Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
To bierz więcej, możesz 10 czyli tyle, ile wynosi Twoje zapotrzebowanie. Jak się dużo stresujesz lub pijesz kawę, to jeszcze więcej można. Dorzuć też potasu lub po prostu uwzględnij w diecie produkty bogate w potas oraz magnez.
...
Napisał(a)
Moze pijesz duzo coli? Moj facet trenuje bjj i tez mial skurcze. Odstawil cole, dodal wit.B+Mg, dodatkowo Ca i po kilku dniach skurcze ustapily jak reka odjal 

...
Napisał(a)
skurcze mięśniowe są powodowane niedoborem wapnia. Niedobory te wynikają ze źle zbilansowanej diety w której jest za mało wapnia prawidłowe jego stężenie opóźnia zmęczenie mięśni, mięsnie mogą pobierać więcej tlenu, skraca się czas i regeneracji a także potasu który odpowiedzialny jest za prawidłową kurczliwości mięśni. Na stężenie wapnia ma tez Fosfor dlatego ważna jest gospodarka wapniowo foforowa do wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D3 która to warunkuje przyswajanie tego składnika z pożywienia. Niedobory magnezu objawiają się drżeniem mięśni a ine jego skurczem. Duże ilości błonnika pokarmowego w diecie powodują obniżenie wchłaniania wapnia z pożywienia. Natomiast witamina E poprawia wykorzystanie tlenu do aktywności ruchowej. Sól zmniejsza pule Ca w kościach i zębach. ,
Przy suplementacji wapniem należy zwrócić uwagę w jakiej formie on występuje, a także czym się popija najlepiej czysta woda ponieważ w kawie czy herbacie mogą być szczawiany które łączą się z wapniem i powodują ze jest on dla nas nie dostępny.
Jeśli chodzi o wodę i o to że wypłukuje witaminy i sole mineralne- dzieje się to wtedy gdy popijamy w czasie jedzenia wpływa to na szybkość przesuwania treści pokarmowej i skraca czas kontaktu strawionego pokarmu z kosmkami jelitowymi przez co skraca się wchłanianie a wzrasta wydalanie składników pokarmowych. Dlatego najlepiej pić przed posiłkiem a nie po i w trakcie posiłku.
Przy suplementacji wapniem należy zwrócić uwagę w jakiej formie on występuje, a także czym się popija najlepiej czysta woda ponieważ w kawie czy herbacie mogą być szczawiany które łączą się z wapniem i powodują ze jest on dla nas nie dostępny.
Jeśli chodzi o wodę i o to że wypłukuje witaminy i sole mineralne- dzieje się to wtedy gdy popijamy w czasie jedzenia wpływa to na szybkość przesuwania treści pokarmowej i skraca czas kontaktu strawionego pokarmu z kosmkami jelitowymi przez co skraca się wchłanianie a wzrasta wydalanie składników pokarmowych. Dlatego najlepiej pić przed posiłkiem a nie po i w trakcie posiłku.
Polecane artykuły