bardzo bolesne miesiączki, lekarz powiedział, że taki mój urok, przejdzie po 1. ciąży. Zawsze byłam bardzo żywiołowa, pełną energii, szybko się uczyłam. Teraz mam duży problem z koncentracją, budzę się z zapuchniętymi powiekami, na ciele pojawiają się "suche plamki". Często zasypiam na wykładach, nawet tych ciekawych ;) Włosy matowe i co najgorsze "nalana twarz" i problem z wagą przy regularnym uprawianiu sportu. Ćwiczę ok 4-5 razy w tygodniu. Waga od sierpnia poszła w górę o 5kg. Właśnie nieudana redukcja zmotywowała mnie do diagnostyki.

Morfologia nie do końca prawidłowa,martwią mnie:
WBC 4,3 ( 10^3/mm3)
EO# 0,05 ( 10^3/mm3)
BASO% 0,0
BASO# 0,0( 10^3/mm3)

Pozostałe wyniki:
ALAT: 19,0 Ul/l (0,0 -41)
ASPAT 32 U/l (0,0-41)
GGTP 14 (0-32)

TSH 8,81
fT3 2,89 (1,71 -3,71)
fT4 0,84 (07-1,48)

Przeciwciała p.perokstydazie 5,4 lU/ml
-||- p. tyreoglobulinie 14,29 lU/ml

Zrobiłam również hormony estrogen i progesteron w normie, testosteron też. Miałam helicobacter p. obecnie prawie brak przeciwciał IgG.

Do endokrynologa idę dopiero w przyszłym tygodniu, strasznie ciężko się dostać. Nie chciałabym być potraktowana po macoszemu, hormony najniższa dawka i do domu. Mam nadzieje, że te problemy związane są z jakąś konkretną przyczyną, jak jej szukać? Jakie ewentualne badania muszę jeszcze wykonać? Czy przyda się zrobić jakieś hormony płciowe ? Cholesterol albo cukier? Powinnam zwiększyć ilość spożywanych ryb morskich, witaminy E lub spróbować z tym tranem, tak?

Jager, gdybyś mógł spojrzeć na te wyniki i ewentualnie powiedzieć czy coś Ci przychodzi do głowy, byłabym bardzo wdzięczna :) Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 55
Jogger* oczywiście ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 6135 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 30354
Na początek prolaktyna

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 7 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 32 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 9
...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 7 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 32 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 9
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 55
Cześć,

2 posty wyżej zaczęłam pisać o mojej niedoczynności.

Endokrynolog przepisał mi 1/2tab. 125mg po ok 2 miesiącach zrobiłam znów wyniki i zmieniły się kolejno: TSH 8,81->5,06 fT4 0,84 ->1.01 oraz fT3 z 2,89 do ->2,68 .

W samopoczuciu była duża poprawa, wzrost energii, wszystkie problemy skórne zniknęły po 2 tygodniach.

Od ok tygodnia czułam się ospała i znów słaba, z nowymi wynikami poszłam do endo, powiedział, że na tej dawce tsh niżej nie zejdzie, dostałam 75mg, obraz usg prawidłowy, wcześniej była lekko zapalona.

prolaktyna 18,75 ng/mL
cholesterol 197.00 mg/dL ....

Czy taki sposób leczenia jest racjonalny? Niedoczynność jest prawdopodobnie dziedzina, gdyż moja siostra ma również TSH w okolicy 6 ( nie leczy). Czy biorąc euthyrox powoduje wyciszenie się tarczycy, czyli będzie stawała się z czasem "mniej pracującą" uzależniona od zewnętrznych hormonów ?

Pozdrawiam, Marta
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

czy to jest dobre .....

Następny temat

Chce przytyc.Szukam pomocy :-)

nutloveb